母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?

bb8個半月,一直埋身餵人奶,6個月時開始比bb食粥,但唔食,試左幾日都唔肯食,於是暫停,改餵糊。糊就肯食,但都曾經試過一兩次唔肯食,合埋個咀唔開口。再三試左幾次,直至7個月時她肯食了,一直到現在8個半月。上星期,我開始唔夠奶,想補奶粉,bb唔肯食奶瓶,試左幾日都唔肯食,即使餓左佢2餐佢都唔肯食奶瓶,我便用匙羹餵,肯食了。到左前日,bb連用匙羹餵都唔肯食奶了,又唔食粥!最初以為佢唔鍾意食南瓜,今日我改左煲魚肉粥,一樣唔肯食,咪實個咀,好似比釘書機釘實咁,今日兩餐粥加埋食得都唔夠半碗,次次餵成一個鐘,又唔肯食奶粉,個人好瘦!
我餵佢食一餐粥餵到好赲,呢2日餵粥餵奶餵到好炆,我打佢手仔,連續係咁打,一路打我一路鬧 "點解你咁曳,又唔食粥又唔食奶,瘦到咁.........你搵第二個黎湊你....." 我是單親,乜都自己理。我身體好差,成日感冒,今次感冒左個幾月都未清,精神又差,但冇得休息,頭暈都唔可以去訓覺,要繼續煲粥餵粥,無上境咁做....
bb皮氣又大,發惡時真的好恐怖,哭到把聲都沙埋、額頭都出埋紅疹!
有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?感謝!

大宅

Re: 有冇人可以教我,我點先可以令bb食粥食奶?

我同你一樣都係餵人奶,BB宜家5個幾月,起初佢都只係食奶米糊,後來我煲粥仔佢都唔係點食,我就試下放3-4匙奶米糊,落D粥仔到效果唔錯,佢都好鍾意食,若果仲係唔食,你可以試下用匙挖D香蕉蓉俾佢食,最好一唅香蕉蓉,一唅粥仔,佢應該鍾意食,因為香蕉又香,又甜,令到食落口味道冇咁淡. 或者你可以試下 OK!話我知 :wink:
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我都係一直埋身餵人奶的媽媽, 囡囡現在20個月了
奶粉bb一直到現在都唔肯食 :-(
當初bb食糊仔都係喜愛香蕉味道的糊仔, 木瓜味道的糊仔, 你可用新鮮的水果蓉加糊仔(如香蕉,木瓜,啤梨,peach), 蘋果你可渣汁比佢飲 , 以上通通都很方便!!!
你bb有幾多隻牙呢?如果有四五隻, 你可煮d通粉俾佢食!!!
你又可以煲d俾bb飲, 佢地好鐘意飲湯的
你為何唔夠奶
?-( 你可飲豆漿或煲木瓜湯飲, 我知你一定很辛苦, 不過你見住bb一直成長你便會佷開心的

Natasha 是媽媽和爹地之寶貝

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我bb幾咀尖,有自己口味,唔arm就唔食,都冇乎!但我會觀察下或問 bb 夠竟唔鐘意食邊種菜、肉,定d粥太爛或烯.....。下餐再試。

另想問你bb會唔會想出牙仔?每次出牙唔舒服都會唔多食野,時間都幾長架,有兩、三個星期到一個月都會。試下比d 香蕉果蓉、BB cheese(雪印果隻林過BBQ) 或 yogurt佢食,怕凍可從雪櫃拿出放一陣先。又或者鐘意食飽就比d佢食。

問過醫生,話1歲前主要食糧係奶(個醫生知我餵人奶),所以唔洗太擔心。

小朋友餓幾餐唔會c,但大人千其要冷靜,深呼吸,唔好因為自己擔心反而打佢,bb唔明點解你要打佢,但就知你打佢。會唔開心,傷害大家感情。

如果bb皮氣大,你可試下話佢知乜野問題,帶佢離開發皮氣現場,放去安全地方,跟住唔理佢一陣(當然要眼尾睇實佢),等佢冷靜一下,1-2分鐘後再同佢講番。果時我囡都work架。

另外,如果未出大牙,d通粉最好煮到好林同剪碎俾佢食,或百佳有買隻abc粉好細粒都唔錯。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