跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有無流口水?

各位 22 個月既 BB 仲有無流口水呀?

唉 ......... 柏翹仲流緊呀,仲要係幾勁過隻,由一歲鬆 D 開始到依家,返 PG 8 個 BB 中只得佢仲要帶口水肩,真係肉酸!我已不停咁提佢,又"豆"佢下巴,推佢個口 ..... 其實佢係可以合埋個口同吞口水,偏偏唔肯做!大家有無計仔呀? thx thx thx

大宅

Re: 仲有無流口水?

Vee,
Edgar 唔流口水的, 所以我都冇咩計仔可以比你, 我係想講我有個朋友o既仔都係流口水流到好大(我估3,4歲)先停, 個朋友都話冇辦法, 由得佢喎

大宅

3,4 歲?! 唔好嚇我啦 :-( :-( :-( :-(

咁最後係咪自動無流? 大左後有無發現有咩問題 ?
因為我知口部肌肉發展得唔好,係語言障礙/自閉症等其中一個特徵 .....

希望返學之前可以唔洗帶口水肩啦!!
該用戶已被刪除

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Jason都流架,不過佢應該係出牙果排就流得勁d,沖完涼唔夠半個鐘就濕晒架喇,不過佢又唔俾人同佢帶口水肩架,咪唯有換衫囉。

聽人講,可以試下教佢地好似啜飲管咁,應該可以shu返d口水入去既

大宅

試試看給他一條新的手帕(或幾條),如果看見他流口水了,就捉著他的手,教他如何用手帕把它抹乾淨,其餘的時間,手帕可以放進衣服的袋子裏(如果他不會靈活地把手帕方進、拿出口袋的話,就把手帕放在茶几上,總之是他容易自行取用,自行放好的地方,是自行放好,不是隨處亂放)。

三天後,就不要再教了,給他自己時間、空間自行處理,要是日復一日地提醒,其實會讓人覺得很煩,還有,孩子年紀還小,反應可能會慢一點,也許5秒,也許50秒,也許5分鐘,不要管他,要是他真的5分鐘還不把口水抹去,他就會感到5分鐘的不舒服,對比起使用手帕的舒適,下次他就會有動機(動機最重要)改善了,這是你才介入,為他抹去。

這個做法的宗旨是:他有參與,他親身的感受到兩者的對比,他受到尊重,有時間自行做反應所以他的思維受到啓發。其實這些宗旨要是用到戒尿片上,同樣適用的,只是做法要調整一下。

大宅

粉爸,
你那句"對比起使用手帕的舒適"令我覺得edgar 真的不知是什麼構造的, 他不怕不穿片片賴尿的不適, 更不怕片片有屎屎的不適, 叫我如何幫他戒片呢 :-( :-( :-(

別墅

都有流口水....每日1-2 條口水堅
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

粉 sir, 謝謝你的建議,試行了幾日柏翹情況只有 dd 好轉,仍然係心口濕左一大撻 2,3 鍾要換衫。唔知點解佢好憎我地幫佢抹口水,一抹佢就瓜瓜叫要走。叫佢自己抹仍 80% 唔肯。激死!

b&w, 下一步到試你的建議,謝謝!但細粒硬糖怕唔怕硬親呢?(p.s. 原來你係同學仔)

大宅

Vee, B&W, Billie&Winnie

Hahaha.... 我b (文慧)都係你同學仔喎...

B&W

嘩, 乜融融咁叻介左日片架. 你就好啦, 我b文慧仲未開始呀

別墅

同學仔們:

我又來打個招呼!

融融真係好叻女!

謙謙試過兩朝戒片行動, 但宣佈失敗! :-(

上堂時都冇時間同你地傾計, 你地有冇參加其他pg 呀?

侯爵府

好媽媽勳章

Hello 各位同學,
童童是介咗日片,但出街仍然要片片,因我未敢!
驚發生意外! :-(
完咗幼潛,我幫童童報咗YMCA(cheung Sha Wan)英文playgroup,7月開始!
另外又抽中了康文署swimming course(for BB)。
Hope she has a good time!
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章

vee,
你有冇俾謙謙食糖,不如try吓!
[img align=right][/img]

大宅

童童媽, 我係柏翹媽媽呀 .......

未比糖佢食呀,因為未買到適合既糖,應該買邊隻呢?
無帶口水肩再多一個星期,情況進步中。

柏翹又係介左日片,街片未介因為怕意外/麻煩,又懶"豆"佢去 vv,不過都要開始啦唔懶得,要係冬天黎之前攪掂。介夜片漫漫長路下一步先諗。

男爵府

我又來報告下,

我係卓庭媽, 卓庭仔暫時無報到pg, 而家會比佢番n1. 郭ee話佢d專注力好差, 早d番學都係好事.

卓庭仔介左片,但去街都會同佢包片, 保險d.

大宅

yanfaifai, 已買左糖糖今晚比左一粒柏翹食,嘩 ..... 論盡...口水+糖汁一齊流出黎呀! 聽晚再試。

卓庭媽,我地同病相連,郭ee又係話柏翹專注力差,但仲加多樣"活躍度高" ........ 死得!我都會比柏翹讀 N1,等老師治下呢隻仔。

至於介街片,進度良好,D vv 比屋企果 D 多好多,估計佢開始識忍! 加緊努力中 ....

別墅

見你地個個都戒片成功, 謙謙真係要加油先得啦!

大宅

嘩, 原來你地個個 (童童, 柏翹, 卓庭, 融融) 都介左日片..好叻呀!
我呀文慧仲未識呀 , 你地點訓練架, 教下我吖, 唔該哂....

郭ee話我呀文慧不識自己解決問題 , 好抽象 .....
我都唔知點可以訓練/幫到她 :cry:, 有冇好方法可幫忙....thanks

郭ee又點講你地d b呀, 分享下吖......

首頁

尾頁

跳至