母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

氣憤語錄

一班同事一起飲茶...
甲同事:你點解唔飲茶?
我:我餵緊人奶
甲同事:吓, 你仲餵緊?bb點解唔食奶粉, 慳好多咩?
我:係呀, 慳番好多醫藥費...
甲同事:唔係要戒奶咩?餵人奶餵半年啫嘛, 之後要食奶粉
我:咁古代有冇奶粉?
甲同事:古代飲米水架嘛

註:我是一位老師, 我估不到我的99 in 過我的同事, 我期望我的同事知識層面不應有這種思維...
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

別墅

Re: 氣憤語錄

Hi fwc,

你是老師就好了.

你知不知道小學教科書,常識科,(好像是小二), 講到關於食物的知識, 裡面有圖片介紹牛bb飲牛奶, 狗bb飲狗媽媽奶, 但竟然見到人的bb是飲瓶奶. 有勞你幫忙向教署投訴投訴.

香港人是在這樣的教育下長大, 你有這樣的同事不奇(
你該同情他/她.)

請你copy 以下資料,因為你的同事是做教育工作的,希望他/她先有正確的知識.

Information below is copied from WHO web-site, more details, please visit:

http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/

Exclusive breastfeeding

Breastfeeding is an unequalled way of providing ideal food for the healthy growth and development of infants; it is also an integral part of the reproductive process with important implications for the health of mothers. A recent review of evidence has shown that, on a population basis, exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond.

To enable mothers to establish and sustain exclusive breastfeeding for 6 months, WHO and UNICEF recommend:
• Initiation of breastfeeding within the first hour of life
• Exclusive breastfeeding – that is the infant only receives breastmilk without any additional food or drink, not even water
• Breastfeeding on demand – that is as often as the child wants, day and night
• No use of bottles, teats or pacifiers
Breastmilk is the natural first food for babies, it provides all the energy and nutrients that the infant needs for the first months of life, and it continues to provide up to half or more of a child’s nutritional needs during the second half of the first year, and up to one-third during the second year of life.

現今做媽媽, 只是想做回本份,都要接受不同的挑戰.

不用氣憤, 你應該慶幸自己有知識, 慶幸有這個渠道, 慶幸有其他同道中人.

有沒有媽媽同意我的看法呢?
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

fwc

咁你d同事又真係落伍左少少喎

要同陳馮富珍反映一0下
叫"世衛"多d宣傳 --> 母乳係bb最佳食品, 建議餵到2歲或以上

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我諗大部份奶媽d同事都係同一 CASE 或有類似說話 啦,反正都係自己決定比物BB食最好  !! 千萬唔好理其他人講物 ............ 佢地都 short short 地架 !!!

但係香港政府真係唔夠宣傳 BF 的好處 , 如不是自己生左囡囡都無諗點解要做奶媽 !! 平時真係唔夠宣傳 , 不過人奶媽媽唔好理 , 呢 d 係長遠投資 , 第日回報都係自己的 !!

別墅

我都係一位老師
我 曾經有同事對我說
A: 好心你放棄啦, 人奶都唔夠飽
B: 我睇報紙話有BB 食人奶缺水
C: 好心你唔好再餵啦,你知唔知你食D 藥會過俾BB(對住一D 男同事大聲同你講 )
D: 一歲仲食緊, 唔得架WOR

AC 都係媽咪老師, 自己怕辛苦唔餵
B D 都未係媽咪的老師

反而D 校工就好支持你, 仲同你分享經驗

其實 真係唔好以為老師好專業, 佢地都好無知, 又唔環保, 又浪費, 仲以為好自己為專業

大宅

我都好讚同, 有好多自以為專業人仕.對好多野都係一知半解, 就係到以為自己好叻 :tongue:

大宅

其實我哋奶媽成日都會遇到聽到呢d無知o既人同我哋講呢d無知o既野....
我已經習慣唔理佢哋, 當時運高聽唔到...
希望大家奶媽都堅持自己o既信念, 繼續加油努力!!

男爵府

我餵了2年半, 對於冷言諷語, 見慣聽熟!
道不同不相為謀, 現在的我一笑置之,
皆因我堅持餵母乳的成果, 有目共睹:

Hayes身強力壯!龍精虎猛!聰明伶俐!愛錫奶媽!笑料百出!

