跳至

首頁

尾頁

大宅

煮麵俾bb落什麼

牙仔未出晒.煮麵俾bb落什麼

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

Re: 煮麵俾bb落什麼

potato , tomato !

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

佢都係0509,肉碎加落麵點煮,會唔會

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

zitalin,

請問你煮的肉碎會唔會先調味?
肉碎煮完會唔會"一舊舊"BB食唔到呢?
還有,我試過肉碎加入麵後會"痴"唔住,結果不能一齊食,除加入cream corn,還有甚麼方法解決呢?

唔好意思,突然諗起咁多問題...先謝謝!

大宅

你地個個都用肉碎架,BB都肯食咩??
我用火腿OR腸仔咋,初初我都係用肉碎,不過妹豬唔食,吐晒出黎.......

翡翠宮

好媽媽勳章

一粒粒所以吐 ?
試下整熟左 d 肉, 先加少少水打碎, 可以碎到粉, 除非連飯/麵都吐埋, 唔係一定吞埋落肚.....
(泡菜有一排都唔肯食一粒粒肉碎, 我都係咁咋...)

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

zitalin, 謝謝你詳盡解答!

其實我只煮過一次字母粉,就因為肉太大粒,又唔似粥咁乜都"痴"到實...所以失敗咗,bb唔肯食!

大宅

jolo 寫道:
一粒粒所以吐 ?
試下整熟左 d 肉, 先加少少水打碎, 可以碎到粉, 除非連飯/麵都吐埋, 唔係一定吞埋落肚.....
(泡菜有一排都唔肯食一粒粒肉碎, 我都係咁咋...)

佢一咬到肉,唔鍾意既味就唔食,吐返出黎...........
但係佢又肯食火腿蛋+飯,可以食到成人飯一碗!! ?-(

大宅

我落肉粒/魚容/菜/corn 等
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

翡翠宮

好媽媽勳章

我通常水煮收濃焗"林" (懶起鑊 ) , 蕃茄/菜/南瓜/節瓜+雜豆+魚/肉碎(熟左先切碎, 一舊舊肉碎, 泡菜唔食)..... 有時加豆腐....

大宅

jolo,

咩叫"收濃"?妳係咪全部淨碎?蕃茄駛悟駛去皮同核,如要,點去?唔好意思,d問題好似好stupid,因為我唔係幾識煮野,我覺得自己好似煮得好難食,想係度偷下師
jolo 寫道:
我通常水煮收濃焗"林" (懶起鑊 ) , 蕃茄/菜/南瓜/節瓜+雜豆+魚/肉碎(熟左先切碎, 一舊舊肉碎, 泡菜唔食)..... 有時加豆腐....

翡翠宮

好媽媽勳章

weewee,
我煮野好難食下o架... 不過泡菜由細食開 + 無得揀之下, 焗住食o架咋....
收濃 意思係 收剩少 d 水..... (我本身唔會落好多水煮, 因菜/瓜會出水)....
蕃茄洗淨, 係底界十字, 放落滾水滾一陣拎出o黎, d 皮就好易甩.... 去核, 我習慣煮bb野o既話, 係將蕃茄好似切蘋果(芒果先o岩) 切法, d 核就會露哂出o黎, 易清 d , 跟住切粒, 剩番個梗芯位, 切頂切尾 掉入水煲湯底....
另外, 我係將肉切片, 水滾掉落去(連薑), "不"走水面 d 泡泡, 抽番幾片熟肉切碎, 有剩 d 肉出左味, 就"不"番起掉, 之後先放瓜/菜/雜豆(先出水)/熟肉碎.....

大宅

jolo,

Thanks! 我想再問

你話蕃茄好似你咁講,好似切蘋過咁切,但係d核會黐左落入面滑散散d蕃茄肉度,咁係咪全部唔要,淨番個外殼?還是要逐粒liu出黎 ?-(

大宅

我阿b係飯桶一名,除了飯和粥,粉麵都不愛.只肯食一兩啖.跟住就吐出來了.

想問下你地出街,會否再帶野比阿b食,還是同大人一齊食野呢?

翡翠宮

好媽媽勳章

我剩要實肉, 其他全部唔要.....

weewee 寫道:
jolo,

Thanks! 我想再問

你話蕃茄好似你咁講,好似切蘋過咁切,但係d核會黐左落入面滑散散d蕃茄肉度,咁係咪全部唔要,淨番個外殼?還是要逐粒liu出黎 ?-(

大宅

hi duckmum,

我會睇個日我地plan去食乜,如果有o岩佢食,就唔會帶野出街,但如果知道佢唔o岩佢食,我會煲粥出街

係呢?你會唔會帶飯出街,好似好怪咁,同埋我個壺係得一隔,無分幾隔, d飯同送拜埋一齊好似唔係幾好. ?-(

翡翠宮

好媽媽勳章

Duckmum,
無帶 bb飯出街好耐囉...
出去食, 我盡量會叫番一、兩樣o岩 bb 食o既野 , 好似飯呀 ~ 意粉呀 ~~

首頁

尾頁

跳至