論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個賓賓到左喇, 原來教人做野咁難架....

我第一次請工人, 之前諗住黎左後教佢做咩做咩, 今日終於到喇, 我都唔識應該由邊度開始教佢做, 又唔知點教. 平時自己做就知, 叫佢做好難表達到自己個套. 第一次請工人真係冇使人做野既經驗. 佢要學做到我心水外, 我都要學點做阿mum. 同埋真係好唔慣有個陌生人係屋企. 希望佢醒目d喇, 唔使我畫公仔畫出腸.

複式洋房

Re: 我個賓賓到左喇, 原來教人做野咁難架....

我第一次又係咁,endup炒鬼左個stupid bun,當然仲有好多野,
要教到佢地100%學到你咁,到幾impossible,而家我已經降低要求,不過都一年喇,都係唔鐘意有外人响屋企囉,可能佢地唔係我理想中咁好啦

子爵府

2019勳章 畀面勳章

yumiwan 寫道:
我第一次請工人, 之前諗住黎左後教佢做咩做咩, 今日終於到喇, 我都唔識應該由邊度開始教佢做, 又唔知點教. 平時自己做就知, 叫佢做好難表達到自己個套. 第一次請工人真係冇使人做野既經驗. 佢要學做到我心水外, 我都要學點做阿mum. 同埋真係好唔慣有個陌生人係屋企. 希望佢醒目d喇, 唔使我畫公仔畫出腸.

me2...
仲有我想佢做我果套但佢就鍾意做自己一套...

民房

Hello 咁多位你好,
我想問下如果係第一次請工人有咩要注意ga。
thank you

複式洋房

我真係好後悔無比rules佢地簽囉,你記得比呀
同埋出糧記住要簽收,放假要mark低,
收好d貴野,開頭嚴d,比埋daily duties佢,
你睇下topic開頭天書,好多野教架

大宅

"希望佢醒目d喇, 唔使我畫公仔畫出腸."

don't think in this way. you should assume that she knows really nothing. if you don't spend effort at the beginning, mostly you will not have a happy ending. do you manage people at work? to manage a maid is even much difficult. remember to 畫公仔畫出腸

子爵府

你要記住"yes,mom"呢句吾代表佢知道,或佢明白.只係代表佢聽到你出過聲同應左你個把聲.並不是佢答應你做任何野...
我係做畫公仔既,我畫晒1幅四格漫畫阿姐都係吾會識做架...祝好運.

大宅

有呀, 佢一黎我就俾份資料叫佢睇, 除左home rules, daily duties schedule, 仲有一份各種電器使用注意地方的資料. 尋晚臨瞓前仲見佢攞出黎咪添, 佢話要記住裡面d內容喎. 希望佢唔好係做表面功夫喇.

dororex 寫道:
你睇下topic開頭天書,好多野教架[/quote]

大宅

ydoris 寫道:
你要記住"yes,mom"呢句吾代表佢知道,或佢明白.只係代表佢聽到你出過聲同應左你個把聲.並不是佢答應你做任何野...
我係做畫公仔既,我畫晒1幅四格漫畫阿姐都係吾會識做架...祝好運.

金句:你要記住"yes,mom"呢句吾代表佢知道,或佢明白.只係代表佢聽到你出過聲同應左你個把聲.並不是佢答應你做任何野...

大宅

"yes mom"等於冇事發生過,冇事會跟住發生,呢個係佢哋係不知所措時最常使用嘅對白。

所以緊要嘢我一定要佢自己講返俾我聽我講過咩,同時你要問佢知唔知點解mom要佢咁做。咁會幫助佢哋記憶。

大宅

我都係第一次請工人,佢到咗依家係agent 樹train 緊同final body check,星期日到我家, mug 原來有o甘多野要預備, 我都要check check 天書先

民房

第一次請工人,有時會唔好意思話佢,這點你一定要留意,如有不對的地方一定要出聲.
教人是難,但還是一定要教.希望你個工人不要像我這個.自以為醒,但好多基本常識都不知.還告訴我,在以前雇主那里有時雇主不在,她就按自己的 maining 來做.
所以氣人的不是難教,而是她唔跟.你一不看著她做,她就做到走晒樣.就連有的衣服要墊布熨都要時常提醒.
試過熨到我條褲有個洞,還不認錯,說以前也是這樣熨.沒問題,不知這次為何會這樣.

還有我每次有新工人到都再親自帶她們去體檢.驗孕及蟲不可少.這樣放心些.
你工人在hk做過嗎?如做過,就看她上一個雇主要求她是否嚴格.如是新來港就要全部講清楚.
我上一個工人,後來被我發現,她中午自己在家,不吃前一晚的菜,自己做新的吃.因有一次我說做蝦仁炒蛋,她說冰箱沒有蝦仁了,我明明記得是上次只做了一半,想留一些有時送飯給個女時用.追問下才知原來她自己吃了.

我從來都沒留意雪櫃有些什麼,但個工人剛來時就吃好多,但後來發現前一天的菜第二天晚上還有.原來她自己做其它. 從此,我清楚告訴她,做新菜自己吃要提早告訴我才可以.(此工人已炒)
現在新工人到後我也是提早告訴她,沒再出現問題.
總知有工人,家務不用做,但都有其它麻煩.各方面都要細心些,有問題早發現.
希望你請到個好工人啦!

民房

守則我第二個星期開始,每日同佢傾d,主要叫佢講俾我聽內容係乜,點解要咁做。下星期我會每日每樣野跟時間表做一次佢睇(提佢一d細緻野同埋一d我呢排留意到,佢要改善的地方),然後叫佢做一次我睇佢,有問題可即時溝通。好彩,暫時未駛我話佢,我都係仲有d緊張,希望可以繼續扮鎮定。 :-P

民房

Thank you 咁多位既意見,請問你地係邊間搵女傭ga,
有無邊間會好d呢,唔該唔該。

男爵府

哇, 你個都好, 會拿出來咪! 我個bun我同佢一起go through一次電器需知同防火/急救步驟之後都成個月, 佢拿都冇拿番本野來睇呀! 當然我也好懷疑佢拿來睇其實睇唔睇得明囉...
唔好以為佢地會講english就一定叻同埋明你講乜, 我個bun係sing做左七年, 同佢電話in時english都尚可, 來到個多月我先慢慢覺得佢地english冇我想像中咁好, 成日要加手勢同像聲詞, 我更正左佢佢下次又係唔記得.
yumiwan 寫道:
有呀, 佢一黎我就俾份資料叫佢睇, 除左home rules, daily duties schedule, 仲有一份各種電器使用注意地方的資料. 尋晚臨瞓前仲見佢攞出黎咪添, 佢話要記住裡面d內容喎. 希望佢唔好係做表面功夫喇.
[quote]
dororex 寫道:
你睇下topic開頭天書,好多野教架
[/quote]
I support autism acceptance!

大宅

我新手, 第一次請工人, 仲要佢湊New born bb.......好驚

我新請bunbun就黎, 信唔信個agent 好?佢話有相熟e生可以驗到HK後多次身,係咪應該要bunbun去我指定e生度驗好d?
有無驗開邊間可以介紹?

仲有, bun bun新黎時, 係咪要請假教佢?定俾shedule佢跟住做就ok?

複式洋房

最好請假教佢!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題