嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Help ! 點解我個女食奶食成咁 ????

我想問吓你地既 bb 食奶食得順利嗎 ? 唔知点解我個女成日食食吓就喊, 扭, 谷至全面通紅, 好似好辛苦咁. 食一歺奶要停好多次. 初初以為佢係咪谷屎, 但係之后 check 佢有時係無屎, 就算有都係正常質地唔係硬, 而且日日都有3次以上. 我好苦腦, 唔知乜野原因
之前問過健康院 D 姑娘, 佢話 bb 可能食得心急但係又吞唔切, 因為仲細. 叫我發覺佢餓就早D比佢食唔好要佢等到心急. 但係我已經有咁做, 女女食奶情現依然無改善

你哋既 bb 有無或曾經試過咁樣 ? 有冇方法幫到佢呀 ? 我見佢食成咁, 好驚好心痛, 要睇醫生嗎 ???

請指教

別墅

Re: Help ! 點解我個女食奶食成咁 ????

Hello,

我諗多數會係頂住條氣,唔順,抱起他掃掃風聽到他''餓“氣應該就無事了,之前我B仲細時都經常係甘,而家6個月大好好多了,但間中都會甘,不用太擔心的。

Hadrian

大宅

我都有試過抱起佢掃掃風, 有時又效, 有時無效. 所以我都塭唔到一個真正既解決方法

男爵府

你個bb幾大呀??佢喊果陣會唔會屈起隻腳係甘典?有的話,可能係肚仔痛

民房

妳bb幾大呀!會唔會個奶咀口大細,佢食唔到所以扭計呀!佢食奶o個時,妳睇吓有無氣泡入咗個奶樽到o拉!!!

大宅

回氣回得靚唔靚?? 一定要見到有bubble. 你用邊隻brand奶樽 ?
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 超級版主 BK Milk勳章 15週年勳章

路過,樓主bb應該係1month & 2 weeks

大宅

我bb個半月大, 佢食奶時奶樽有時會有好多泡

複式洋房

我BB 又係半個月大...情況同你囡囡一模一樣...我又係唔知係奶咀問題定係其他...
我係用AVENT 奶樽GA...但又應該唔關個奶樽事..因為巳CHECK 過無扭得太緊..飲緊O個陣樽蓋位重有泡泡排到風呢. :-(

複式洋房

我個女在2個幾月大都好似你bb咁,她醒

男爵府

可能奶咀孔太細, 你要確定吓你的1號奶咀是細孔定中孔, 可以的話幫佢轉中孔奶咀, 如情況没改善, 可試吓轉奶粉(可能唔鍾意現在的奶粉), 我b女之前都是這樣, 現在情況好了! 希望可幫到你.

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我個仔細個時, avent, dr. brown都用過, 而家最後用左chuchu, 不如你試下轉奶樽啦, 可能佢食奶食得好辛苦..

首頁

尾頁

跳至