論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印印同檯食飯問題....

印印係香港4年,以前個僱主同佢一齊同檯食飯既, 咁我諗住費事佢唔習慣所以都叫佢一齊同檯食飯, 點知佢真係當正自己係我地家人咁, 一邊食飯一邊睇電視, 重要問我劇情果下先慘, 我地屋企人傾計佢又"搭傘", 我真係唔想采佢, 佢重由頭帶到落尾, 我呀媽同我都食完, 佢都重食緊, 慢慢食, 食完都坐係度睇電視清埋d送尾, 我真係好後悔叫佢一齊食飯 :-(

你地話點算啦 :-(

大宅

Re: 印印同檯食飯問題....

別墅

我都比同檯食飯,不過就要佢用指定碗筷&大家一人一對工筷,
同埋屋企規矩食飯係唔可以開電視.

大宅

易放難收, 你工人直頭好似一家之主, 我真係都唔知點同工人講, 之前比開, 而家收緊. 有的難度 .... 為有照直講 ...

大宅

米就係囉, 開左頭唔知點收番, 我一諗到呢兩年都會係咁, 我就好後悔

複式洋房

唔好理佢,同佢講老公唔鍾意,舍比老公,佢地怕男人,叫佢入廚房食,無謂自己唔開心,你再放鬆,佢會無大無細.我以前個又係同前顧主食,但講比佢聽,家家要求不同,我件印開頭又係當正自己一家人,八到.死,我叫佢無好理我家事,佢問無理頭野,唔睬佢,當聽唔到,黑吓面
記著,早點收緊.我件印一過火位,就要話,唔好舍,要有氣勢

大宅

好橋, 話係你老公唔鍾意....

民房

THIS IS GOOD IDEA

大宅

ha ha...

我個印又係咁wor..."我呀媽同我都食完, 佢都重食緊, 慢慢食, 食完都坐係度睇電視清埋d送尾".. 我都唔明點降佢地食得咁慢, 工人唔係應該"快快趣"咩, 不過我遲d就會出聱.

洋房

我個印係厨房食.but我地食好夜.甘bbsleep.甘頭頭嚟我見佢做完野咪叫佢休息一陣佢竟然去sleep.え後就冇叫佢休息 甘夜晚要等老公放工甘咪叫佢坐下甘佢都識坐地下.但係佢食完飯做完野仲走出○棃睇television都好夜成12.00仲吾瞓咪話佢羅え後就冇 所以有乜要即刻出聲

珍珠宮

我一路以嚟都係我哋兩公婆食完佢先食, 佢就快快手食完執嘢洗, 不過有時執碗時就睇吓"東張西望"咁啦, 有時就問吓呢個係咪兩公婆, 又佢囉, 我知咪答佢囉.

伯爵府

咁您又唔先唔開心下次您開飯前叫她洗多個碗您夾起d送比她叫等一陳先食,我之前個工人都係同檯食點知她無大無細係到慢慢嘆 所以我都係咁做架,但我無叫她去kitchen room食因為咁熱天時好慘,我會叫她等我食完她先坐出黎食

複式洋房

我個印印都係好慢條斯理, 都唔知佢攪咩要咁耐, 成日抱住bb, 其他野就係咁易做下, 我有時仲執埋碗, 叫佢比番個仔, 佢先郁,叫佢做野又唔多高興~~
係咪印印係咁架~~

大宅

babytszkin,

依, 你呢個方法好似幾好播! 我會試下咁做, 我有個friend教我食飯果陣叫佢抱bb, 整整下就夾起d送比佢

大宅

熄咗個電視佢。

其實真係應該要叫佢返入廚房食,費時食飯都唔安樂。

別墅

好媽媽勳章

一定要分開兩個時段食,第一輪你兩公婆食,叫佢睇住個bb,遲些bb大個佢仲要負責餵食,總之一開飯就夾開比佢,等你同老公食完先接手湊bb,跟住佢自己開飯。其實我好珍惜平日食飯的時間可以同老公傾下計,又可以講下個工人d衰野,如果佢坐埋響度,講野先就住就住,所以一定叫佢去廚房食。

伯爵府

我屋企食飯只可聽歌,唔可以開tv,但會錄低食完飯睇(仲好,可以fay廣告)。不過如果屋企人多,都好難control....

∼ 夾起送俾工人, 見佢食得慢下次就留少d送。
∼ 工人撘哆就叫佢去切生果,畢湯,裝飯 + 228講既 "凌勵眼精"bear住佢。
∼ 屋企人食完飯,工人lai死唔起身清場要開口炳。再有下次入厨房食。

首頁

尾頁

跳至