樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

給大訂時給本票還是給現金?

很快就要簽訂正式買賣合約,律師樓通知話要準備本票,我想知給大訂時一定要給本票嗎?去銀行開本票是不是要給銀行手續費100蚊?給現金可以嗎?thanks!

大宅

Re: 給大訂時給本票還是給現金?

可以用支票,不是一定要給本票的。

大宅

我'大訂' 和 '正式成交' 都是開支票俾律師樓, 由律師樓放錢俾對方.本票手續費最少20蚊, 你問下律師樓支票得唔得?

洋房

請問支票与本票有什麽不同?

大宅

可以開支票的, 並不一定要開本票, 律師樓會幫你安排.

支票係私人戶口開, 有機會會彈票. 本票係銀行開, 通常都會係叫番自己開戶銀行, 銀行會肯定你有錢先同你開, 兼且要收你手續費. 對payee來講, 收本票一定係保險d. 不過, 買樓呢d case, 你細訂都俾了, 又上律師樓辦手續, 通常都可以給支票, 唔通去到呢個田地唔想完成個交易咩?!

同律師樓講開支票, 叫佢幫你搞掂喇.

大宅

liqianguo 寫道:
請問支票与本票有什麽不同?

如你比支票要早兩曰上律師樓,比本票應可於當日才上去。

禁止訪問

洋房

明白晒,吾該晒各位! :-P

首頁

尾頁

跳至