跳至

首頁

尾頁

大宅

曾經係某機構做左一年義工既感受

[曾經係某機構做左一年義工既感受]

機構主要係for未婚媽媽, 義工既工作係照顧未婚媽媽決定唔要既bb.
義工係唔會接觸到個d未婚媽媽…當未婚媽媽決定唔要個bb, 就會送到這裡, bb會分為細b 同大b 2 groups, 由義工及staff照顧直至有人收養或bb最大到歲幾, 如果冇人收養就會轉介去其他機構照顧。
D bb 真係好可愛, 佢地唔怕生"保", 因為見慣唔同既義工, 所以有時我都會好埋怨, 點解佢地既父母咁忍心唔要佢地…
有時從d staff度會知道少少父母background, 通常都係一d後生仔女, 有d仲讀緊書, 有d連個阿爸係邊個都唔知, 有d因為bb身體有缺陷或有病….
我做義工個年特別多bb, d staff 話通常係聖誕節會出事, 所以之後第10個月倒, 會突然多左好多bb出世同被遺棄。
係我眼見大部分bb都會被領養, 大部份到外國, 有少部份係香港, 而且領養父母都是有質素和家境不錯(甚至我會覺得係有錢, 家住半山), 其實我真係由心底裡很感謝呢班有心人事, 令到呢群被遺棄既bb有一個家…由領養父母寄返黎既相片及信中, 我可以知道那些bb的近況, 會感受到那些bb有幾開心…有些領養父母係未黎接bb前, 仲拍晒錄影帶, 係關於佢地為bb準備到來的一切, 並不馬夫…而我都親身接觸過一對外籍夫婦, 佢地係住係香港, 冇子女, 年幾不算大, 感覺上大約三十幾, 佢地領養左一個有兔唇既bb, 同bb不同種族, 佢地領養左呢個bb之後, 我都見過佢地幾次, 佢地真係好有愛心, 同真係好愛呢個bb, 就如親生一樣, 我希望呢個bb長大後會同樣地愛呢對父母。
有時我會諗, 其實如果這些bb跟住他們的親生父母, 可能也未必可以得到咁好既照顧, 因為他們的親生父母都太年輕, 不負責任, 貪玩, 甚至未有能力養活自己還要依靠家人…養一個小朋友並不簡單, 除左給予生活上所需外, 更重要係教懂小朋友有一個正確既價值觀, 正確既生活態度同如何做一個有品德既人, 但我不敢想像跟住他們的親生父母, 他們將會如何成長…
而眼見既年青一代, 有部份的思想行為真係不敢恭維, 會否係父母

大宅

Re: 曾經係某機構做左一年義工既感受

我記得剛知道可能會無左份工時,
搵過專幫後生仔女搵工的社工朋友...

佢就係叫我~不如諗下將bb放o係呢d地方...

我唔想, 我已經無左2個,
如果今次生得到, 而bb又唔跟自己..
咁我生存又有何意思 ?

所以, 我同臭b講過,
"即使我點挨、點辛苦..都要自己去照顧你"

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我就係未有anson前,曾經去過老人中心,同一d學校,仲有弱能兒童中心,幫手做義工,真係要好大耐性,見到佢地,你自然會知道自己係好幸福既一群,所以有時見有d媽媽話自己bb呢樣個樣唔好.....,沒有大眼睛或雙眼皮.....我會好想呢d人抽時間去望望呢班需要幫助既人,就知,沒有什麼比健康更重要!!
有時間就去做下義工,真係可以啟發好多人生上面既重要事,好讓自己去反省一下,然後身教我地既下一代,要佢地知道,幫助別人不要問報酬,就當是日行一善,人都會開心好多!!

首頁

尾頁

跳至