論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲工人break約申請去加拿大打工...

請問呢度有冇mom既菲工人同你地突然之間break 咗份約去加拿大打工架???冇野...我做定d資料先...因為我手頭上已經有兩位mom有咁既經驗...一個個工人已經走咗...另一個佢個工人靜雞雞部署緊...隨時又起佢飛腳...咁做定d資料...第日有機會可略略反映一吓...唔好令菲工人用僱主嚟做踏腳石...

別墅

Re: 菲工人break約申請去加拿大打工...

開門,
我報到
我工人係四月三十日比大信封我,計到工人今年七月十六日搭飛機走,佢就同我做左一年零十個月。
我問過佢點解唔完約先走,佢喊住解釋話加拿大嘅VISA 會過期 坦白講,我地對佢真係好好,佢又講好唔捨得我地,尤其係我D仔女,但都唔明點解唔遲少少先申請過去,做到好頭好尾吖嘛 攪到我先生預先BOOK左嘅大假晒左
依家我亞Q D 諗,佢肯比兩個半月時間我請人,算對我不薄啦

大宅

005,
終於你有問題...pm個電話比我..等我group埋一齊做啦...唉...成個外傭政策越嚟越多問題...

話時話..去加打工要僱主證明信喎..你同佢sign咗封信??你冇同佢sign...佢申請唔到喎

別墅

開門,

好奇怪唔係齊文件先可以申請WORKING VISA嘅咩
佢比大信封我就係要我SIGN 封好野比佢,佢話全部文件齊晒,淨係爭我封信,佢先可以出到加拿大VISA 而我係五一放假嗰朝比佢七點幾抄醒,要我即時出信比佢,雖然未瞓醒,但係點夠膽唔比封信佢呢:-( 我有三個小人質係佢手架喎

CHECK PM LA 美女~!

複式洋房

My colleague told me that her maid also quit to work in Canada. The salary offered in Canda is very high and all maids who are U-graduate with one (?) year of working experience is eligible to apply. Is it correct?

大宅

你好bust.....即偉大.....
562005 寫道:
開門,

好奇怪唔係齊文件先可以申請WORKING VISA嘅咩
佢比大信封我就係要我SIGN 封好野比佢,佢話全部文件齊晒,淨係爭我封信,佢先可以出到加拿大VISA 而我係五一放假嗰朝比佢七點幾抄醒,要我即時出信比佢,雖然未瞓醒,但係點夠膽唔比封信佢呢:-( 我有三個小人質係佢手架喎

CHECK PM LA 美女~!

大宅

:mrgreen: 我都研究緊...
gannet 寫道:
My colleague told me that her maid also quit to work in Canada. The salary offered in Canda is very high and all maids who are U-graduate with one (?) year of working experience. Is it correct?

大宅

我舊工人﹐到港1個月就同我講打算做滿一年就去加國﹐原來她第二個星期放假已去取表格申請﹐來港前已有此打算﹐HK只係踏腳

她細佬弟婦已過左去﹐她打算做2年就申請老公仔女過去

一般要求有1年HK經驗﹐好多人係HK申請﹐快好多

亦可以係菲國申請﹐但難好多

其實如果有人係加國做保證﹐就算只有6個月HK經驗都可以﹐我舊工人就係想叫細佬保證她

結果她冇去到加國﹐因為老公反對﹐連到HK打工都唔鐘意﹐她自己堅持要來﹐來左個幾兩個月又因為老公反面返番去

總之呢個工人就係運桔﹐浪費所有人既時間金錢心血。

大宅

justjust ,
我聽人講工人比d佣成萬幾兩萬蚊好貴個喎...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi morning, Hoi Mun honey, actually the fees is around $30000-35000, so that's why they loan money from finance. My agent told me that some of them they no need to submmit the reference letter, cos some of the Canada immigration think about that the bun already paid money to the agent is very poor. That's why they approve the visa for the pk bun.
開門見山 寫道:
justjust ,

大宅

報到!我比亞菲菲激C~
下午再POST上黎

大宅

我個bun做唔夠3個月就同我講會去申請去加拿大做野, 因為人地返8個鐘, 人工高, 福利好, 佢有朋友去左做, 佢羨慕到不得了...佢仲響HK學車, 話去到加拿大有用...

男爵府

my ex-maid told me that in Canada the salary is $1,000 working from Mon to Fri ........from 8:00am to 8:00 p.m. If I were bun, I would go too, right?

侯爵府

開門~~~~我個舊工人咪用我個名義寫工作証明俾加拿大領事館囉 佢果時有俾份申請表格我睇,但冇copy本提供俾你參考 唔知你需要咩資料咧 盡我能力一定幫手,因為我去加拿大領事館告個工人提供假資料 佢d有聯絡我查詢此工人情況,後期佢d批唔批工人加拿大就唔知啦

侯爵府

我個舊工人講因為佢d去加拿大的人工有$1000加幣,8小時工作,仲有ot$,所以俾兩萬幾蚊佣抵返 :lol:
開門見山 寫道:
justjust ,

大宅

yes, the salary in Canada is more like CAD1,200 (which is equivalent to HK$8,760 at the current exchange rate). They only work 40 hours a week, meaning only 8 hours every Mon-Fri. So if they start at 9am in the morning, they will finish work by 5pm and the employer has no right to ask her to do any more work for the rest of the evening. Plus they get both Sat and Sun off so that they can do part-time to make even more money. They can also bring their whole family over after 2 years and their kids can enjoy the education there.

My maid always complain about her HK pay shrinking due to falling US$ against Peso. I am prepared that she will leave one day. If I were them, I will go too.

大宅

我個舊工人年頭又係去左加拿大 :cry:
佢辭工時話我知來左香港一年到, 就開始申請, 三個幾月到就批左, 佢只係辭工時要求雇主o既release 信, 證明我地已接受佢辭工.
佢比我睇contract, 加拿大o既條件又真係好過香港好多, 人工除稅及住宿(佢雇主另外租地方比佢住)後有加幣$1000+,每日只需工作8小時(8:30-5:30, 一小時lunch), 每週5天工作.

侯爵府

一個幾月已經批架啦 我果個舊工人仲玩即時辞工補$添 態度串到想打佢一身 我冇提供工作証明信,佢就自己用我個名,身分證號碼寫一封叫我簽名 所以我咩通知領事館講我唔識英文冇寫過冇簽過任何文件俾該工人 如果有我個名的簽署全部係偽造文件,有發現請聯絡本人

大宅

CW-KK ,
hi 好耐冇見...如果第日有機講呢個points揾你得唔得呀...

男爵府

我工人都係今年一月中走左, 佢幫我做左1年零2個多月, 佢一黎到就成日都滿懷心事, 成日好多野諗(可能佢成日諗住幾時先可以去到), 佢以前係台灣打工, 佢話係菲律賓同台灣申請條龍好長, 香港短好多, 我估佢真係黎香港做踏腳石, 最攪野係個agent後來同我講, 話個工人打電話返去菲律賓個agent度, 多謝佢介紹左佢黎香港, 佢先可以咁快去到加拿大喎, 真係激死

我工人走時都係咁同我講喎, "佢又講好唔捨得我地,尤其係我個仔", 咁佢走左後都真係打左兩次電話返黎, 問下我個仔d野, 又話多謝我教左佢好多野, 去到加拿大全部啱用

首頁

尾頁

跳至