嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?

bb8個半月,一直埋身餵人奶,6個月時開始比bb食粥,但唔食,試左幾日都唔肯食,於是暫停,改餵糊。糊就肯食,但都曾經試過一兩次唔肯食,合埋個咀唔開口。再三試左幾次,直至7個月時她肯食了,一直到現在8個半月。上星期,我開始唔夠奶,想補奶粉,bb唔肯食奶瓶,試左幾日都唔肯食,即使餓左佢2餐佢都唔肯食奶瓶,我便用匙羹餵,肯食了。到左前日,bb連用匙羹餵都唔肯食奶了,又唔食粥!最初以為佢唔鍾意食南瓜,今日我改左煲魚肉粥,一樣唔肯食,咪實個咀,好似比釘書機釘實咁,今日兩餐粥加埋食得都唔夠半碗,次次餵成一個鐘,又唔肯食奶粉,個人好瘦!
我餵佢食一餐粥餵到好赲,呢2日餵粥餵奶餵到好炆,我打佢手仔,連續係咁打,一路打我一路鬧 "點解你咁曳,又唔食粥又唔食奶,瘦到咁.........你搵第二個黎湊你....." 我是單親,乜都自己理。我身體好差,成日感冒,今次感冒左個幾月都未清,精神又差,但冇得休息,頭暈都唔可以去訓覺,要繼續煲粥餵粥,無上境咁做....
bb皮氣又大,發惡時真的好恐怖,哭到把聲都沙埋、額頭都出埋紅疹!
有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?感謝!

禁止訪問

Re: 有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?

複式洋房

Dear Weiwai,

唔好甘唔開心啦, 我完全明白你既心情, 因為最近我個囡都係甘, 因為佢病唔肯食野, 成個瘦晒, 有時餵佢都餵到好忟, 加上自已又有左3個幾月, 好疲倦, 心情好差, 會大聲鬧佢。但係其實係無用架, 媽咪既心情原來好影響bb架, 自已忟憎, 個b會跟自已一樣, 更加唔願食, 試下比佢係開心既環境底下食野, 如: 比佢睇下佢鍾意既卡通片 (雖然呢個習慣唔係甘好!), 玩下玩具, 可能會好d架。

希望你快d好番啦!
Chloeliumama

別墅

BB仔轉新口味,好多時都會有咁既情況,你唔使太 :evil:
BB大左,識野多左,你越鬧佢會越作對的,但係學野亦都好快,你試下嚮佢面前食幾啖,個樣好似好好味好開心咁,佢見你食得咁得意,佢或者就會想食埋一份。
我阿B10個月,依家餵佢飲水,如果扭扭拎拎的話,我都係查住個水樽扮到飲得好滋味咁,佢又會一齊飲,開頭餵糊仔同粥仔,又係咁,自己食D,又比佢食少少咁。
我阿B一樣咁鬼衰格,有時鬧佢兩句,佢

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

會唔會係你d粥太杰?可能bb自己覺得未食到....煲爛少少d粥...或者攪爛d米黎煲..有冇試過?

我仔仔以前都係埋身食人奶...6個月開始比糊仔佢食..又會比d薯蓉,香蕉蓉,南瓜蓉,蘿白蓉佢食...佢食慣左之後,我先開始比粥佢食...到佢真係食得粥時都差唔多1歲啦...

因為佢成9個幾月先開始出牙,1歲時先得8隻牙...咁一開始我唔會比d要咬既粥佢食囉

別墅

其實佢肯食糊仔, 你可以繼續俾佢食. 咁粥仔你米隔幾日先煲1次, 睇佢食唔食囉! 如果佢食, 你米繼續煲law, 如果唔食, 你米又隔幾日再試過囉! 但你真係要留意下d粥既稀杰 and 配邊d食物佢會鍾意or唔鍾意啦!

我個囡都係成11個月大先真正食粥仔咋!

俾d心機慢慢試啦! 唔好打bb喇! 加油呀!

首頁

尾頁

跳至