論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人要放一個月假,可以嗎?

代朋友問:佢個工人做

大宅

Re: 工人要放一個月假,可以嗎?

i think this helper is really so greedy, only work for 3mths n want to take leave for a mth, even yr friend let her go bk but no guarantee she'll be good, too much troubles la!
just tell her NO!

侯爵府

叫佢比一個月通知你fd, 做到8月走, 你fd 搵人巴啦, 做左3個月想放一個月假, 佢都傻左..........即係吾care份工啦..........一係就之前等阿哥結完婚先再黎hk做野, 玩咩依家

別墅

比著係我,我都唔會比佢放假,就算做滿二年都係得14日,有嘜理由佢話要放1個月,咁請佢離做嘜??佢放假咪要揾人照顧小朋友??如果佢堅持要走就索性叫佢辭職,叫你朋友請個等二個工人啦!

別墅

咪係, 我地返新工都唔敢請假啦, 佢做得三個月就請一個月假? 同埋佢阿哥結婚啫, 佢有咩理由要請一個月假咁長? 又唔係佢新婚, 關佢咩事?

份工佢都係唔志在架啦, 你朋友襯有時間快快揾定新工人啦.

hinhinmummy 寫道:
叫佢比一個月通知你fd, 做到8月走, 你fd 搵人巴啦, 做左3個月想放一個月假, 佢都傻左..........即係吾care份工啦..........一係就之前等阿哥結完婚先再黎hk做野, 玩咩依家

首頁

尾頁

跳至