跳至

首頁

尾頁

別墅

大家既BB有冇食手指啊?

我阿B由上個星期開始成咬自己D手指,有時仲一次過含住3/4只手指落口到!好唔衛生啊!BB仔仲細又唔識得圬糟,我試過好多次整開距只手但係距又自己咬返,比奶嘴同專比BB咬既玩具距又唔要。。。睇電視話BB成日擺手指係口到會引致發炎之後就會生到莿。點算??可唔可以戒架??

別墅

Re: 大家既BB有冇食手指啊?

我個仔都是不過3個月就開始對自己雙手感興趣. 我看書話這是bb認識自己雙手的階段,可以的話就比他玩. 而且大過後有其他東西吸引了他就吾會再玩. 但我都覺得很dirty, 所以成日幫他清楚手仔, 有次他食玩奶後重玩到扣口嘔奶呢. 真是激死,

禁止訪問

大宅

我個囡囡係三個半月左右就開始啜手指,有時啜到有聲添,最鍾意兩隻手指公(大姆指)一齊放入口喥,鬧佢叫佢唔好啜佢都費時理我,有時仲會打側身用個背脊對住我偷偷地咁啜,真係比佢激死。
我試過同阿囡查d手指水,我試過好苦呀,初初對佢都有d用,每次放隻手入個口喥食到苦味佢會即刻攞番用手出嚟,但係只可以維持一個星期,跟住同佢查幾多都無用,阿囡已經習慣咗d苦味,仍然繼續係喥啜手指,所以我都放棄咗同佢查手指水 :-(

依家唯有每次佢食手指時都同佢"蚊"番出嚟,同埋放d牙膠比佢食,又同佢玩,同埋係佢身邊放d玩具,等佢可以攞嚟咬同玩,依家情況好咗好多啦,

其實bb鍾意啜手指係因為佢哋無聊無嘢做,同埋無安全感,比d嘢佢做佢哋會好d呀

大宅

我囡囡依排都愛上啜手指呀, 有時仲攤大隻手係前正望一輪, 好似揀下啜邊隻手指好, 揀定左就放入口, 俾佢激c 呀, 所以要勤d幫佢攞清水 + 棉 黎抺手仔
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

別墅

My girl also has this problem, too. She likes putting 3 fingers into mouth when she feel sleepy. What can I do?

伯爵府

好媽媽勳章

如果想佢唔好啜, 可以狠心D, 每次佢一啜就彈手指或口, 但彈之前要同佢講唔好食, 如果唔係就彈手, 彈多幾野佢一見你隻手就會縮架嘞
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

成日食呀,唔止手指,隻手攞到咩都塞入口。

大宅

嘻....我仔仔都食手指食到"jep jep"聲, 有時又係成隻手放入個口仔度添.

大宅

好媽媽勳章

我呀b都有食呀, 我比奶咀佢食,不過佢會"蚊" 出

大宅

我BB都係啊。有時仲兩邊手一齊嚟。
kittykid 寫道:
嘻....我仔仔都食手指食到"jep jep"聲, 有時又係成隻手放入個口仔度添.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

間唔中食
一食就想訓覺

複式洋房

我阿仔唔止食手指, 係成個拳頭塞入口......成面成手都係口水, 頭痛! :cry:

複式洋房

我個女都係呀!

[quote]
CANDY.W 寫道:
我BB都係啊。有時仲兩邊手一齊

別墅

食得不知幾滋味~~好享受咁...激鬼死我~~~
又打又話..捉住佢隻手...佢都係要食..唔比佢就喊...
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

男爵府

Fionbrian:
我個女同你個仔仔一樣都係食手指食到扣喉嘔奶呀~重係兩次tim~我試過俾奶咀佢食(始終覺得食奶咀好過食手指),不過佢唔肯食(食可人奶),唉............唯有勤d同佢清潔隻手仔la~

男爵府

畀面勳章

我個b都係
kitty1207 寫道:
成日食呀,唔止手指,隻手攞到咩都塞入口。

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

我BB都係啊!有時拒響房,我響廰都聽到拒jep jep聲啊!
99仲教拒食拳頭,仲唱:食拳頭食拳頭,食左拳頭去看牛~
激死
仲有,有時抱住拒,唔俾拒食,拒就連我隻手都食埋啊!
幇拒戴住個手套,就食到個手套濕曬!!!
俾奶咀拒食,拒就撥開個奶咀,死都要質隻手入去!
總之就食到隻手臭beng beng!!!
kittykid 寫道:
Welcome To My BB's Blog~My BiRtHdAy Is 27th,FeB.,07

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bb現在用口去探索, 手係佢地唯一可以自己控制, 唔好制止佢啦, 勤力d清潔囉

我個女發現左自己對腳, 現在食腳腳添呀~ 有時坐直, 又綁左安全帶, 食唔到對腳勁艋棦添呀
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

首頁

尾頁

跳至