跳至

首頁

尾頁

侯爵府

點樣訓練bb去厠所?

點樣訓練bb去厠所?

大宅

Re: 點樣訓練bb去厠所?

我都好想知,以下我聽返黎既方法有三個,唔知邊個最有效呢?

方法一:
有人教我,用尿布放係片片裡面,然後就等佢尿濕左後佢會好唔舒服,你就教佢呢D係尿尿,以後尿尿就話比媽媽聽啦。教佢坐坐廁所尿尿同ar ar。禁樣會唔怕佢整濕地下。

方法二:
由現家開始唔比片片佢,一尿尿就打�話佢要尿尿到廁所裡。教一日就識wor.

方法三:
由得佢,等到適當時間佢會突然同媽媽講:媽媽唔要片片啦!(個個媽咪話佢當時係三歲)

別墅

zzerong626 你三個方式都好咩~~喎~~~~有無好d方式呀!

大宅

在美國媽媽會度搵到嘅, 有齊中文及英文instructi
on Click Here - Potty Time

大宅

Thsnkyou Peter太, very useful ar
cause my girl still poo poo on diaper
She just love to poo poo on a clean diaper since she was a few months old. Now, she sometimes will tell us she wants poo poo. We try to bring her to potty/toilet with toddler board, she never made it, then a clean diaper will be changed--> that's the time she make poo poo ON A CLEAN DIAPER

大宅

好多謝Peter太, 簡直係感激流涕!

複式洋房

唔該晒Peter太, 資料好正呀~!

大宅

ZERO, 個方法2好似用嚟教狗仔喎。
[url=][/url]

珍珠宮

Peter太,

thanks!

佢ng ng時一啲hints都冇, ng 左又唔哭, 又唔話你听.

一早上放佢去potty, 又唔肯坐.

唔知進進幾時做到果五个條件呢

別墅

今日我試左同佢一起坐,午飯前,坐一坐,本來想同佢 ng ng 點知佢 vv ,都好啦!有成績!下午再同佢ng ng,坐左15分鐘都唔得,就沖涼了!次所好熱!
最後cc 都係沒有 ng ng,佢平時一日2次 ng ng 架! :-( :-( :-( 唔知佢係咪有壓力架!

複式洋房

點樣訓練bb去厠所?

醫生同我講,話其實介片係唔需要心急,佢話起碼到2歲才適合介片,因為bb去廁廁的收放功能,在現階段其實尚未成熟,如果過早迫bb學習去廁廁同強行介片,很容易會弄巧反拙,到時嚇怕了bb,搞到他對去廁廁有恐懼,仲麻煩...所以,若果現在不成功便不要強行啦...
我原本都打算今個暑假開始同阿b介片啦...但聽完我個醫生咁講,或者到9月,10月先啦...
不過,介片的技能,學定都無妨,嘻嘻!

大宅

其實我都係bookmark住條link先, 我都未向peter囝實行, 因為次次我地見到佢突然企定定, 個面一紅,扁埋咀時, 佢已經poop左lu....
唯一係次次沖涼時佢企向沖涼缸度,我地叫佢先shu shu, 佢就會shu shu, 跟住我地先比佢坐入沖涼盆bath bath 囉!

大宅

唯一係次次沖涼時佢企向沖涼缸度,我地叫佢先shu shu, 佢就會shu shu, 跟住我地先比佢坐入沖涼盆bath bath 囉

That's very good already

男爵府

Odo都係好進進少少, 有時佢會話要換片, 但唔係次次.
又唔肯坐黎去.

Happy小米 寫道:
Peter太,

thanks!

佢ng ng時一啲hints都冇, ng 左又唔哭, 又唔話你听.

一早上放佢去potty, 又唔肯坐.

唔知進進幾時做到果五个條件呢

複式洋房

點樣訓練bb去厠所?

咦, 喺沖涼時叫阿b學吓shu shu先都唔錯喎...等我都試吓先...
係呀,我都好贊成現在要開始搜集吓點樣教bb去廁廁(雖然唔打算實行住)...

大宅

我都有比BB望住佢爸爸SHU SHU 幾次, 話比佢聽爸爸在SHU SHU, 所以第一次沖涼前叫佢SHU SHU, 佢係扶住個浴缸邊, DUB 低頭望住自己個何B他先尿尿.....
如果係BB女, 咁媽咪們去SHU SHU 時帶帶佢, 話比佢聽你在SHU SHU, 佢地聽到流水聲,幾次次後應該唔多唔少PICK UP 到D 呱??
死喇, 比我老公睇到我寫呢段野會唔會揼扁我呢?

但係....我唔會向BB示範NG NG 架, 咁臭...

複式洋房

點樣訓練bb去厠所?

哈哈哈, 但lee個真係一個有用的方法喎.... 又真係冇諗過喎... 呵呵呵...

唔怕啦, 我諗就算你老公睇到你公開左lee個秘方,他都唔會怪你嘅...因為你lee個方法似乎得得地喎!! heehee

別墅

PETER太 寫道:
我都有比BB望住佢爸爸SHU SHU 幾次, 話比佢聽爸爸在SHU SHU, 所以第一次沖涼前叫佢SHU SHU, 佢係扶住個浴缸邊, DUB 低頭望住自己個何B他先尿尿.....
如果係BB女, 咁媽咪們去SHU SHU 時帶帶佢, 話比佢聽你在SHU SHU, 佢地聽到流水聲,幾次次後應該唔多唔少PICK UP 到D 呱??

lee 個方法唔錯喎.... 等我都試吓先

男爵府

PETER太 寫道:

PETER太,你個方法真係幾好,我地BB依家咁強模仿力,或者睇住爸爸去尿尿,咁佢會嘗試唔用片而都去到尿尿. 我就未開始訓練jerry仔,我工建議今個夏天試試.....

別墅

作日c c成功左半次呀,因為佢ngng個時做動作話我知,我馬上帶佢去啦,佢唔肯自己坐架,所以我坐係後面,cc前面,片片已經有少少,不過佢再係馬桶都有,坐左一陣佢要落地,林至完事啦,點知又有,唔知係林前日有壓力沒有去到,今日ng番多d!哈哈哈

首頁

尾頁

跳至