跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

奶媽 加油站

究竟0702還有多少奶媽
有冇打算BF到幾時?
BB出世時幾重, 現在幾重?

我B出世時5.7LB重, 現在~11LB, 每日5-6餐
早晚skin to skin 共2-3 餐, 2餐5-6oz媽媽奶+1餐formula milk.
99&c6話BB輕, 唔長肉, 要轉formula milk :-( :-(

繼續加油or give up
但我想繼續, 雖然辛苦d, 一邊返工一邊奶媽 ... ...

男爵府

Re: 奶媽 加油站

hi
我係全職奶媽,妹妹出世3.04kg,依家大約有16磅,
我大女都係食人奶,佢出世3.11kg,4個月時都係得6kg,
佢都係唔長肉,不過就身體好好,所以你要繼續加油,
同埋好快又可以食粥仔,糊仔啦,

複式洋房

我都係全職奶媽. 打算起碼餵到6個月. 我個女都係 petite size. 出世 2.38kg, 4個月5.8kg. 身體健康最緊要. 大家一齊加油啦

複式洋房

潮流媽咪, 你個女好靚啊

大宅

我都係全人奶奶媽,阿仔出世時6磅幾,而家 around 15 磅,我覺得佢食得唔多 (around 4-5 oz if bottle feed),不過都算長肉,但係就唔高.我希望至少可以 BF 6 months,最好可以 until 一歲.下個月返工啦,希望 pump 奶順順利利啦.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

仲有我呀
我都係全人奶媽咪
全埋身餵架~
Ivo出世9磅半
今日17.9磅(8.12kg)
我從來唔知佢食幾多~
不過佢呢排好似食少左~
大家都加油

禁止訪問

大宅

仲有我呀!!

除左開頭個一個月有補過下奶粉, totally食左一罐S26... 之後都係全人奶, 初初個兩個月有泵出黎餵, 因為我係SYDNEY夏天實在太熱la, 埋身我同阿B都好辛苦呀!! 2個月佢已經食around 6oz, 早兩個week有試過一兩次pump出黎俾佢食, 佢食成7.5oz呀!!

而家天氣冷就全埋身餵, 佢有曬自己食奶既pattern lu, around 4-5個hours一餐, 時間大概係 02:00, 14:00, 18:00, 22:30, 24:00... 再加埋有時佢胸襲我, 我咪俾佢啜5分鐘左右lor!!

唔好放棄呀, 我而家真係好enjoy bf呀, 因為BB真係好HAPPY ga!! 我就希望可以餵到佢自己離乳呀; 不過plan左到阿b一歲再造人, 所以唔知到時仲餵唔餵到呢? 點都好at least一定餵到一歲lar!!

係呀, 報告下阿B體重先:
出世既時候 4.02kg, 3個月3weeks around 8.5kg!! 都真係幾重ga!!

P.S. 我之前問過醫生, 人奶B輕+唔長肉唔代表唔夠營養ga, 係個b本身既體質, 輕既一樣都係健康ga!! 努力呀, 唔好放棄!!!

大宅

雪~bb,
我都覺得阿b最近食少左, 因為我覺得佢食既時間短左, 同埋食唔係好耐就已經唔認真食, 係度笑要你陪佢玩呀!! 你阿b係唔係都係咁呀?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係全人奶媽咪, bb係1月28日出世

佢總共食過3份1罐奶粉咋

人奶媽咪, 大家加油呀~

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我星期日塞左呀~

擠左3粒紅豆咁大的奶塊出來, 痛死我!!

不過, 我都係繼續堅持要做人奶媽咪~ 女女啊, 為了妳, 媽咪痛d都會頂住架
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

係呀~
迫佢食仲大喊tim
wongbbb 寫道:
雪~bb,
我都覺得阿b最近食少左, 因為我覺得佢食既時間短左, 同埋食唔係好耐就已經唔認真食, 係度笑要你陪佢玩呀!! 你阿b係唔係都係咁呀?

大宅

再加頭左轉轉, 右轉轉, 四圍望, 八八掛掛:tongue:

雪~bb 寫道:
係呀~
迫佢食仲大喊tim
[quote]
wongbbb 寫道:
雪~bb,
[/quote]

大宅

oh, my god. 紅豆咁大, 痛死了.
你點擠呀? 冇法想像
我只試過唔夠奶:-(

dj.hkhk 寫道:
我星期日塞左呀~

擠左3粒紅豆咁大的奶塊出來, 痛死我!!

不過, 我都係繼續堅持要做人奶媽咪~ 女女啊, 為了妳, 媽咪痛d都會頂住架

禁止訪問

睛靈勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係好啦﹐有一個奶媽加油站。

我係全職媽咪﹐BB係埋身餵食全人奶﹐出世有3.5kg﹐依家都應該有8kg。

dj.hkhk,
嘩﹐pump到紅豆0甘大粒點出黎﹐囉命﹗﹗

我早前都試過乳腺blocked﹐痛到我叫救命﹐以為係乳頭又損﹐跟住睇資料好可能係乳腺blocked佐﹐最佳方法係比BB啜。不過BB啜通果刻係最痛﹐一通佐就唔痛﹐個胸就慢慢林番。

wongbbb,
我記得Sydney夏天真係好鬼熱架0禾﹐夜晚要開冷氣訓。你個BB真係好重﹐未到四個月有8.5kg﹗我都覺得輕重多少唔重要﹐健康就最重要。

我都覺得BB食少佐﹐好多時我仲有奶(朝早果餐)BB就已經唔想啜。

[size=large]各位奶媽加油﹗

男爵府

2019勳章

dj.hkhk:
紅豆咁大 ,我聽你講都覺得好痛呀 :-( :-( :-(

侯爵府

wongbbb

你個b仲勁過我b

男爵府

2019勳章

我個b都係全人奶?(埋身食)
3/2/07屯門醫院出世~
出世時:2.76kg,四個月:5.8kg
雖然我身邊所有人都話bb好瘦(老公除外)不過我一於好小理,因為我個囡囡一直都跟住條生長線咁上,又健康........
我同老公本來都只係想餵到bb半歲,不過前排老公突然叫我一直餵落去,因為佢話覺得囡囡真係比起其他b健康好多..........
講真....... 佢唔叫,我都唔打算停........一嚟我唔捨得,二嚟我個女根本就唔肯食奶樽
講樣野俾你地聽,其實我同我老公都係食人奶大嫁
我就食左幾個月,我老公重勁.......食到三四歲

別墅

仲有我!!!
我b而家食左1 鑼明治奶粉 ......
其實我都可以全人奶..但返工無雪櫃..而家唯有阿b一日食一餐奶粉!本來喂到6個月..但又唔舍得甘!!

每日5:30am就要起身泵奶!!!!為左女女 ...堅持!
[

首頁
12345...6

尾頁

跳至