自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 醒目開學勳章

Re: 睇完醫生返黎啦...結果...都係同我先前睇私家果個醫生講既野一樣...我要吸屬於哮喘口吸

不用担心,記住定時用药,吸劑的份量只是口服約十五分之一。吸劑類固醇藥會使黏膜變厚,易生'痱之',用後記得漱口,便沒有副作用。但用药技巧最重要,如用得唔好便沒有用。詳細可参巧:www.hk asthma org.
祝早日康復!

民房

Re: 睇完醫生返黎啦...結果...都係同我先前睇私家果個醫生講既野一樣...我要吸屬於哮喘口吸

wingchu 寫道:
不用担心,記住定時用药,吸劑的份量只是口服約十五分之一。吸劑類固醇藥會使黏膜變厚,易生'痱之',用後記得漱口,便沒有副作用。但用药技巧最重要,如用得唔好便沒有用。詳細可参巧:www.hk asthma org.
祝早日康復!

如果係用噴果隻最好都係買舊野返黎幫自己吸......一陣手口唔岩時間就全部落曬"利"-__-汗
如果用扭果隻就無問題......不過好少人用....粉粒好大

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[size=large]貝貝

[size=medium]係咪啡色果支呀?我細仔吸過喇 .... 啡色果隻係類固醇,作用係消炎 and 保護個肺 gar,一定要聽醫生話,要準時吸 ....

至於藍色果隻就係擴張氣管嘅 .... 其實吸藥好過食藥 becos 吸就會直接吸收 .....

[size=x-large]乖喇!聽醫生話吸藥喇,千祈唔好諗住靠什麼什麼中藥強身而唔吸藥呀 ....

最有效嘅就係,乖乖哋吸藥 + 游泳!

[size=medium]感謝主!我細仔已經唔使吸藥喇

[size=xx-large]祝妳早日康復

妳睇私家醫生 or 政府醫生 gar?醫生可以比隻『扮藥』比妳學吸 gar .... 記住,一唧就即索 .... 希望妳明白我講乜
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

多謝大家既關心同見議!!

靚靚Lady...我之前係睇私家...比我果支係[size=medium]白樽藍蓋...今次係睇醫管局既健康中心...比果支係[size=medium]啡色...私家果陣醫生有即時教我用同要我係佢面前吸兩次...健康中心果度既藥房就咁比我乜都冇講...我諗我都算係識用既... :-P

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貝貝 寫道:
靚靚Lady...我之前係睇私家...比我果支係白樽藍蓋...今次係睇醫管局既健康中心...比果支係啡色...私家果陣醫生有即時教我用同要我係佢面前吸兩次...健康中心果度既藥房就咁比我乜都冇講...我諗我都算係識用既... :-P
[size=x-large]好喇 .... 貝貝 )))

[size=medium]既然妳依家條氣唔多順 .... 咁我呢排就窒妳少 d 喇
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

hehalady 寫道:
[size=x-large]好喇 .... 貝貝 )))

[size=medium]既然妳依家條氣唔多順 .... 咁我呢排就窒妳少 d 喇

:-P :tongue:

民房

貝貝 寫道:

多謝大家既關心同見議!!

靚靚Lady...我之前係睇私家...比我果支係白樽藍蓋...今次係睇醫管局既健康中心...比果支係啡色...私家果陣醫生有即時教我用同要我係佢面前吸兩次...健康中心果度既藥房就咁比我乜都冇講...我諗我都算係識用既... :-P

藍色果支噴落利會頭暈嫁-.="就因為咁試過一次暈左係醫生度
所以我噴 完邊支都會飲水

珍珠宮

Re: 各位靚媽...有野求教呀!!! 我仲咳(氣管炎)到cc下...可唔可以食要用冰糖煮or煲既野架??

傻豬仔 寫道:
貝貝,

點解唔試下睇中醫呀, 我試過咳左兩個星期, 睇幾次西醫打針都唔得, 睇中醫食兩日葯好返, 試下啦

我都係呀,試過前年冬天一直咳了兩個月了,看了西醫5,6次,都沒有好過呀,辛苦到想死,之後頂不住第一次去看中藥,吃了5天中藥,全好了!

