自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 人或鶴佬人老公

[quote]
angelymama 寫道:
鶴佬即係海陸豐, 唔同潮州人架, 潮州人好憎鶴佬架, 我自己就潮州人, 我老公係鶴佬, 我阿媽鬼咁唔鍾意。

[/quote

我同你掉轉,我係鶴佬人而我c6係潮州人

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 鶴佬人或鶴佬人老公

常在坤,

你住邊樹呀?如果係大埔係好普通既事黎架, 我結婚既時候, 男家既姨媽姑姐著住傳統服飾係我女家樓下爬, 有舞獅舞龍, 嚇到我屋企人同姊妹笑到出唔到聲...

大宅

mrs.so 寫道:
常在坤,

你住邊樹呀?如果係大埔係好普通既事黎架, 我結婚既時候, 男家既姨媽姑姐著住傳統服飾係我女家樓下爬, 有舞獅舞龍, 嚇到我屋企人同姊妹笑到出唔到聲...
細個嗰時住大埔都住左好耐 而家唔再住大埔 !咁妳係咪住大埔?妳本身唔係鶴佬人?

子爵府

我都係呀~~

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔係學佬,但我係大埔讀書時,大半班都係學佬人,全部都係姓蘇,徐,佢地講嘢我全部都聽唔明,當時真係唔知乜野係學佬人,係沙田個亞公角邨全部都係學佬人,我個friend都住起到

公爵府

我本身唔係鶴佬人, 我都住係大埔好多年, 由幼稚園到中學畢業都係大埔, 嫁都嫁返係大埔...

公爵府

我而家圍纏都係鶴佬人, 我結婚時有2個姊妹都係鶴佬人, 其中一個仲係我老公既侄女添...歲數同我咁大咋叫返我做嬸嬸轉頭... 我係男家輩份好高架, 而家係亞婆級人馬...

ansonbbma 寫道:
我唔係學佬,但我係大埔讀書時,大半班都係學佬人,全部都係姓蘇,徐,佢地講嘢我全部都聽唔明,當時真係唔知乜野係學佬人,係沙田個亞公角邨全部都係學佬人,我個friend都住起到

翡翠宮

mrs.so

你中學讀邊間,我讀伯裘,我覺得學校入面好多學佬人

公爵府

ansonbbma,

伯裘CLOSED好耐喎...我以前讀何郭佩珍架...

大宅

mrs.so 寫道:
我本身唔係鶴佬人, 我都住係大埔好多年, 由幼稚園到中學畢業都係大埔, 嫁都嫁返係大埔...
妳唔覺得鶴佬人多是非咩?做得唔夠人情世故就比人話 想问下妳個小朋友几大?我自己個三隻化骨龍一個6歲、4歲、2歲

翡翠宮

係呀,我讀到中二已經冇啦,係沙田讀,我而家都係住大埔

mrs.so 寫道:
ansonbbma,

伯裘CLOSED好耐喎...我以前讀何郭佩珍架...

公爵府

常在坤,

你既小朋友2年抱一喎...我兩個仔6歲同3歲...
一年365日唔死都有得飲, 飲都飲到窮...
亞豬亞狗咩人結婚擺壽酒都有帖收...?-( ?-( ?-(

ansonbbma,

我而家住係粉嶺, 我之前想有咁遠搬咁遠架...唔鍾意咁近男家...

大宅

行過見我到入

大宅

mrs.so 寫道:
常在坤,

你既小朋友2年抱一喎...我兩個仔6歲同3歲...
一年365日唔死都有得飲, 飲都飲到窮...
亞豬亞狗咩人結婚擺壽酒都有帖收...?-( ?-( ?-(

ansonbbma,

我而家住係粉嶺, 我之前想有咁遠搬咁遠架...唔鍾意咁近男家...

我兩仔一女 我覺得呢句好搞笑:一年365日唔死都有得飲, 飲都飲窮... 何止咁呀過時過節又要買禮派比D伯高伯娘唉.......(我爸話鶴佬人嫁左既女一定要,規矩 喎:-(都唔知真定假) 妳有冇听過妳老公嗰邊D人講過?

公爵府

常在坤,

我男家既三姑六婆都係咁架, 過時過節要買禮派, 我自己女FR係鶴佬人, 嫁左比本地人, 都係要照買禮, 佢地都話好煩, 唔埋有比老人家EE我我...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

smilejuju21 寫道:
我老公都係鶴佬人,佢無咩"皮四"架

me2
我'皮氣'一定唔夠我老公好 :mrgreen:
其實我都唔覺學佬人多禮儀同應酬食飯喎, 我(陸豐)同老公(海豐)兩邊都無咩呢樣果樣!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

昨日收工我老公打比我話細姑婆擺大壽今日食閑餐, 我話又食, 個個月都有野搞, 我唔去, 星期四食閑餐, 星期五去酒樓飲...好煩唔想好...我老公無聲出...

大宅

monkey妹 寫道:
[quote]
smilejuju21 寫道:
我老公都係鶴佬人,佢無咩"皮四"架

me2
我'皮氣'一定唔夠我老公好 :mrgreen:
其實我都唔覺學佬人多禮儀同應酬食飯喎, 我(陸豐)同老公(海豐)兩邊都無咩呢樣果樣! [/quote]我想問下妳老公D親人係咪多數住大埔or沙頭角?係咪水上人?以我所知學佬人鄉下惠陽一帶陸豐、海豐好似講汕頭話 唔知我有冇講錯

大宅

mrs.so 寫道:
昨日收工我老公打比我話細姑婆擺大壽今日食閑餐, 我話又食, 個個月都有野搞, 我唔去, 星期四食閑餐, 星期五去酒樓飲...好煩唔想好...我老公無聲出...
慘囉又要駛筆錢!係呢妳仔仔派左邊間小學呀?我住天水圍架我仔派循道

公爵府

我個仔係黃建常呀...我地自己揀架..

係呀...我老公男家or朋友都係太和大元一帶, 好多都搬左去北區住...

首頁

尾頁

跳至