跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

原文章由 giraffe1215 於 07-7-9 21:44 發表
究竟黎左M係咪即係好快冇奶?? 定抑或完M后奶量會正常番?

我大女時5個月黎番M,都一樣可以餵到2歲,唔洗太擔心

大宅

想問下乳線塞左係點嫁?

複式洋房

我昨天試飲咗奶粉. 原來好難飲架:tongue: .

事源之前去了一個BB展, 收了很多sample, 包括奶粉. 但我是BF. 咁諗住唔好浪費, 於是就冲了自己飲. 原來味道跟鮮奶是相差很遠的. 奶粉的味道給我的感覺很人工化. 好"化學"咁. 而且仲好甜. 我諗如果母乳係一個甜, 我試嗰隻起碼五個甜.

試完後, 我諗我會盡我所能全人奶到一歲 (因一歲後可飲鮮奶). 不過有D擔心十一月返工後會唔夠奶. 因我泵出嚟驚唔夠

大宅

點解會有濕疹&皮膚敏感?
點先知道bb有冇呢?
bf要介什麼口?

原文章由 applecarey 於 07-7-9 22:24 發表
濕疹真係好common大部份BB都有只係輕重問題蘋果仔出世2個幾月己經有唔算嚴重,但都有睇醫生,搽藥而家就快2歲,己經無事妹妹而家又有濕疹好彩面仔無事但手腳身都有濕疹鞋鞋的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

成個乳房都痛﹐一陣陣o甘﹐尤其係瑟個邊既乳腺﹐乳頭損都訓得著﹐乳腺瑟就訓唔著。個胸谷奶想pump出黎都未必pump到﹐因為瑟佐所以會越黎越硬﹐俾亞B啜﹐未啜通前都好痛好谷﹐啜通即唔痛同慢慢會軟番。

硬性仲有乳頭可能會有白點。

原文章由 ~喵喵~ 於 10/7/2007 01:33 發表
想問下乳線塞左係點嫁?

珍珠宮

係呀係呀﹗我生完輕佐20lbs之後都無乜輕過﹐但係最近條褲鬆佐DD﹐磅重又輕佐DD。會唔會呢兩個禮拜食少佐消夜、雪糕、甜野既關係?

都真係希望瘦得番﹐o甘肥都唔願出街。
原文章由 CindyMak 於 9/7/2007 16:15 發表
如果抱BB入房靜靜食唔得,試下抱轉下pose食奶。
你同BB都坐直。BB坐你一邊大脾,你要就一就位(條腰直少少)。
我記得我大仔5個月時都係食奶發脾氣。點知轉下pose佢又ok。

你地有無發覺呢排好似輕多左。我 ...

[ 本文章最後由 Elefant老婆 於 07-7-10 10:49 編輯 ]

珍珠宮

我仔仔都有濕疹(我有皮膚敏感)﹐其實醫生會開D乜野藥呢﹖

複式洋房

我禽日出街, 買野時旁邊有個4圍郁小朋友, 佢阿媽同個仔講: "唔好走黎走去, 撞倒姨姨個肚打你"!!:tongue:

原文章由 Elefant老婆 於 07-7-10 10:46 發表
係呀係呀﹗我生完輕佐20lbs之後都無乜輕過﹐但係最近條褲鬆佐DD﹐磅重又輕佐DD。會唔會呢兩個禮拜食少佐消夜、雪糕、甜野既關係?

都真係希望瘦得番﹐o甘肥都唔願出街。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

elefant老婆, 妳個小白點搞掂未? 我上次係用指甲"槭"起佢, 搣左一層"衣", 然後噴奶柱, 然後擠出奶塊
好痛好痛, 但整左出來係前所未有咁release, 感覺非常"幸福"

同埋我一見奶柱就抱個女俾她啜, 唔好浪費嘛:mrgreen:
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

請問濕疹是什麼樣子的?

