少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個女1.8歲,重係講bb話!

同埋佢唔係好彩人,就黎要報幼稚園,會唔會冇幼稚園收?

大宅

Re: 我個女1.8歲,重係講bb話!

1.我個小孩是20個月, 他大部份都是bb話, 大既懂7-10個單字(是自己講,不是跟口水尾),有時會嘗試跟我地講野....,所以我都很擔心他的說話能力

2.唔彩人 - 佢有時好專心玩玩具同睇vcd時都會唔彩我, 不過我就會走去佢面前叫佢, 直至佢應我為止...

大宅

我個仔今個月就2歲喇,但係都仲唔講野,成日講bb話,鐘意大叫,又成日唔釆我,有時我都懷疑佢知唔知佢自己個名..你地會用咩方法幫佢講野啊,大家傾0下啊

大宅

唔講野幼稚園都會收嫁∼∼

子爵府

我個女學講野好睇心情,玩得開心就一大堆BB話係咁講,現在心情差就打下我,掟玩具!我C6同佢玩人肉機動遊戲就肯學下大人話,但我邊有咁好力同佢玩吖!
KAREN789 寫道:
我個仔今個月就2歲喇,但係都仲唔講野,成日講bb話,鐘意大叫,又成日唔釆我,有時我都懷疑佢知唔知佢自己個名..你地會用咩方法幫佢講野啊,大家傾0下啊

男爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我識一個成三歲都講bb話都係咁,
又唔覺得有物問題喎,一樣考到好學校,
識發音咪得羅,慢慢教,多d同佢講野,
唔好比壓力大家,放鬆d拉,無事架

大宅

無問題喎!當佢返左幼稚園識到好多小朋友後,就會識講好多野架!唔駛擔心啦! :-P

男爵府

好媽媽勳章

我個仔都歲半了,都係唔講野,靜係識個兩至三個單字,講野動機好弱,又係唔多睬人,見到同佢咁上下大的小朋友,直頭唔願望人同埋表現得好煩厭咁款,會有情緒,我都好煩腦,同佢出街,又唔多肯落地,要抱,除非去佢鐘意的地方,如玩具反斗城之類,

大宅

sandwichmum
講真如果3歲都唔講野會好難知佢想點嫁喎,因為我個仔唔識講野,所以會好臭脾氣,因為佢自己想點都表達唔到...

男爵府

2019勳章 醒目開學勳章

karen789,

你地要多d同佢溝通,yes/no,點頭/擰頭,笑/喊,
呢d都係簡單表達方法,只要你肯比時間同耐性,
你囝囝係會感覺到架,我記得兩歲時係比較煩d
trouble2麻,做父母係咪一定要自己囝囡天才先開心
答案係︰唔係,只要小朋友健健康康快快樂樂成長

伯爵府

魅力王子

more talking with her!

over 2yrs maybe will better~!

複式洋房

don't worry, that's still normal, just talk to her more......

侯爵府

KAREN789 寫道:

佢理解得吾得? 有無用手指指佢想要既野, 如果佢想要某d野, 會拉你去拿, 定係request你去拿/手指指呢?

如果你叫佢拿d 野比你, 又識吾識?

大宅

我叫佢拿野,佢一時時會拿,有時佢好似咩都明咁...有時又完全唔釆人囉...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至