跳至

首頁

尾頁

大宅

好想知你地亞b既飲食進度?

大家的bb都己經係四個月, 我的bb 15號就4個月了~新手媽咪ths

大宅

Re: 好想知你地亞b既飲食進度?

我囡囡四個半月,依家淨係飲奶無食其他副食品,每日飲五餐奶,四個鐘一次,每次六安奶,我打算等佢六個月先至開始食其他嘢

大宅

我呀b都係一日5餐, 每餐7.6-7oz, 22號就4個月啦, 不過似乎仲未有意欲想轉身喎, 點算好呢?? 我都唸住around 4.5-5個月先比佢食其他野...

大宅

我個b之前飲5安,4個鐘飲一次... lee兩個week開始飲少左, 成日飲剩....

我都唔知點算...不過他而家每日飲多左水...唔知關唔關事呢.......

我咩都唔識....好失敗呀!!!!!!!! :-( :-(

大宅

HI...
我仔仔廿二號就四個月喇!!
而家都食緊7安奶,不過唔知bb係咪長牙,所以間唔中會食淨一兩安

大宅

我個囡3.5個月大. 每4個鐘食1次, 每次6 oz.
但這星期開始, 佢突然飲少左奶, 有時竟飲剩2~3 oz.! 然後2~3個鐘後又肚餓, 比佢玩死!
:-P :-D :-) ;-)

別墅

你比多左水BB飲, 係會令BB飲小左奶架, 因為BB個胃好細, 裝多左水自然裝小左奶。

ah-ta 寫道:
我個b之前飲5安,4個鐘飲一次... lee兩個week開始飲少左, 成日飲剩....

我都唔知點算...不過他而家每日飲多左水...唔知關唔關事呢.......

我咩都唔識....好失敗呀!!!!!!!! :-( :-(
小豬2007年2月16日出左世喇
2007/2/16    3.15 kg  (初生)
2007/4/18    5.45 kg  (2個月零3日) 
2007/5/24    6.64 kg  (3個月零9日)
2007/6/20    7.58 kg  (4個月零5日)
2007/8/20    8.41 kg  (6個月零5日)
2007/9/26    9.00 kg  (7個月11日)
2007/12/24  10.00 kg (10個月零9日)

侯爵府

我呀b都係一日5餐, 每餐6-7oz, 其實我唔打算刻意同佢轉4餐... 等佢順其自然啦...

我唸住 4.5個月先比佢食糊仔~

大宅

但係他的便便又唔好...2至3日先一次...所以我先俾多d水他飲... 咁如果係可以點呢? 點可以飲多d奶又d poopoo好d呢?

大宅

我真係好少少比bb飲水, 除左出完街返到屋企有排先食奶先比佢飲少少~平時都沒比

大宅

我真係好少少比bb飲水, 除左出完街返到屋企有排先食奶先比佢飲少少~平時都沒比

男爵府

我bb到15號就4個半月...而家間中都有食粥仔...
飲水一日飲4-5安...
醫生話而家bb4個月正常一日應該飲4安水...
因為天氣熱, bb流汗多...如果唔比足夠o既水佢飲, 驚佢dehydration, 而且有機會令bb增加患尿道炎的機會...特別男仔...但我冇問點解...

複式洋房

我個囡囡現在還是全人奶. 有時一日五次, 有時一日六次. 因為佢早產咗五個禮拜, 姑娘說她的發展會比較足月的慢一點. 所以我會等她夠六個月才吃其他東西

男爵府

我個bb女今個月23日足4個月,但是只食4安,3-4小時一次,每日食五-六餐,但這几日食得好差,有時食1-2安,就不食,食得少就要2小時食一次,真是好煩.

大宅

ah-ta 寫道:
但係他的便便又唔好...2至3日先一次...所以我先俾多d水他飲... 咁如果係可以點呢? 點可以飲多d奶又d poopoo好d呢?

我個囡囡之前都是一樣,我現俾多半安水開奶,佢就日日有'bubu'啦,當佢唔訓每餐奶之間都有俾水佢 佢唔 就由得佢,因為啲奶都開多咗水份。
5oz水加5spoons奶粉開成6oz奶就加水加到6.5oz,佢都飲到6oz,但有時唔開胃就同我飲得4oz就收工。 :-(

大宅

但唔係話唔好開稀架咩?

大宅

我都係每次開奶既時候開多半安水比阿囡飲,佢依家飲5.5oz奶,我會開5.5oz水然後落5spoon奶粉,咁支奶就差不多變咗6oz,每次阿囡都會全部飲晒(清樽),每日都會有大便去,質地都係軟林林,因為阿囡唔係咁鐘意飲水,每次比水佢飲都好辛苦咁搏鬥一輪,所以我係用呢個方法餵奶,見佢有肥到同埋日日都去到大便,開大又唔辛苦,咁我就算啦

別墅

我bb 20號就4個月大嘞~~~現在仍然係每日5餐...每餐7安..<我都有開多水喎...6安半水..5安奶粉...>鬼咩..佢唔肯飲水...一飲水就喊...激死我~~~咁我媽媽就話開淡d..無咁熱氣...因佢食緊抗生素...所以又唔飲得開奶茶.....
係食藥時..可能苦掛..佢先肯飲d水....
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

男爵府

畀面勳章

我個b 19號就4個月
佢而家一日4餐奶
每次7oz
每餐之後再俾小小水去飲
有時沖完涼再俾小小水去飲
"bubu"都唔係日日有
不過佢肯飲水
唔係日日有都唔係問題

大宅

我個B27號就四個月,之前一日5餐,一餐7~8oz,不過今個禮拜開始突然食少左一餐,最尾果餐仲淨係食得5~6oz咋,有食下玩下又要睇下電视
Welcome To My BB's Blog~My BiRtHdAy Is 27th,FeB.,07

首頁

尾頁

跳至