論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚比個印傭激到..........飛起 >@@<

本來個工人今年八月將會完約,之前於5月時已和她講續約問題,但係佢話唔續啦,會返印尼休息。於是我立即揾只一個agent去請另一個印傭。
到左今晚,佢突然間同我講,張返印尼機票想攞cash,因為佢揾到一個新僱主,在小西灣,揍一位4歲小朋友。
覺得佢好古惑,我train左佢2年,到宜家都係做家務同煮飯都唔得,只係鐘意同我囡玩,所以先至會諗同佢續約。佢真係唔知足,覺得我地對佢唔好,諗住揾另一個新既,我想問,我可否堅持買張機票比佢(佢唔用佢既事!),定比返cash佢,等佢袋袋平安!?
人人常歡笑 不要眼淚掉

複式洋房

Re: 今晚比個印傭激到..........飛起 >@@<

如果你唔like佢,理佢咁多
你只係要比機票佢,其他唔洗concern佢咁鬼多
你同佢講比左money confirm左,無得refund呀

大宅

dororex 寫道:
如果你唔like佢,理佢咁多
你只係要比機票佢,其他唔洗concern佢咁鬼多
你同佢講比左money confirm左,無得refund呀

agree but don't her know now. just give her the ticket on her last day

別墅

當然可以, 法例規定你係要比機票, 無話過可以用 cash 代機票, 佢要錢自已羅張機票換錢羅, 仲有要影底張機票要佢簽收

大宅

多謝各位意見!
其實個agent都好衰 ,因為之前佢同我講,話個工人想自己加錢轉坐國泰,所以叫我將買機票錢出比工人,宜家我明白原來個agent暗中幫個工人
人人常歡笑 不要眼淚掉

洋房

其實佢地完約應該要番原居地
所以你要比張機票佢
佢番唔番自己決定
不過記住一定要佢sign收左你既機票
最好就係好似之前有個媽媽提議copy埋張機票叫佢sign
如果唔係佢地比入境check倒冇番原居地果時
佢話你冇買機票比佢tim...

大宅

i_luv_ian 寫道:
其實佢地完約應該要番原居地
所以你要比張機票佢
佢番唔番自己決定
不過記住一定要佢sign收左你既機票
最好就係好似之前有個媽媽提議copy埋張機票叫佢sign
如果唔係佢地比入境check倒冇番原居地果時
佢話你冇買機票比佢tim...

尋晚我都話會買番張機票比佢返印尼,但係佢成日話張機票對佢冇用,想要返cash!
如果到佢走時,我比張機票佢,但係佢唔肯收和在copy上簽收,可以點做?
人人常歡笑 不要眼淚掉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hlbaby2004,
can you pm the details of the agency to me ? thanks.

大宅

twins214wy 寫道:
hlbaby2004,
can you pm the details of the agency to me ? thanks.

twins214wy,

個agent係銅鑼灣(近鵝頸橋),details要今晚返屋企至可以pm比你!

hlbaby2004
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

twins214wy 寫道:
hlbaby2004,

twins214wy,

個agent係銅鑼灣(近鵝頸橋),details要今晚返屋企至可以pm比你!

hlbaby2004
人人常歡笑 不要眼淚掉

複式洋房

agent講野你信4成好喇,
你同佢去agent度,用電話record埋,叫佢簽收,佢唔收你叫agent搞掂佢,點到佢唔要
尋晚我都話會買番張機票比佢返印尼,但係佢成日話張機票對佢冇用,想要返cash!
如果到佢走時,我比張機票佢,但係佢唔肯收和在copy上簽收,可以點做?

大宅

dororex 寫道:
agent講野你信4成好喇,
你同佢去agent度,用電話record埋,叫佢簽收,佢唔收你叫agent搞掂佢,點到佢唔要
[quote]
[/quote]
呢個agent 信佢1成都謙多!
其實張機票係唔係工人last day 至比佢?
人人常歡笑 不要眼淚掉

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

工人8月才完約, 我係你就一路拖住佢, 同佢講等我考慮下, 直到最後一日才話比佢知我巳經買左機票, 實激c佢 記住要open ticket , 佢唔走叫佢自己攞張機票去退, 扣佢既錢 :mrgreen: 所以依家最好唔同工人傾呢個問題, 你有小朋友在佢手, 小心為妙

如果你agent信唔過, 帶工人上勞工人叫人協助你, 睇下工人會唔會簽, 因為佢無理由依家話唔簽, 轉頭去第2個counter告你掛

大宅

其實, 你亞q d諗, 佢一早話唔續約, 等你知道要再揾過新, 總好過佢話續唔續, 搞到呢咁hea, 係咪? 轉工係人之常情, 同佢地講感情就side氣, 佢有毛有翼咪等佢自己飛 lor, 可能佢新僱主唔夠一個月就炒佢呢!! (真黑心... )

我就覺得比錢佢算, 費事大家唔開心, 反正錢都係要出.

大宅

hlbaby,

會唔會佢唔返印尼, agent幫佢安排返大陸呀, 因為佢地未滿約要係一星期內離境, 有好多衰agent幫呢D工人返大陸一段時間好多係大陸有地方比佢地住當度假, 再安排佢地返香港架.
:-P

洋房

你哋唔好格梗比機票佢,因為合約寫明cash 代替機票。
之前我有個衰工作話唔做,叫佢寫辭職信佢唔寫,後來話比agent佢唔做,要agent用印尼話同佢講買機票比妳返印尼,佢話好。之後我買定機票比佢,佢唔要一定要cash,我同agent 講話佢同意買機票返印尼。反口,要去告我。之後上庭,個官話可以要cash,我話比官佢之前同意買機票返印尼,個官唔聽我講重話合約寫明cash 代替機票。如果妳唔比cash 比佢再告到上高庭的時候,妳可能要比庭費20萬或30萬。當時我好激氣! :tongue: 之後在商場見到佢,因為佢已經找到個新僱主,所以佢一定要cash。
你比cash 比佢,無煩腦。當佢係賊當黑或者係乞丐呢! :evil:

大宅

e_jj 寫道:
hlbaby,

會唔會佢唔返印尼, agent幫佢安排返大陸呀, 因為佢地未滿約要係一星期內離境, 有好多衰agent幫呢D工人返大陸一段時間好多係大陸有地方比佢地住當度假, 再安排佢地返香港架.

應該個agent會帶工人返大陸走一轉,再去新僱主開工!
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

[quote]
vvvv 寫道:
人人常歡笑 不要眼淚掉

伯爵府

vvvv,
you said " 合約寫明cash 代替機票 "
can you tell me where is this clause in 合約 ?
as far as I know we have to provide " air ticket "

伯爵府

Can you tell me how this operate ?
Why immigration approve this & how ?

e_jj 寫道:
hlbaby,

--------------------------------------------------------------------------------

應該個agent會帶工人返大陸走一轉,再去新僱主開工! :-( :-(

首頁

尾頁

跳至