我個女好多時"咩"(唔識打呢個字, "咩帶"個"咩")完佢會塊面一達紅左.
我以為是咩佢壓到紅啦, 但想真d, 如果呢達野出親來都要1-2日才散少少, 有時會係度4-5日; 唔夠勤力塗cream又會甩皮, 到頭來我都唔知關唔關咩佢壓到塊面事?-(

但身上都無, 只有左邊面是這樣

咁會唔會是濕疹?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

珍珠宮

我都怕人誤會我﹐所以去親邊度都晌亞B附近﹐等人知道我都“算”係o岩o岩生完。

原文章由 giraffe1215 於 10/7/2007 12:51 發表
我禽日出街, 買野時旁邊有個4圍郁小朋友, 佢阿媽同個仔講: "唔好走黎走去, 撞倒姨姨個肚打你"!!:tongue:

珍珠宮

我無見到噴奶柱呀﹐第一次瑟得好緊要﹐pump唔到﹐我忍痛俾亞仔啜﹐淨係記得好痛(痛到腳尖公都攣埋)直至亞仔大力一啜﹐我忍唔住嗌佐出黎﹐跟住就唔痛﹐個胸就慢慢軟佐。之後每次亞仔食完﹐乳頭都有D白式黏狀分泌o甘(細細條唔多)

之後白點再次出現﹐不過無谷奶﹐仲有奶流出黎﹐但都好痛﹐我覺得每餐之間既let down reflex好痛。吉完好D﹐無乜痛﹐但係白點仲晌度。我覺得遲D會生番埋﹐跟住我可能又要再吉。

原文章由 dj.hkhk 於 10/7/2007 16:54 發表
elefant老婆, 妳個小白點搞掂未? 我上次係用指甲"槭"起佢, 搣左一層"衣", 然後噴奶柱, 然後擠出奶塊
好痛好痛, 但整左出來係前所未有咁release, 感覺非常"幸福"

同埋我一見奶柱就抱個女俾她啜, 唔好浪費嘛: ...

珍珠宮

我無見到噴奶柱呀﹐第一次瑟得好緊要﹐pump唔到﹐我忍痛俾亞仔啜﹐淨係記得好痛(痛到腳尖公都攣埋)直至亞仔大力一啜﹐我忍唔住嗌佐出黎﹐跟住就唔痛﹐個胸就慢慢軟佐。之後每次亞仔食完﹐乳頭都有D白式黏狀分泌o甘(細細條唔多)

之後白點再次出現﹐不過無谷奶﹐仲有奶流出黎﹐但都好痛﹐我覺得每餐之間既let down reflex好痛。吉完好D﹐無乜痛﹐但係白點仲晌度。我覺得遲D會生番埋﹐跟住我可能又要再吉。

原文章由 dj.hkhk 於 10/7/2007 16:54 發表

同埋我一見奶柱就抱個女俾她啜, 唔好浪費嘛: ...

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

會唔會係乾燥呢? 夏天都要搽 Cream 架. 嗰的我個女條頸都有一達好似一蚊銀咁. 醫生話10個BB有9個都係咁. 成日摩擦喎. 後來我幫佢搽 Nappy Rash Cream. 搽咗幾次就冇事喇

原文章由 dj.hkhk 於 07-7-10 19:01 發表
請問濕疹是什麼樣子的?

我個女好多時"咩"(唔識打呢個字, "咩帶"個"咩")完佢會塊面一達紅左.
我以為是咩佢壓到紅啦, 但想真d, 如果呢達野出親來都要1-2日才散少少, 有時會係度4-5日; 唔夠勤力塗cream又會甩 ...

男爵府

Hilary, 係呀, 俾我形容, 我都會將我女面仔達野形容為乾燥, 但因為我唔清楚濕疹係點樣, 所以想問下啊

彤b^^, 好呀, 如果你得閒, 請send仔仔的相片丫, 唔該哂呀~! my email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至