單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

昨日,望著天落雨,突然間好想自由!

bb8個半月,一直埋身餵人奶,6個月時開始比bb食粥,但唔食,試左幾日都唔肯食,於是暫停,改餵糊。糊就肯食,但都曾經試過一兩次唔肯食,合埋個咀唔開口。再三試左幾次,直至7個月時她肯食了,一直到現在8個半月。上星期,我開始唔夠奶,想補奶粉,bb唔肯食奶瓶,試左幾日都唔肯食,即使餓左佢2餐佢都唔肯食奶瓶,我便用匙羹餵,肯食了。到左前日,bb連用匙羹餵都唔肯食奶了,又唔食粥!最初以為佢唔鍾意食南瓜,今日我改左煲魚肉粥,一樣唔肯食,咪實個咀,好似比釘書機釘實咁,今日兩餐粥加埋食得都唔夠半碗,次次餵成一個鐘,又唔肯食奶粉,個人好瘦!
我餵佢食一餐粥餵到好赲,呢2日餵粥餵奶餵到好炆,我打佢手仔,連續係咁打,一路打我一路鬧 "點解你咁曳,又唔食粥又唔食奶,瘦到咁.........你搵第二個黎湊你....." 我是單親,乜都自己理,我身體好差,成日感冒,今次感冒左個幾月都未清,但冇得休息,無上境咁做....
bb皮氣又大,發惡時真的好恐怖,哭到把聲都沙埋、額頭都出埋紅疹!
我覺得自己好似坐緊監。昨日,望著天落雨,突然間好想自由!

子爵府

Re: 昨日,望著天落雨,突然間好想自由!

又開始落雨…走得去邊?

須然可能因此失去自由,但何不享受雨中帶來的一絲清涼....
暴雨連連,但總有日天會晴

大人心情煩躁,我地可以向別人申訴、用盡方法求取平衡,但bb可以做d咩?唯一只有哭鬧以示不滿令人關注,此乃他們之強項以及求生本能
檢查過一切會令bb大哭的原因,如沒結果…你由得佢啦,哭累了便會睡

有關bb飲食問題可請教家人或健康院姑娘,再唔係bk都有好多有心得的媽咪可以幫到你

月有陰晴圓缺,又何況人的一生?
努力啦…

大宅

我個b6個月時都係唔食粥...
咩粥同糊仔都唔食...
我煮爤飯比佢佢都唔食..
結果..原來佢係要食飯...同我地一樣既飯.......
仲要白飯都食一大碗
個個bb仔都唔同,你可以睇下佢食唔食飯...
結果我個仔7個月就食一餐飯啦....

個個bb都有佢乞人憎既地方

洋房

How about your parents? Ask them for help ma

Single daddy with 2 years old daughter

別墅

好媽媽勳章

[quote]
weiwai 寫道:
bb8個半月,一直埋身餵人奶,6個月時開始比bb食粥,但唔食,試左幾日都唔肯食,於是暫停,改餵糊。糊就肯食,但都曾經試過一兩次唔肯食,合埋個咀唔開口。再三試左幾次,直至7個月時她肯食了,一直到現在8個半月。上星期,我開始唔夠奶,想補奶粉,bb唔肯食奶瓶,試左幾日都唔肯食,即使餓左佢2餐佢都唔肯食奶瓶,我便用匙羹餵,肯食了。到左前日,bb連用匙羹餵都唔肯食奶了,又唔食粥!最初以為佢唔鍾意食南瓜,今日我改左煲魚肉粥,一樣唔肯食,咪實個咀,好似比釘書機釘實咁,今日兩餐粥加埋食得都唔夠半碗,次次餵成一個鐘,又唔肯食奶粉,個人好瘦!
我餵佢食一餐粥餵到好赲,呢2日餵粥餵奶餵到好炆,我打佢手仔,連續係咁打,一路打我一路鬧 "點解你咁曳,又唔食粥又唔食奶,瘦到咁.........你搵第二個黎湊你....." 我是單親,乜都自己理,我身體好差,成日感冒,今次感冒左個幾月都未清,但冇得休息,無上境咁做....
bb皮氣又大,發惡時真的好恐怖,哭到把聲都沙埋、額頭都出埋紅疹!

其實可以試食麥皮ヌ或者食河粉或通粉(快熟個隻比較軟一些)如果想有味些粉及粥可以用湯底然後再煮(用豬肉湯底都得

子爵府

大廚勳章

weiwai 寫道:

唔好唔開心喇,BB唔肯食粥,你試下俾的煮到好淋ge

粉、面、麥皮、爛飯。樣樣試下,我個女都唔食粥架!

如果肯食糊都好,你俾返多的水佢drink無問題!

希望BB快的樣樣中意食 佢食邊隻糊??

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女女嗰時都試過呀!
原來佢想同我地食同一樣嘢呀!
我地食飯...佢又食,食粉...佢又啱!
總之就要同我地一樣啦!
所以佢未夠一歲就食飯喇!!(最多煮淋d囉!)
或者食麵包吖...我女女好鍾意食架!!
比心機餵佢啦...佢會肥肥白白架!
weiwai 寫道:
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我同你都差5多,乜都要自己做,有時真係好想要自由,但係呢條路係自己選擇,無得番轉頭,只有努力繼續行,終有一日會見到太陽ga~~

我地一齊努力呀,我都係單親ga :-(

首頁

尾頁

跳至