跳至

首頁

尾頁

洋房

有無呀B仲講緊外星話呢?

只係識講好少單字,其他完全唔明,但呀仔又明我講乜,識做唔識講,淨係講BB話,今年要報K1,都唔知點樣面試,苦惱

大宅

Re: 有無呀B仲講緊外星話呢?

bigabel,
同您仔仔講多d,『練習』得多自然越講越好!

『呀仔又明我講乜,識做唔識講』=》您會唔會太快回應您仔仔的需要,變成他少了機會把話說完他就得到自己想要的東西

試試要求仔仔把話說清楚才給他要求的,可能會有改善。

bigabel 寫道:
只係識講好少單字,其他完全唔明,但呀仔又明我講乜,識做唔識講,淨係講BB話,今年要報K1,都唔知點樣面試,苦惱

大宅

同你個仔情況一樣,都幾苦惱!
bigabel 寫道:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Jason絕大部份都係外星話,間中有幾粒字,算叫有少少意思,都係靠估多

離K1 interview都仲有一段時間,可以努力同佢講多d野啦。如果許可的話,我贊成送佢地讀半年Nursery,我大囡到2歲3個月入Nursery,都係話得10個左右既單字,不過佢返左2個月學度,進步神速,好快就話到一句完整既句子喇!
可能學校有好多大少少既小朋友,佢地可以互相學習嘛!

水晶宮

me too, my baby only says 太空話, so worry about him K1 interview lei....

大宅

丁丁本來都係外星話多, 但近呢個月大有進步, 響gudiance下佢可以講到簡單句子了, e.g. 丁丁要餅餅, 謝謝媽媽, 丁丁要包包, 丁丁要奶奶, 只要我可講出黎, 佢就算音唔準都會試講.

英文方面有好多單字已經可以catch up 到.

我諗佢呢個月既進步同佢既語言敏感期到左有關, 所以一路教就可以了, 到左適當時間佢就會pick up得好快.

別墅

謙謙都是的,但是叫他一個字一個字的跟我講都ok!音唔準但都聽得到。
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

侯爵府

好媽媽勳章

單字 OK
Other....
But I think she will be OK later!
[img align=right][/img]

民房

比較其他方面的發展, 我個囡囡係說話方面算ok架.基本上,我地會明佢想講d mug.(當然要加d想像力),都以兩三個字或短句多.
如見到陌生人,佢會指住我地然後同d陌生人講”e個媽媽,e個爸爸”
聽到行雷,佢會拍拍我地心口講”媽媽吾冼驚,爸爸吾冼驚”.....
但起戒片方面就very 炸, 到目前為止,佢仍然吾會示意 all殊殊,臭臭, 賴濕哂,都吾會 , 問佢係吾係賴左尿,佢就會好大聲答”係”.俾佢激死.
上帝造人好公平ga,每個bb發展各有不同,有d野我叻先,有野你叻先..... ??

別墅

阿們!完全同意。謙謙都表達很多嘢的,容易接觸陌生人,個個都會去say hi、e道果道、鞋鞋...,只是我們仲未明佢想講物,都是估估下。

原文章由 Camilla 於 07-7-12 14:30 發表
比較其他方面的發展, 我個囡囡係說話方面算ok架.基本上,我地會明佢想講d mug.(當然要加d想像力),都以兩三個字或短句多.
如見到陌生人,佢會指住我地然後同d陌生人講”e個媽媽,e個爸爸”
聽到行 ...
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

男爵府

大廚勳章

健康院姑娘話跟人口水尾唔算識講野喎, 要佢自己表達出黎至算. 如果用呢個standard黎講, 我個仔講得好少野. 1.5歲時去健康院時, 話要2歲返去再跟進進度, 但我唔係好想去, 因為無乜意思, 而且我個仔9月開學, 我想佢返下學, 同其他小朋友接觸下, 可能到時佢巳經講到好多野, 咁就更加唔使去.

我個仔好鍾意旺旺廣告, 最近仲成日講"黑白配", 又成日講"賣賣,唔賣唔賣" <- 服左佢

大宅

SErisscon,

我個仔2歲都要返健康院, 我一定同佢去, 因為阿仔而家都仲係講唔夠10個單字, 我有個做語言治療師o既朋友評估過佢, 話佢o既語言能力慢左一年, 佢話睇下返左nursery 2-3個月之後會唔會好左, 如果冇好到就真係要認真睇睇, 個frd 叫我無論如何都要去健康院搵醫生寫定封referral letter 去排期睇專科, 因為唔係話睇就即刻有得睇, 排得黎冇事咪唔睇lor, 有事先排就遲了

男爵府

大廚勳章

咁我個仔就唔只講得咁少,我見佢有D野都講到(今日仲問我拿糖糖食),咁所以咪唔返健康院囉,睇埋佢返左學之後既表現至考慮返唔返健康院,如果D老師都覺得佢講野有問題,先會再CHECK。

原文章由 Edgar媽 於 07-7-23 11:18 發表
SErisscon,

我個仔2歲都要返健康院, 我一定同佢去, 因為阿仔而家都仲係講唔夠10個單字, 我有個做語言治療師o既朋友評估過佢, 話佢o既語言能力慢左一年, 佢話睇下返左nursery 2-3個月之後會唔會好左, 如果冇好 ...

伯爵府

好媽媽勳章

基本上,我90%可以明白囡囡講既野,好多野,佢都可以講出來了.不過佢衰在比較怕羞,面對陌生人唔係好肯開口.但係屋企,佢就咀jel jel.

舉例佢可以講既句子:
1) 奶奶飲呀mami,
2) mami飲/食/攞/拎/坐.......
3) mami/baba瞓囉...
4) mami急呀(去toilet時講)?
5) mami抱...
6) 筷子呀mami.......

基本生活上既野,佢已經可以表達了.但我唔明,佢d grammer,講野既次序會調轉左既?

例如:奶奶飲呀mami,你呀!!

首頁

尾頁

跳至