想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

miffymiffy ???

miffymiffy
我想問吓我週期不定,28-32日不定,咁我應該m後第幾日開始用d仔呢?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1037.gif[/img]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: miffymiffy ???

由M第1日計, 第11日開始 (cycle28日). 或者早多2日. 以防cycle早左

別墅

miffymiffy
我今日已經第15日啦,m31/5黎,之前30/4黎,用排卵條check咗幾日,今日都仲係淺下線,點解呢?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1037.gif[/img]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你耐心一點 check 埋去 day 18 日啦, 因為你話有時會係cycle 32 . (32-14 = 18)

RELAX~~~~~

p.s 呢幾日 有無 一躂躂分泌?

瑪瑙宮

另外你有無:

測前2小時減少飲野?

浸 3-5秒? 太多唔得架~

平放, 等10-20分鐘睇結果? 太早, 下線未咁快現晒~ 

別墅

miffymiffy 寫道:
另外你有無:

測前2小時減少飲野?

浸 3-5秒? 太多唔得架~

平放, 等10-20分鐘睇結果? 太早, 下線未咁快現晒~ 

呢兩日只有輕微分秘物,有時仲唔覺...我有減少飲嘢,不過就未必次次都係晚上8點前check

哎呀,我浸超過5秒呀... 係咪有影響架?

別墅

其實會唔會冇排卵呢?

大宅

由M第1日計, 第11日開始 (cycle28日). 或者早多2日. 以防cycle早左

miffymiffy
想問下排卵檢測條係咪一定要在M第1日開始量度, 直至下一次m來
即我上月17/5來m, 亦到有用排卵檢測條, 咁我現時都仲有量, 咁我其實幾時先可以停不用量?
同我週期係大約33天呀! 可否指教下我? thanks

瑪瑙宮

唔係M第1日開始用D仔, 係以M第1日為 day 1, day 11開始先用D仔, 連續 用5日-10, 或者直至見到有下深粗線, 就可以唔駛再用

如果你cycle 33日, 由 day 16開始測至到 day 20 or day 21, 可能大約 day 19左右排卵.

如果你有時會cycle 28日, 就以最短果次計.
shatintsui 寫道:
[quote]

miffymiffy
想問下排卵檢測條係咪一定要在M第1日開始量度, 直至下一次m來
即我上月17/5來m, 亦到有用排卵檢測條, 咁我現時都仲有量, 咁我其實幾時先可以停不用量?
同我週期係大約33天呀! 可否指教下我? thanks [/quote]

瑪瑙宮

呢樣要睇醫生檢查先知
phyllis0511 寫道:
其實會唔會冇排卵呢?

大宅

唔係M第1日開始用D仔, 係以M第1日為 day 1, day 11開始先用D仔, 連續 用5日-10, 或者直至見到有下深粗線, 就可以唔駛再用

如果你cycle 33日, 由 day 16開始測至到 day 20 or day 21, 可能大約 day 19左右排卵.

如果你有時會cycle 28日, 就以最短果次計.

miffymiffy
Thanks, 原來我誤會左, 我仲以為係要日日都要量的 原來只要係day 16開始測至到 day 20 or day 21量就可以, 等我今個月再試多次先, 如果今個月又失敗 :-( :-( :-(

別墅

miffymiffy

我今日用d 仔check, 連下線都冇埋呀...
:-(

瑪瑙宮

咁你早幾日有無dodo? 你唔好放棄呀, check多2日啦, 如果你今次係 32日cycle, 咁就有可能係day 18先排卵.
miffymiffy

別墅

我係9號 & 13號都有dodo

因為我前兩日都見到淺下線,而今日就唔見,所以都好擔心吓

咁你早幾日有無dodo? 你唔好放棄呀, check多2日啦, 如果你今次係 32日cycle, 咁就有可能係day 18先排卵.[quote]
miffymiffy

[/quote]

瑪瑙宮

phyllis0511,

咁你都有開工, 唔駛太擔心. 睇埋明日, 後日先啦

別墅

miffymiffy

我check 埋16號已經冇下線啦 :-(

瑪瑙宮

phyllis0511,

咁你今次可能day 14 or 15 排卵. 唔好 :-( , 你係 day 13有開工. 或者 一擊即中呢

如果唔咩既, 下次記得唔好浸太耐 , 見到較為深+粗當日 + 隔日dodo 先

祝 BINGO :mrgreen:

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MiffyMiffy:

我用排卵條, 我無浸佢3秒, 我就咁直接小便落去(我是"就住"的), 會唔會有問題或者會驗得
唔準?真係失禮

瑪瑙宮

blueski,

有人試過都OK, 不過你要好小心, 唔好淋咁上 (唔好過條 MAX 黑粗線). 怕整濕 有試劑部份, 影響結果

洋房

因為我担心自己論盡, 於是我就去屋企d會所取圓錐形紙杯, 希望會環保少少, 又方便.

另外, 我今個cycle的day4開始食排egg藥, 唔知對排egg日有無影響呢?

首頁

尾頁

跳至