跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 現在是工人湊bb的媽咪入來分享

becalm 寫道:
Mandypat ,

我冇放 cam 呀! 不過依家我地考慮緊. 我想問妳用緊邊款 cam ? 好唔好呀 ?

話您甘勇呀 ?! 您屋企有冇人睇住個工人呀?

複式洋房

becalm,

有冇人會突擊你工人架?好d架wor..
我用SparkLan Pan-tilt IP Camera. 上internet便看到
So far ok wor. Around 慢3秒, 價錢唔記得...老公話有d快d清d,不過貴d law.

becalm 寫道:
Mandypat ,

我冇放 cam 呀! 不過依家我地考慮緊. 我想問妳用緊邊款 cam ? 好唔好呀 ?

別墅

由於我要番工, 所以亞b由菲傭湊! 唔知點解最近見我放工入門口就望住我狂喊!!!!! 其實我放產假時都係自己湊佢, 仲不分日夜, 兼餵人奶tim, 即使番咗工, 我一番屋企就換衫洗面接手湊番佢, 起初都無咩問題, 佢見到我放工就笑晒口, 唯最近兩星期要ot, 好夜放工, 之後我再湊番佢, 佢就開始喊, 仲連奶都唔食tim, 我唯有比番菲傭餵, 佢不單止無喊仲成支奶食晒, 唉! 真係百般滋味在心頭! 嗰一刻,我真係好想辭工, 我大女係自己一手一腳湊大, 所以我真係唔係幾慣. 唯有安慰自己, 好彩個工人錫亞b, 所以亞b噤跟佢law.
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

男爵府

醒目開學勳章

linfranki,

我都係唯有咁安慰自己啦!

linfranki 寫道:
由於我要番工, 所以亞b由菲傭湊! 唔知點解最近見我放工入門口就望住我狂喊!!!!! 其實我放產假時都係自己湊佢, 仲不分日夜, 兼餵人奶tim, 即使番咗工, 我一番屋企就換衫洗面接手湊番佢, 起初都無咩問題, 佢見到我放工就笑晒口, 唯最近兩星期要ot, 好夜放工, 之後我再湊番佢, 佢就開始喊, 仲連奶都唔食tim, 我唯有比番菲傭餵, 佢不單止無喊仲成支奶食晒, 唉! 真係百般滋味在心頭! 嗰一刻,我真係好想辭工, 我大女係自己一手一腳湊大, 所以我真係唔係幾慣. 唯有安慰自己, 好彩個工人錫亞b, 所以亞b噤跟佢law.

別墅

哎,其實我哋呢啲在職媽媽,真係無辦法先畀工人湊,所以大家千祈唔好有內疚感.至於阿b跟工人,冇錯,我哋要正面咁諗:真係開心得到一個好工人,將阿b湊得咁好,但另方面自己都唔好氣餒,珍惜同阿b的precious moment,因為時間有限,仲攞d時間唔開心就更加唔夠用啦!
我想同大家講:其實我哋又返工又湊仔,真係都好叻架,阿b一定會好自豪,有個咁叻的媽咪架!

大宅

我比較好小小 , 因幫老公手 , 所以工人 & bb 一齊返工 , 可以時時睇下 bb , bb 亦非常鍾意我 , 但見到 bb 同工人玩都 "ki ki" 聲我就好羨慕 :-(

男爵府

我就用pansonic o既IP camera, 而家set左兩部, 我覺得有camera好d, 一來可以錄低bb 平時做咩, 二來自己可以online 睇到...又唔係貴, 我一番工就開住黎睇, 睇到收工o家喇...

別墅

linfranki
i'd such experience with you when my daughter was bb. it's extreme a 'sad' feeling. i took her out after dinner mostly at night in order to 'seperate' her from the maid. and slept with her at night.(so i slept poor of course). it really works. however, she was better when she grew up as she knew who was mama, but you have to accept the condition for the time being lor.

男爵府

醒目開學勳章

我都係咁呀,之前試過放工抱住個女同佢玩,點之佢仲要擰轉頭搵工人,幾hurt啊﹗
linfranki 寫道:

首頁

尾頁

跳至