好開心, 先後成功游說同事朋友, 加入了奶媽行列, 呵呵!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

chiuchristan 寫道:
我餵了2年半, 對於冷言諷語, 見慣聽熟!
道不同不相為謀, 現在的我一笑置之,
皆因我堅持餵母乳的成果, 有目共睹:

Hayes身強力壯!龍精虎猛!聰明伶俐!愛錫奶媽!笑料百出!

好開心, 先後成功游說同事朋友, 加入了奶媽行列, 呵呵!

Hayes mama

有時真係理唔倒甘多,你享受就繼續享受,巨地都享受唔倒。
依家我隻仔食奶,婆婆係旁邊問巨:好唔好味。巨話:好味。
婆婆叫巨比少少巨飲,得唔得:巨話:唔得,亞gu架
你同亞b享受,咩都聽唔倒

複式洋房

不要氣憤, 講D搞笑嘢俾大家分享

我個女係全人奶, 埋身餵嗰隻. 佢夜晚十一點要食一次奶, 然後再瞓到早上. 咁好多時我都瞓咗, 老公會係十一點叫醒我餵奶. 以下就係我哋的對話.

老公: 喂, 十一點啦, 起身餵亞B喇.
我: 嗯, 聽到啦. (其實仲瞓緊)
老公: 咁我五分鐘後再叫你啦
我: 好...
五分鐘後
老公: 喂, 起身餵亞B喇.
我: 我咪餵緊囉
老公:

咁我發夢餵緊呀嘛

珍珠宮

雖然我囡依家食奶粉,但我都有教佢,胸部係要黎餵奶o既,將來大個做媽媽就可以餵奶,佢 bb 時都係食媽媽奶o既,佢有時仲話要"玩食奶"tim
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

[quote]
hilarychan 寫道:
不要氣憤, 講D搞笑

男爵府

其實都唔明點解d人會覺得人的bb食媽媽奶好唔正常,其他動物的bb食自己媽媽的奶又正常不過。咁人都係動物的一種,馬bb食馬奶、牛bb食牛奶、狗bb食狗奶、老鼠bb食老鼠奶、海豚bb食海豚奶等等全部都係大自然最正常不過的事,點解人bb就要食奶粉先至啱,食人奶就唔妥呢,下次有人問時,又問下佢地點解,睇下佢地點答。
食人奶的bb有乜野好處,你自己體會得最深,又何須理會那些對人奶一知半解的人的反對聲音呢!

大宅

我個舊同事都係咁喎,

佢話 : 我都唔知你咁辛苦為乜? 我3個仔女都係食奶粉大, 一樣健健康康, 我都唔見得bb食人奶特別健康吖, 你睇下同事A個囡, 佢係全人奶bb, 咪一樣成日病, 根本無分別!

論到我媽,

佢話 : 好心你啦, 明知自己唔夠奶就唔好比佢食啦, 又睇唔到佢食左幾多, 泵得果1, 2安鬼夠食咩!

我媽當時咁講我都好傷心架:-( ,
好彩我老公明白我, 佢話有幾多就比佢食幾多, 少少都好過無, 宜家有時bb食剩d泵奶, 佢都叫我留番比佢尼沖英式奶茶, 實行有病治病, 無病補身咁話

fwc 寫道:
一班同事一起飲茶...
甲同事:你點解唔飲茶?
我:我餵緊人奶
甲同事:吓, 你仲餵緊?bb點解唔食奶粉, 慳好多咩?
我:係呀, 慳番好多醫藥費...
甲同事:唔係要戒奶咩?餵人奶餵半年啫嘛, 之後要食奶粉
我:咁古代有冇奶粉?
甲同事:古代飲米水架嘛

註:我是一位老師, 我估不到我的99 in 過我的同事, 我期望我的同事知識層面不應有這種思維...

別墅

mangocat 寫道:
我都係一位老師
我 曾經有同事對我說
A: 好心你放棄啦, 人奶都唔夠飽
B: 我睇報紙話有BB 食人奶缺水
C: 好心你唔好再餵啦,你知唔知你食D 藥會過俾BB(對住一D 男同事大聲同你講 )
D: 一歲仲食緊, 唔得架WOR

AC 都係媽咪老師, 自己怕辛苦唔餵
B D 都未係媽咪的老師

反而D 校工就好支持你, 仲同你分享經驗

其實 真係唔好以為老師好專業, 佢地都好無知, 又唔環保, 又浪費, 仲以為好自己為專業

其實唔單止係咁, E D 專業老師, 當他們有了BB, 就立即將自己養了多年的HAMSTER, 龍貓搬走, 知道我有BB , 就不斷問你D 貓貓點, 仲養唔養, 同剪埋D 貓貓引至BB 敏感的報紙俾我, 好似要聽到你 講, '我D 貓貓已經趕左出街啦' , 佢地先安樂

