跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食全奶粉既bb, 究竟需唔需要俾水佢飲???

問過好多醫生+姑娘, 有d話要, 有d又話唔駛, 咁要定唔要呀?

大宅

Re: 食全奶粉既bb, 究竟需唔需要俾水佢飲???

我有比, 不過BB 唔係好肯飲, 通常每餐之間, 飲十啖八啖,
等個咀仔都冇咁乾 :lol:

別墅

我听人说要是BB喝水太多的话,会把奶粉的营养搞希。。不过。。因为我BB有出红点。。听说多喝水会好一点。。所以我也有给水我BB喝

男爵府

我都有給水bb飲,又無咩問題呀

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

要飲水架,兩餐之間要比水BB飲,尤其是熱天,要多補水,否則BB容易便秘架!

男爵府

要架!我都有俾水bb飲
有時飲到2oz tim~

洋房

其實係要俾架,d醫生話唔好俾係因為怕bb飲太多水唔肯飲奶,而且飲多d水可以化痰,因為食奶粉都會熱氣架,上次阿b睇醫生,醫生都叫要飲多d水

大宅

The powder company suggested to give around 2oz of water to the baby.....

複式洋房

我都有比水囡囡飲, 飲完之後啲[啖]少左好多

大宅

我都有俾水囡囡飲,等她有饮水0既习惯,我通常两餐奶
中间俾水囡囡飲,隔4个钟食奶,每两个钟饮10-30ml水。

大宅

我都會俾水bb飲,但係佢次次好扭唔肯飲
就算在食奶之前俾佢都係唔肯飲,有什麼辦法餵佢飲呢 :-(

複式洋房

My BB also doesn't like to drink water at the begining, but we still keep on trying to put the bottle in his mouth (gently la), and he will make a few swallows. After trying a few times then he started to drink more, now he can drink 2-3oz per day.

大宅

每次開奶都加多少少水啦,好過佢唔夠水份,便秘.
不過姑娘一定唔建議,怕佢飲唔晒而唔知食左幾多安.
hellolobaby 寫道:
我都會俾水bb飲,但係佢次次好扭唔肯飲
就算在食奶之前俾佢都係唔肯飲,有什麼辦法餵佢飲呢 :-(

首頁

尾頁

跳至