禁止訪問

男爵府

2019勳章

hi 貝貝
我又係咳左成個月, 中西醫也試過, 最近呢次上網有人話某中醫好掂, 一睇就知係咩事, 咁我咪去試一次囉....個次一睇藥費連診金成惠1000大元, 我又唔帶夠錢, 還要問老公借住先, 吃了幾天中藥, 咳咳依舊, 還咳多左; 好啦!老公周不時潤我,說我寧相信什麼[神醫],也不去睇西醫快啲醫好個病,慘呀!所以,今早的起心肝再睇西醫, 還要求去照肺,以策安全,醫生還要我抽血檢驗白血球,明天去攞報告,希望吉人天上喇!咳個時好辛苦,天天咳到嘔,搭車啲人用奇異眼光望住我,都好難受架!

希望大家努力打勝呢場仗,以後更加要注重健康la !

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

嘩...貝貝...乜咳到咁大件樹呀, 呢舖真係要聽醫生話準時用葯呀, 希望你快快好返啦, 早日康復啊

[size=xx-small]難得lady話唔窒你住...呢排有風就好駛.......hehehe

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

貝貝~~Take Care~~

子爵府

貝貝,

咩搞到咁大件事呀?

仲以為恩恩有事添,係佢傳染你嗎?

你好好保重呀!

有冇睇中醫呀?

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

貝貝,

上環吉叔我睇左佢10 年8 年了,
佢真係中醫聖手,所以等餐死架!
佢既診金係$120,藥去下面藥材舖配,
大多三、四十蚊一劑,3-4 劑咁上下。
不過,佢有D 脾氣古怪(大多名醫都如此),
佢叫你介口的,你要跟足啊!
佢叫你唔好食橙類,你聽左點頭便可,
我見過有人駁佢話西醫話可以食橙有Vit C,
即刻比吉叔鬧,仲趕埋佢走話唔信咪睇佢呀!
我感冒完食太多西藥好散,我都去睇佢,
清一清埋尾,久咳都係快D 睇吓好D。

伯爵府

Re: 各位靚媽...有野求教呀!!! 我仲咳(氣管炎)到cc下...可唔可以食要用冰糖煮or煲既野架??

貝貝..
希望你快d好番~

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

多謝各位!!!

lui lui,

應該係囡囡野到比我...不過可能d菌太勁...我比佢嚴重d囉...個私家醫生話唔會野番轉頭...不過我琴晚唔知係咪d藥水太勁...我勁勁勁眼瞓...十一點幾就瞓(好耐未試過)...冇同囡囡著多件衫瞓...搞到佢今朝都有一兩聲咳同有dd鼻塞...比左d藥佢食... :-|

大宅

pig0738 寫道:
去買一隻叫做康維他既蜂膠蜜糖咳水..唔好買錯...有分大人同細路版
買開都會叫佢做咳水...一百蚊度一大支...
如果想要vip no就搵我啦
我都有哮喘........唔駛驚既......無事既

請問在那裡可以買到?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

貝貝,
都唔知您依家用緊咩色.
但如 用啡色個支,係要早晚吸,但又無咩副作用既,藍色就急救時用,但我醫生曾係我發哮喘好緊要個時,佢都開鬆氣管藥+藍色個支[一日3次],記住,一日唔可以吸太多次架.一定要聽醫生指示吸.
我都試過咳,走去睇中醫,點知... 起埋哮喘添,無計,氣管敏感一定要搵西醫.

仲有,唔好食橙同香蕉..咳C呀.

侯爵府

睛靈勳章

貝貝,

妳唔洗驚喎! 我而家大住肚都係咁吸兩支同妳一樣, 醫院醫生話冇問題. 如要驚, 我仲驚過妳啦! 話晒都陀緊bb嗎 ! 放心啦 !

男爵府

wingchu 寫道:
祝早日康復!

係呀記得注意口腔衛生,睡前用過後,隔一陣要至少漱口才好睡,或者用完葯才擦牙。因除左易生痱滋外,其實亦會較易引致蛀牙, 主要係在枝啡色的類固醇。(但唔記得左點解… )
不過我的經驗係,用左枝啡色的一段時間,會覺得口苦d, 好似口氣都大d~ :cry:

首頁

尾頁

跳至