自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有得interview......

我聽日要interview呀, 我己經有6/7年冇interview過啦, 仲講明要見鬼(洋人), 我d英文又嫲嫲地, 好担心呀......可唔可以分享下經驗, 通常會問d咩呀? 我好緊張呀!!! :-(

民房

Re: 我有得interview......

恭喜你。唔好比咁大壓力自己。如果唔係會影響聽日的表現。見唔同的部門有唔同的問題。好難一既而論。而你話你咁多年冇面過試,到底係咪而家一直緊野,只不過諗住跳糟。咁就問題唔大。起碼你有6-7年的工作經驗。最多問你點解做咁耐重諗住走。同埋問你諗住點樣响佢地間公司發展將來。如果你係好多年冇做嘢,好多時會問如果要你超時工作,你有冇問題。或者先問你的幾多個小朋友及幾大,然後問你能否為工作而放棄照顧子女的時間(當中用作選擇合適應徵者)。不過,你應該準備好,有備而戰去面試。祝你聽日一矢中的。

男爵府

2024年龍年勳章

Re: 我有得interview......

我最近都經常見工, 講真, 你緊張呢, 反而無offer,
你輕輕鬆鬆呢, 反而有人請,
你當佢係你朋友既朋友, 大家唔識咁傾下計就得啦
鬼佬如果係hr呢, 好鐘意問case study, 同埋鐘意聽你講多d野, 你當有個老外行街問路咁傾計囉, 英文識又好唔識又好, 笑多d就ok架啦

首頁

尾頁

跳至