跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全職湊女, 好吾好呢?

我會在8月辭職, 做 Full Time Mama 照顧我個女, 我個女11個月大, 在婆婆家住, 週末才接回家, 我好想自己湊佢,但有時又心大心細, 驚自己吾適應冇工返的日子, 吾知我呢個決定是否正確呢?

大宅

Re: 全職湊女, 好吾好呢?

其實多d時間陪個女係好好o家...
如果你經濟無壓力, 自己湊係好好o家...可以睇住bb大, 仲有可以自己教佢o野嘛...
我都係full time mami, 我都情願慳d陪個女多d.....
如果你唔適應做全職c9, 咪再搵返o野做o羅, 你有工作經驗唔怕o既....

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

水晶宮

我認為全識mama是很偉大的!但又未必人人可做到!需要無限耐性及耐力,自愧自己兩樣欠奉!所以cng9684,我支持你,希望你可以成功!(真的,自己一手一腳湊出來是不同的,阿b將來亦會與你最親密,那種感覺別人是feel不到的),真羨慕你!加油!

大宅

cng9684 寫道:
我會在8月辭職, 做 Full Time Mama 照顧我個女, 我個女11個月大, 在婆婆家住, 週末才接回家, 我好想自己湊佢,但有時又心大心細, 驚自己吾適應冇工返的日子, 吾知我呢個決定是否正確呢?

cng9684,

我7月開始都無野做, 做唔做完職媽咪都係15/16....
現家我諗住比2個月試用期自己, 做得成女傭,
希望唔好比c6炒啦

大宅

我都係5月19日先至成為全職媽媽,做咗都唔夠一個月。

之前我個仔係99湊,當初除了我老公,大多數人都反對我辭職,因為我做bank,人工幾好,年薪都有40幾萬,又多假期,佢哋d人都叫我請工人湊,不過我同我老公都唔放心,而且我99好似好"種"我個仔,第一個b,長子的孫,我唔想個仔被寵壞,所以就放棄份工。而且我本身係勁like小朋友的,我想睇住佢成長,教佢多d嘢!
如果問我辛唔辛苦,我覺得都幾架,有時想訓晏d,但係阿仔醒咗就無得訓,因為他會勁喊!如果他訓晏覺訓得少嗰日,我可能連飯都無得食,因為他成日要抱。做家務做到隻手粗晒,d嘢唔抹又勁污穢,洗玩具都洗到傻。最現實就係收入一定少咗,少咗一份糧嗎,所以無謂嘢都買少咗!
不過,呢一個月日子過得好快、好開心,我亦無後悔,我覺得做人就係咁,有得有失,我覺得阿仔的將來重要過我宜加的一切,所以我會繼續做好呢份c9工!

男爵府

HELEHCHOW
你好偉大喔!!
鐘意你果句"阿仔的將來重要過我宜加的一切"

別墅

可以全日對仔BB, 當然好啦, 其實湊B係辛苦少少, 不過真係好開心喎, 恭喜你呀. 自己湊佢學野都會快D.

大宅

真係好佩服全職媽咪呀..因為湊bb真係好
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

別墅

hi cng9684,
我都係剛剛做咗全職C9唔到一個月..我覺得湊仔仲忙過返工(可能我有2個小朋友)..有少少懷念返工無乜嘢做的日子.
做全職c9你個小朋友會好開心會成日都痴住你同佢玩,學嘢會學快咗囉..

你話做全職好唔好,我覺得係你有無耐性成日對住個小朋友.老實講我唔係一個有耐性的人..佢地扭計起來都幾忟憎...做c9都唔係咁易...
cng9684 寫道:

複式洋房

多謝晒咁多位媽咪呀, 其實我都預

大宅

我都係前日岩岩quit左份工,因為呀囡宜家都係99睇,但黎緊呢半年99要走,所以冇人睇,我d朋友都話請人睇,自已返工好d,但我覺得都係睇半年,遲d佢都要返學,呢1年半年就係我同佢最close既時候,真係唔想就咁冇左,錢可以搵過,但亞囡大左,細個既情景就可一不可再,相比之下我真係寧願唔去街,唔買野都要湊去喇..所以..支持你!況且自已教佢始終好d

首頁

尾頁

跳至