興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

買D80定D200好呢??

如題 budget$18000

另外如果D80買齋機+lens定係買kit set(支lens冇防震)好?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 買D80定D200好呢??

COMBO I :
D80 $6,400
Nikon 17-55 f2.8 $9,700
SB800 $2,680
total $18,780
a bit over budget
but good enough

COMBO II :
D80 $6,400
Nikon 18-200VR $5,900
Nikon 50mm f1.8 $750
SB800 (Flash) $2,680
total $15,730

COMBO III :
D80 $6,400
Nikon 18-135 $2,000
Nikon 70-300VR $3,900
SB800 $2,680

剩下兩千幾, 買防潮箱 (60L $750), 相機袋 $500, LENSPEN $70, 4G SD 咭 $400, SPARE 電 $250, FILTERS ......

Nikon 18mm 有防震kit lens 只有一支, 就係 18-200vr

男爵府

我prefer COMBO III, 呢個組合已經有排玩, 仲有錢剩可以買其他濕星野, 如果唔鐘意18-135, 18-70係另一個選擇, 價錢差唔多.

大宅

chloepapa & 嘿嘿
thx for sharing~~~~
等我叫bf睇下買邊款combo先,其實佢想買D200,但就唔適合我用(我係新手),所以上黎問下各位意見

大宅

咁就買D200啦, 兩部機都係咁用法

失望 寫道:
等我叫bf睇下買邊款combo先,其實佢想買D200,但就唔適合我用(我係新手),所以上黎問下各位意見
Ziv's Photography http://www.zivlai.com

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Then D200 for your BF and D40 kit for you la......

失望 寫道:

子爵府

D200 沒有情景模式, 新手用要三思.

版主

D200 同 D80, 如果唔係對機能要求高, D80 非常好, 比D200 平幾千, 夠買支好鏡頭
JPEG 直出, D80 比 D200好

(如果你有須要用到 1秒影5張連拍, 金屬機身.. 就揀D200; 如果唔係, D80 真係物有所值)

男爵府

一部機兩個人用咪盞爭餐死, 一於買哂兩部啦, 橫掂bf送 又可以share鏡用..

大宅

嘿嘿~~~~
佢已經拍板買D80 ,遲d買咗返黎佢就會好少對住部機(佢放平日,好少出街),所以等佢教熟咗我用嘅時侯,黎緊暑假我又可以帶小朋友出去影相,最終部機都係歸我

(唔好話我衰呀)

男爵府

失望

d80正呀
咁諗掂點買未?

大宅

應該買COMBO III 另加副廠lens,其如等佢揸主意

等佢個2奶到手,比我摸熟佢再post相比你哋睇啦

大宅

chloepapa 寫道:

COMBO II :
D80 $6,400
Nikon 18-200VR $5,900
SB800 (Flash) $2,680

我想買 Combo II,請問去邊度可以買到咁既價錢而唔洗走黎走去?

Thanks.

版主

好耐無去買過D80 , 18-200, 50mm, SB800....
去一轉旺角, 永成, 萬成, Broadway, Citicall, DC Fever...半小時內齊晒

男爵府

tommythumb

買Nikon野, 預左要走黎走去...

子爵府

tommythumb, 想買得平, 係要走來走去咖, 不過旺角較集中, 半個鍾行晒喇.

去之前可以去 dchome 度睇下最新價以作參考.

大宅

軍魁星 寫道:
tommythumb, 想買得平, 係要走來走去咖, 不過旺角較集中, 半個鍾行晒喇.

去之前可以去 dchome 度睇下最新價以作參考.

睇左。

D80 body $6400 好 x 界 (中區)
VR 18 -200 $5900 X 祥 (尖沙咀)
50 1.8 $750 呢樣幾間都差唔多做到
SB 800 $2680 幾間都做到

睇黎,都係去成成比多兩三舊,先可以唔使走黎走去。

子爵府

係每樣兩三舊.

Tips: 千祈唔好去成成買filter, 好x貴. 天祥平d, CF card or SD Card 就去深水步過星際起城市平d. 防潮箱去深水步螢記, 搭的士來回再俾20%小費個司機都仲有找.

男爵府

tommythumb

成成幾好架, 雖然唔係平, 不過勝在貨源足, 可以試多幾支, 就算百記呢d大型連鎖店, 試過陪個fd去買鏡, 開一支多塵, 再開一支又係差唔多, 想試多支已經冇喇, 話可以安排聽日分店送過黎, 個fd唔等得, 即刻飛左出萬成買

大宅

軍魁星 寫道:
係每樣兩三舊.

Tips: 千祈唔好去成成買filter, 好x貴. 天祥平d, CF card or SD Card 就去深水步過星際起城市平d. 防潮箱去深水步螢記, 搭的士來回再俾20%小費個司機都仲有找.

無差咁多。

vr 18-200 ,成成 $5980 ,即貴 $90
50 1.8 ,成成 $760,即貴 $10
SB 800,成成 $2680,無貴

但 dchome 度無師兄講成成 d80 淨機價錢,咁上面三樣總共貴 $100,部機如果貴兩舊都係總共貴三舊姐。

我無諗住買 filter,而sd 卡我有 1g, 4g。防潮箱嘛,可能遲一步先,費事拎咁多野。

首頁

尾頁

跳至