烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

急急急:想問下有無媽咪用緊deloghi Eo3870焗爐?

急急急:想問下有無媽咪用緊deloghi Eo3870焗爐?
我今日第一次焗蛋糕,發覺佢無下發熱架,
咁如果焗蛋糕應該教過個制先

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 急急急:想問下有無媽咪用緊deloghi Eo3870焗爐?

有架,不過俾底個塊板遮左,而個塊板係可以拎出黎洗。
焗蛋糕用有風扇0個個就得。
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

好媽媽勳章

Re: 急急急:想問下有無媽咪用緊deloghi Eo3870焗爐?

但無得淨係教個下火喎 咁係咪我焗蛋糕淨係教有風個個同埋度數就ok啦?我阿妹頭先話最好有上火,下火,同上下火教喎 :-( :-( :-(

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

kitty0502 寫道:
但無得淨係教個下火喎 咁係咪我焗蛋糕淨係教有風個個同埋度數就ok啦?我阿妹頭先話最好有上火,下火,同上下火教喎 :-( :-( :-(

有上下火、上下+熱風、淨上火、燒雞同解凍,焗蛋糕用有熱風個mode就得架喇~

我有時焗大d ge蛋糕會放下層,開熱風mode焗20-25分鐘,再用淨上火焗到熟。不過如果焗6吋就放中間唔駛好似我咁。

水晶宮

好媽媽勳章

唔該你召藥師
我都係焗大蛋糕架,頭先焗下面熟,上面唔係咁熟,爭少少,仲焗左成40分鐘,好似多過

超級版主

妳一黎就焗個大蛋糕咁堅!
我第一次焗7吋cake,而家8吋或用9吋方形模用6-9隻蛋。

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,我都係焗7吋
我第一次嘛,咪膽粗粗試下囉
其實我識鬼咩,因為我星期六約左bk媽開大食會,所以要整d好野招呼下佢地 所以咪要整大蛋糕囉,我想問下你個d8吋9吋d餅模係邊度買?我行過幾處都搵唔到

超級版主

上海街二記買架,可甩底,鋁合金,好似$4x左右。
至於個方形模,其實係慕絲模,我放係焗盆上再倒麵糊去焗,係上海街陳枝記買。

超級版主

係喎!妳焗邊隻蛋糕?

水晶宮

好媽媽勳章

嘩,你咁平既,我買個個要$70 得個7吋咋 都係可以甩底
不過要出到去旺角個d地方,真係要順路先可以啦
我今次焗雪芳蛋糕咁架,我阿妹唔記得落朱古力粉 :tongue: :tongue: 真係激死
不過星期六我會試下焗黑森林
有無咩要注意架

水晶宮

好媽媽勳章

召藥師
想問埋你如果焗雞翼應該點焗呀
我咁大個女第一次玩焗爐

超級版主

嘩,你咁平既,我買個個要$70 得個7吋咋 都係可以甩底
不過要出到去旺角個d地方,真係要順路先可以啦
我今次焗雪芳蛋糕咁架,我阿妹唔記得落朱古力粉 :tongue: :tongue: 真係激死
不過星期六我會試下焗黑森林
有無咩要注意架

我個d模係平,因為個邊街ge野本身平過出面,而且我買個d唔係易潔模所以平。
焗黑森林,妳諗住落乜料入去?

焗雞翼我用200度焗30分鐘,之後降至170度加蜜糖焗多5-10分鐘等個皮脆d。

男爵府

召藥師:你都好忙 又教人整野食
比我捉到你

kitty0502 :召藥師好好人架,
咩都識整 又很教人:mrgreen:

水晶宮

好媽媽勳章

唔怪得咁平啦,我得閒真係要出去睇下先得
黑森林我諗住落泡打粉,根打麵粉,朱古力粉,牛油,仲有忌廉可能會放d

水晶宮

好媽媽勳章

hi,popoivman
我留意左召藥師好耐架啦
我都有去佢網址度8
都知佢識好多野
你特登黎捉佢架

超級版主

popoivman 寫道:
召藥師:你都好忙 又教人整野食
比我捉到你

kitty0502 :召藥師好好人架,
咩都識整 又很教人:mrgreen:

我都係上黎吹下水,我睇妳個blog都學到唔少野。 :lol:

水晶宮

好媽媽勳章

召藥師
咁我係咪焗親咩都係用風個個就得啦?

男爵府

召藥師:我都係上黎吹下水,今日下午訓左,
而家訓唔著 :lol: 我都更你學到唔少野
召藥師 寫道:

我都係上黎吹下水,我睇妳個blog都學到唔少野。 :lol:

男爵府

kitty0502:召藥師真係識好多野 你請教佢無錯,
我悶周圍睇見到召藥師咋~唔係特登黎捉佢,
唔阻你地
hi,popoivman
我留意左召藥師好耐架啦
我都有去佢網址度8
都知佢識好多野
你特登黎捉佢架

水晶宮

好媽媽勳章

唔阻我地呀,一齊研究下整野食都好呀,我好鍾意架,不過來來去去都係個幾味,悶死 :tongue: :tongue: :tongue: :mrgreen: [quote]
popoivman 寫道:
kitty0502:召藥師真係識好多野 你請教佢無錯,
我悶周圍睇見到召藥師咋~唔係特登黎捉佢,
唔阻你地 [quote]

首頁

尾頁

跳至
熱門主題