論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人到左,但係完全放心唔落....

新工人上星期四到左....
佢笑容ok...不過,做野真係超慢...
可能因為佢未黎過hk...
文化好唔同...
叫佢洗痰罐,after囡囡 vv, 佢拎入toilet,
見到囡囡用完既紙巾倒唔倒出黎...想用手拎...
我話唔得架,唔衛生,你要加d水沖....
點知.. 佢用沖緊廁所既水...仲係將potty放o係貼廁所拎水去洗....嘩....我真係當時想叫一聲救命丫!!!

煮野食..已經唔係佢煮,叫我老公煮,佢只係上碟拎出黎,點知...佢次次都係用碗.. :lol: 真係俾佢攪到哭笑不得...

叫佢同囡囡洗頭...佢話唔識抱..(我個囡快3歲)
唉...沖涼話未照顧過..但係佢resume都話佢有照顧過2個細小朋友....

同囡囡朝早起身除尿片,我囡囡答佢一句:no! i don"t like!佢就企左o係度...之後話..囡囡話唔鍾意喎...頂,我夠識聽我個囡講野啦....

死啦...唔知係咪因為我工作壓力都太大...我驚..我頂佢唔順,無心機教佢呀!!! :-(

大宅

Re: 新工人到左,但係完全放心唔落....

放鬆D,慢慢教喇。我請香港完約既,初頭一星期都教到好煩喇。更何況你呢個未來過香港,會有排教架。佢resume既本地經驗多數都係呃人架。不過最緊要佢態度好,會俾心機記住你教過既野。好快你就會放心D架喇。

大宅

winghw,

希望真係好似你所講咁啦...
我真係驚自己俾佢攪到產前抑鬱呀!

so far,佢既態度都ok..但係我老公都話,
岩岩黎態度都差,真係想agency fee都搵唔番就俾我地炒咩?所以,都係要放鬆d... :cry:

大宅

虎到金來勳章

我個新工人都係上星期來,都有一個星期,我個囡都吾跟佢,又吾俾佢喂奶,我個講"出去,吾好入來",佢就企左o係度, 又吾識主動. 佢四年前來過香港打工,可能好過你少少,but佢係豪宅打工,只係做家務.

好彩我個囡自己識去potty尿尿(介晒片), resume話佢有照顧過四歲小朋友, 但我個囡得個兩歲四個月, 佢吾可以企左係度就算....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你個工人同我工人無得頂. 我乂女就來3歲, 佢幫我個女洗頭我個女唔LIKE, 佢幫我個女沖涼我個女又唔LIKE係度好大聲鬧工人, 個死賓浄係識得企係度. 我個工人個RESUM又係話自己有3個小朋友同埋幫人湊過2個小朋友, 但佢來到佢係咩都唔識連幫小朋友沖涼都唔懂. 佢又係第一次來HK做野, 但佢而家將會比我炒, 因為佢做野唔好, 來左10幾日講大話, 而家務做一半冇做, 我叫佢做野佢唔記得. 成日懶因為要湊我小朋友.
[img][/img][img align=left

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你個工人同我工人無得頂. 我乂女就來3歲, 佢幫我個女洗頭我個女唔LIKE, 佢幫我個女沖涼我個女又唔LIKE係度好大聲鬧工人, 個死賓浄係識得企係度. 我個工人個RESUM又係話自己有3個小朋友同埋幫人湊過2個小朋友, 但佢來到佢係咩都唔識連幫小朋友沖涼都唔懂. 佢又係第一次來HK做野, 但佢而家將會比我炒, 因為佢做野唔好, 來左10幾日講大話, 而家務做一半冇做, 我叫佢做野佢唔記得. 成日懶因為要湊我小朋友.
[img][/img][img align=left

大宅

你唔使勞氣,你工人嘅做事方式同我個工人一模一樣,簡直連反應都一樣,我真係出盡力教,家陣2 個幾月叫好咗好多,但佢一對住我個4歲刁蠻女就只係識企係度發呆,又或者扮聽唔到,不過扮聽唔到我就一定會閙。

所以唔好嬲,只要佢態度好,肯學,聽教,乖乖哋,咁都仲有得救。比心機慢慢教。

大宅

唉!我個工人來了近六個月,佢已開始偷懶,放假多多要求,要我就佢。今日佢夠膽死叫我媽落街幫佢買野。真係好鬼想炒佢
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

大宅

我個印印同你個印差不多

我個仔6歲,雖然不需要好似照顧bb咁照顧,但我想番工前有人幫我睇住佢(因為未夠鐘番學),

點知個印印覺得佢工作係清潔(但清潔求其又唔乾淨),完全唔見人,叫佢出嚟睇住個仔,佢就坐度發呆,第一個月逢放假就要佢去agent度,有日仲同佢一齊去agent度講清楚我的要求,但係都無用,佢只會當我幫亞仔時話:我幫佢啦,其他時候就完全聽唔到,

雖然我已經搵咗個新工人,不過最快要7月中才番工,唉!仲有一個月,真係好難忍

:-? :-? :-?

大宅

Hello,

我個工人, 7月到, my whole family also warry, bb沖涼我自己做, 咁可以同bb保持關係 & check check 有無傷痕, 但都担心佢講大話同態度差. my daughter 4 yrs old.

請問有無同工人body check (after agency do it)

複式洋房

All mom,
give them time lar if she is polite, obedient & willing to learn. My bun was also like yours when she come in Feb/2007. She is very good now, my daughter (3y) likes her very much. I suggest you educate yr kids to obey yr bun, treat her as their elder sister. Then, they will build up a relationship.
Good luck !

大宅

其實我囡囡日頭都唔駛用片...只係夜晚未戒~
但係真係無諗過係好多common sense都無~
今日我老公先話佢...唔可以乜都拎黎同阿囡玩,
有危險既野就要停,唔係阿囡鍾意就得~

其實阿囡都聽工人話架...
不過,哩個係唔醒目...同埋話佢英文好,又真係唔覺..
佢好多時聽一半聽唔到另一半...
同佢講電話仲死...一日到尾都係"pardon"
佢黎左一星期,我老公已經叫我辭職想郁佢喇...

不過,我地都係好似你地咁講...想俾多d時間佢...
睇下佢自己黎緊2個月既造化喇...
講真,如果俾多2個月都唔得...就真係應該無得留低...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至