雖然大家係同行, 我唔應該講咁多, 但他們的思想如此, 我真係怕佢地影響下一代同身邊的人,

而家我個BB 食人奶, (雖然唔係幾夠 ) 同貓貓玩, 都唔知幾幸福

大宅

我都見唔少D 同事一知道我重餵緊人奶, 個個眼又突, 又多意見. 不過我都好少理. 反而對住D 親戚就麻煩D. 好似99呀, 姑奶呀同埋其他姨媽姑姐咁. 初初佢地見我咁堅持, 都已經叫收左聲. 不過依家阿仔就黎6個月 (其實4個月大時已經開始), 以前果D多多意見又出黎喇. 成日話要快D食粥仔. 話人奶唔夠飽....真係好煩....

子爵府

係咁架喇..雖然我亞囡依家已經食返奶粉, 之前我仲未生, 我老公叫我唔好餵人奶, 我問點解, 佢話佢同事個老婆話(佢係護士黎) 餵人奶唔好, 個BB 會好黃, 好耐都唔退, 又瘦..等等.
我話佢自己怕辛苦咋? 個個BB都會黃架喇, 食密D, 適量既陽光就可以好快退喇. 食奶粉係谷到BB好肥, 唔肥唔代表健康喎, 我情願BB身體健康好過得個肥字.
到亞女出左世, 唔使一星期D 黃就退哂喇, 仲重得好好添! 雖然我返工就無再餵(公司唔容許我閃去泵奶). 我老公好多同事老婆都係做護士..不過佢地D仲古老過我媽呀!

別墅

小豆媽 寫道:

fwc:

咁你d同事又真係落伍左少少喎

要同陳馮富珍反映一0下
叫"世衛"多d宣傳 --> 母乳係bb最佳食品, 建議餵到2歲或以上

小豆媽 :

你的提議有創意兼有建設性!

不過, 陳馮富珍在香港時推廣母乳育嬰的工作我認為就不合格. 不要說兩歲,就係六個月都未搞掂.

政府的宣傳工作基本局限在醫院,社區鼓勵母乳育嬰的聲音幾乎係0.....市民就晚晚在黃金時問比奶粉廣告洗腦......社區支援哺乳媽媽的設施少之又少....上班的媽媽付出的就更多....

我們d仔女有媽媽奶奶食, 好彩真係有亞媽自己堅持, 好彩d仔女懂事, 咁鍾意食媽咪奶奶, 識得欣賞媽咪, 當然啦,如果你們有機會試試些奶粉幾難食,你就知自己的仔女有媽咪餵奶多幸福.

其實, 餵奶在我來說已是十多年前的事,今天都同你們餵緊奶的媽咪都傾得咁滋味,你們就知我覺得餵奶多重要啦.

我兩個仔今天同媽媽感情好好,同我自己哺乳,親自照顧他們當然有關係啦. (還有, 大家都知, 媽媽照顧子女照顧得好,夫妻感情都好些的.)

你們覺不覺, 餵過奶的媽媽, 自信心都强些的. 還有當然就是漂亮些啦....知不知何解呢? 就是因為有母愛在臉上!

哺乳媽咪 = 母愛 + 自信

祝你們個個哺乳都哺得出色!

TF MOM

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

TFMOM 寫道:
[quote]
小豆媽 寫道:

我兩個仔今天同媽媽感情好好,同我自己哺乳,親自照顧他們當然有關係啦. (還有, 大家都知, 媽媽照顧子女照顧得好,夫妻感情都好些的.)

你們覺不覺, 餵過奶的媽媽, 自信心都强些的. 還有當然就是漂亮些啦....知不知何解呢? 就是因為有母愛在臉上!

哺乳媽咪 = 母愛 + 自信

祝你們個個哺乳都哺得出色!

TF MOM

講得好呀前輩
我很認同,我都覺自己愈來愈堅 :mrgreen:

大宅

我99同62成日同我個囝講, "仲要啜啜啜, 好肉酸呀." 我心諗有幾肉酸? 真係帶有色眼鏡睇人, 不如你直接同我講叫我收手仲好, 用d咁低b招數來離間我同個囝.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