跳至
[2006年] 濕疹膏

首頁

尾頁

男爵府

濕疹膏

sorry 我懶得逐個pm

名稱 : Efficort
藥廠 : galderma
30g
白色盒
枝cream都係白色

薄薄搽係患處 好快見效

大宅

Re: 濕疹膏

c 懶鬼 !!!(講笑)

thx !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

臭b呢個衰仔塊面珠仔可唔可以變番靚仔...
就靠晒你架喇...

男爵府

放心 經過百零個我所識既bb既使用經驗 臭b塊面 一定可以變靚d

男爵府

thanks a lot

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

Thanks very much!!!

However, it contains 類固醇 so dont use too much or too long.
I will ask my parents to send it to me to try.
Sophia is so itchy and scratch her head all the time.
Not pretty face anymore!!!!!

男爵府

你地唔駛搽多架 薄薄一層 真係好快見效 無事就唔駛搽 而且佢既類固醇成份係0.127% 每晚佢地訓著 你地先幫佢地搽 學儒仔有時都會有d奶癬或濕疹 我就吼佢訓覺 幫佢搽少少 第二朝就無事 我呢枝由佢出世用到依家 仲有成三分二 希望幫到你地啦

大宅

Thank you so much !!

複式洋房

hoyinma,
If Sophia scratch her head/face, you can 剪指甲and then用指甲蹉磨平佢 (約2日磨一次) I usually did it after he sleep. Now 靚仔晒
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

又真係要大藥房先有喎..

我尋日諗住去d細o既藥房 8 下睇下有無...
成個天耀(天水圍第2大"村")...都無.. :-( :-(

我會去上水試下...睇下有無先...

男爵府

你睇下中環d藥房有無? 我果支係學儒仔既大伯娘係北角買架

大宅

我終於查到....呢隻膏的資料..
(法國製)
香港高xx有限公司
灣仔xx大廈
tel: 2824 xxxx

以下資料係我打電話去問架

要醫生處方架...原來!!!
要有藥劑師先買得...
一般藥房好少自己入貨

因為隻膏有類固醇0.125%的關係,
[size=xx-large]嬰兒唔建議搽超過1個禮拜...
一般黎講1-2日就有改善...

一般有類固醇的膏有分~輕、中、重..
呢隻屬於~~中...

成份一模一樣o既..得呢隻牌子 !!!
(我試過去藥房問..佢地話成份一樣, 牌子唔同o既就有..但我都唔敢買..)

大宅

尋日藥廠幫我搵到一間藥房有得賣...
但打去問...藥房話無呢隻賣...
c6話藥房驚係放蛇喎...
話晒都要醫生紙先買得架嘛...

男爵府

suki

唔係喎 我d親朋好友個個都無醫生紙架 駛唔駛我幫你買呀

大宅

thx 先...不過我都仲係想自己搵下先...
盡晒力..搵唔到..先搵你幫啦....
shirleytong28 寫道:
suki

唔係喎 我d親朋好友個個都無醫生紙架 駛唔駛我幫你買呀

大宅

我...我...終於都買左喇....

黐線 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

shirley,

我諗你要註明..唔建議baby 搽、搽左都要超薄一片..
因為買呢支野..買到我一頭煙...

男爵府

發生咩事呀

咁係bb先會易有奶癬同濕疹 唔比bb搽 比咩搽呀 當然係要超薄啦 搽完一兩次就ok

大宅

講起都"興"...

藥廠俾左3個有得賣的名我知...
1. 駱克道xx
2. 京華中心xx
3. 波c富街xx號 xx藥房...

我用LUNCH 果粒鐘跑到去1. ..
個藥劑師問我係邊個用..我話係FOR BABY..
佢就唔肯賣俾我喇...
點講都唔肯 !!

咁我唯有去2. ..
去到..個藥劑師都係問我邊個搽、搽邊度...
我話係幫人買, 只係知塊面紅左...
先肯賣俾我....$53

幾年喇..我都未講過大話..竟然要我...唉~~~~

P.S. 呢隻膏應該唔係FOR BABY 用架...

男爵府

賣得咁神秘

唔係呀 呢隻野係n年前 (我外甥現在14year) 一個好出名既兒科醫生介紹架

大宅

總之就一肚火啦....真係 !!!!

嘻嘻~等我今晚襯臭b訓左都去搽先...

(係喎, shirley, 你香港公司睇唔睇到香港通用字架 ?
上次你o係深圳話睇唔到..)

首頁

尾頁

跳至