自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乘 地 鐵 有 急 需 可 借 廁 所 - (親身經歷~我寧願死忍)

急 需 使 用 洗 手 間 的 乘 客 普 遍 不 知 或 不 敢 向 地 鐵 站 職 員 借 用 洗 手 間 , 若 情 況 非 常 迫 切 , 他 們 寧 願 選 擇 即 時 出 閘 , 找 最 近 的 洗 手 間 解 決 。 他 指 即 使 有 乘 客 曾 向 職 員 借 用 洗 手 間 , 但 職 員 的 處 理 手 法 不 一 , 有 提 供 站 內 洗 手 間 ; 但 也 有 叫 乘 客 自 行 前 往 附 近 商 場 洗 手 間 , 乘 客 最 後 迷 路 浪 費 時 間 。
他 又 稱 , 綜 合 多 名 義 工 的 實 地 考 察 , 發 現 東 涌 站 及 葵 芳 站 與 附 近 商 場 的 洗 手 間 距 離 較 遠 , 路 程 達 13 分 鐘 , 北 角 站 往 商 場 洗 手 間 也 需 8 分 鐘 。 其 實 每 個 地 鐵 站 均 有 7 個 職 員 洗 手 間 , 使 用 地 鐵 洗 手 間 服 務 比 往 鄰 近 商 場 洗 手 間 快 一 倍 或 以 上 時 間 , 如 葵 興 站 往 職 員 洗 手 間 只 需 1 分 鐘 , 將 軍 澳 站 往 職 員 洗 手 間 不 過 10 米 , 職 員 應 按 長 者 及 小 童 需 要 , 毋 須 他 們 長 途 跋 涉 找 尋 使 用 洗 手 間 設 施

@@@@親身經歷, 有一次乘mtr, 因肚痛忍唔住, 跟住要問北角mtr站的職員借廁所, 雖然佢地都好nice, 但跟住佢由月台上返出閘口已經要一段時間, 跟住佢帶了我去tiolet, 但我真係去得好唔舒服, 因佢會係出邊等我去完再lock返到門, 情況很尷尬, 因我覺得始終有臭味同人地係出面要等你好耐囉...所以那次後我同自己講, 寧願出閘找其他地方去仲好[email protected]@@@

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

別墅

Re: 乘 地 鐵 有 急 需 可 借 廁 所 - (親身經歷~我寧願死忍)

我贊成可讓小童借用廁所, 因為大人通常都可忍到, 但小朋友就未必, 希望下次小女有需要, 有職員肯借廁所給我. 謝謝 !

禁止訪問

Re: 乘 地 鐵 有 急 需 可 借 廁 所 - (親身經歷~我寧願死忍)

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我好耐以前都試過係mtr肚痛..係中環問職員借廁所..但係果個職員帶左我去洗手間之後..佢就離開左啦..重叫我去完就去服務站度搵佢..等佢比飛我入閘添..

我都同仔仔借過廁所...果次佢就有得囉..可能佢知我仔仔係急尿..好快就等我地

伯爵府

2019勳章

我贊成讓小童借用廁所

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

我上次同女女去完朗誦比賽, 同同學仔+同學仔媽咪一齊搭車返學校
由於個programme overrun, 我好趕住返公司, 搭搭下地鐵, 同學仔話肚痛, 佢媽咪本來都叫佢忍, 我話, 千祈唔好呀! 心唸有d咩"意外", 小朋友真係好心靈創傷架嘛!
結果, 一行四人拿拿聲落車去借廁所, 我地o係牛頭角(定樂富咁上下啦)站, 入面好大, 有幾格廁所tim! 結果我地好"free"地攪左成半個鐘至繼續旅程
果次經驗都幾ok呀!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

vivianmama 寫道:
綜 合 多 名 義 工 的 實 地 考 察 , 發 現 東 涌 站 及 葵 芳 站 與 附 近 商 場 的 洗 手 間 距 離 較 遠 , 路 程 達 13 分 鐘 ,

東涌站出閘後行去有洗手間既地方...唔洗兩三分鐘喎...而且唔止一個添

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

N 咁多年前, 我仔2歲幾都試過, 阿仔急我叫佢痾係片片度佢唔肯, 忍到滿頭大汗, 去到金鐘我地搵職員, 佢好好...仲同我地一齊由月台跑上大堂, 用九秒九時間衝鋒陷陣入職員廁所 (因為金鐘站好多乘客), 諗番起都覺得幾好笑

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

貝貝 寫道:
[quote]
綜 合 多 名 義 工 的 實 地 考 察 , 發 現 東 涌 站 及 葵 芳 站 與 附 近 商 場 的 洗 手 間 距 離 較 遠 , 路 程 達 13 分 鐘 ,

東涌站出閘後行去有洗手間既地方...唔洗兩三分鐘喎...而且唔止一個添
[/quote]

葵芳站 7-11出口,過馬路對面,的士站付近,路程 1分 鐘 ,有公共 洗手間 .

大宅

怏D有洗手間就好......

大宅

SARIDON 寫道:
[quote]
貝貝 寫道:
[quote]

[/quote]

葵芳站 7-11出口,過馬路對面,的士站付近,路程 1分 鐘 ,有公共 洗手間 .
[/quote]
[size=large]我懷疑嗰名義工唔知的士站有廁所而去咗新都會廣場嗰個,所以用咗十三分鐘.
我家有兩隻大烏龜

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好監介...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我早兩個月帶住姨甥女搭地鐵,去到油麻地轉車時姨甥女尿急, 上大堂搵職員借toilet,點知佢同我講邊個邊個出口已經有,叫我地上去搵.我話我地已經入左閘,佢先死死氣地帶我地去職員厠所,之後等埋我地再開閘比我地返月台. 
,

男爵府

兩個星期前, 我囡囡係尖沙咀站話"急急", 唯有去客戶服務台借廁所, 都係我第一次係MTR借廁所, 個staff都好nice, 即刻打電話入去叫另一個staff出黎帶我地, 帶我地個職員都好有禮貌, 話"唔該, 請依邊呀"

大宅

綜合各位經驗,其實地鐵職員大部份都好願意幫忙同有禮,抵讚!

珍珠宮

junkone 寫道:
agree

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

佢要等埋你都唔出奇~不過,我都好贊成佢地會借長者&小朋友,有時真係好難要佢地忍架ma~次次都要去出面搵一餐,搵黎都賴左喇~我個女就試過賴左.....便便添呀~攪到佢感到好醜怪呀~

珍珠宮

2019新春慶豚圓

原來 地 鐵 有 急 需 可 借 廁 所!

複式洋房

junkone 寫道:

Agree^v^我囝囝都試過

男爵府

原來地 鐵 有 急 需 可 借 廁 所

首頁

尾頁

跳至
熱門主題