烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

DIY 叉燒

從網上看到好多 bk mummy DIY 叉燒, 以為好難整, 估唔到咁易整, 又好味, 有興趣 mummy不防一試.

大宅

Re: DIY 叉燒

我都心思思想整,但自從上次整豬肉干失敗後(三次失敗!),我就唔敢再整,宜家睇見你整得咁正,我又心郁郁想整黎試下!

珍珠宮

畀面勳章

嘩, 點解你d叉燒顏色咁靚
我整個d有味但無色, 你用咩牌子叉燒醬呢

侯爵府

Hi dincat,
我係用以下材料的, 原本應該用麥笌糖 or 蜜糖, 但我屋企有用淨的糖漿, 唸住用埋它, 首先用半茶匙紹與酒調味, 茶上適量的叉燒醬沫勻梅頭肉, 肉身一定要吸乾水份, 才容易上色.我就放入保鮮盒入雪柜醃 5-6 hrs, 用200度焗30mins, 最後茶上糖漿, 再焗2-3 mins 便可. 最好整D叉燒醬汁(杰杰地)淋上面, 咁就色香味俱全嘞!

珍珠宮

畀面勳章

唔洗吊乾先焗咩
我上次又係咁連汁去焗, 焗好耐都好多汁係焗盤, 結果我要倒左D汁又焗先乾身
你呢舊係咩肉(咩部份/名稱)??

侯爵府

吊乾先焗?? 無 por !
梅頭肉, 我有同豬肉佬講聲用嚟整叉燒的.

珍珠宮

畀面勳章

等我再整多次先

大宅

liuliu, 可唔可以比個食譜我呀? 我都好想整呀!
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

侯爵府

三人份量:
梅頭 $15
紹興酒 1- 1.5荼匙 (我有小朋友, 所以求其落小小吊下味)
叉燒醬 2-3湯匙 (茶到顏色均勻, 多小小汁也可以)
糖漿 適量
叉燒醬芡汁--叉燒醬加D生粉水杰杰地當汁淋面.

QE 寫道:
liuliu, 可唔可以比個食譜我呀? 我都好想整呀!

男爵府

真係好靚, 好吸引, 最正就係有伴碟嘛 可惜我冇焗爐, 唔係我都想試下

liuliu 寫道:
從網上看到好多 bk mummy DIY 叉燒, 以為好難整, 估唔到咁易整, 又好味, 有興趣 mummy不防一試.

伯爵府

畀面勳章

我想問下我有時焗野時想用麥芽糖但好"傑",亦因為"傑"好難用黎塗上去,我試過想用熱水嘗試沖溶佢先,但始終都係唔得,有無人可以教下我呀?Thk ~
日本の平安を祈ります

大宅

liuliu,

Thanks! 今個weekend我會試下啦!
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題