跳至

首頁

尾頁

別墅

亞b 宜家一日總共訓幾多個鐘?

我b係全人奶b.但係佢成日都唔訓.加加埋埋 我唸都係訓10 個鐘度,夜晚成日眼光光,又要人抱,唔係就喊..
各位姊妹你地個b 訓得多唔多架?

伯爵府

Re: 亞b 宜家一日總共訓幾多個鐘?

咕嚕
我仔都係全人奶,白天多數食飽就瞓,大約2 hrs 食一次,咁樣應該吾止瞓10個鐘,而晚上有一段時間又係眼碌碌吾瞓,如果佢喊得淒厲我先抱,一停吾喊我就放低架啦.

別墅

我个女是奶粉加人奶,大約3-4 hrs 食一次, 食飽就瞓,不过一般一天起码会有3-4 hrs 眼光光吾瞓,他自己会玩一会,然后要我们跟他玩一会,再之后就要我们抱。。我跟reginang一样,只要他不哭,我就会放低B女架啦。。

別墅

super8 寫道:
我个女是奶粉加人奶,大約3-4 hrs 食一次, 食飽就瞓,不过一般一天起码会有3-4 hrs 眼光光吾瞓,他自己会玩一会,然后要我们跟他玩一会,再之后就要我们抱。。我跟reginang一样,只要他不哭,我就会放低B女架啦。。

放低唔會又喊? 咁乖既?

洋房

我個女之前都瞓得好好,但滿咗月之後,就成日夜晚扭計,食完奶眼仔碌碌唔瞓,一放佢落床無耐就喊,就算瞓到都係一頭半個鐘又扭計,所以而家夜晚都不能熟睡。

但係佢日頭又瞓到很"冧",點"摷"都唔醒,食飽奶就好似自動關機咁,想撩佢玩都無反應...而家好似日夜巔倒哂,真係無哂佢符!

有咩辦法可以令阿B日頭醒多D,夜晚可以瞓"冧"D呢?
我的網上商店,專賣優質精美日本bb用品,click入我的個人網頁參觀下吖!

大宅

dancingpooh,

我阿女同你B女情形一樣,日頭又瞓到很"冧",點"摷"都唔醒,食飽奶即瞓。
我陪月教我日頭食飽就放佢係car seat 同佢傾下玩下。另外,要佢有日夜之分,屋企不要太quiet. 例如開住收音機或電視。晚上8點左右食完個餐就同佢玩到10點至停。

到左晚上食奶時,盡量食飽D。我B女食全人奶,食完一邊都有3﹣4oz,但我會再保1-2oz人奶(奶樽食),食到佢瞓至停。咁樣可以維持3-4個鐘。
呢兩晚我B女好左D啦。

別墅

jadeleejk,

当然不是啦。。只要他不哭,我就会放低B女。。。等她再哭的时候再抱。。。这是个cycle。。。一直等她睡 or 吃奶。。

jadeleejk 寫道:
[quote]
super8 寫道:

放低唔會又喊? 咁乖既? [/quote]

別墅

我亞b又係夜晚食飽奶唔願訓呀..唔知點攪好... :-(

別墅

我阿 b 每日都會有一至兩次係兩餐之間完全唔訓,眼光光咁望住你。而究竟係日頭定夜晚先係咁就真係好睇佢。
試過幾晚由晚上3點攪到6點先肯訓,好在這幾天又變返日頭先係咁,晚上起身一食完,或未食完就訓,一見佢訓我連"片"都唔同佢換就放落床訓。

大宅

我個b一日大約訓16-18小時!佢多數日頭狂訓,夜晚就唔訓! 但有時又連續幾日夜晚都會訓! 不過每次出完街果日,夜晚就會狂扭計狂喊! 所以而家無必要我都唔會同佢出街!

複式洋房

我阿b五個幾星期大,一向都唔瞓得多,昨天仲全日由7點am扭到10pm,其間只肯時不時小睡一刻,又或要抱住先肯瞓耐d,最慘係有時抱住都勁喊。
我唔止抱到手腕痛,仲攰到飛起,終於夜晚要老公餵佢 不過佢夜晚都肯瞓,只係時不時會"責"醒,要拍拍先會瞓返
你地bb有冇扭眼瞓扭到抱住都大喊呢? :-|

別墅

大家阿B都好似,我仔仔一個月大,而家日頭7點食完奶之後就唔瞓,到11:00沖完涼食埋12:30嗰次奶就瞓一陣子,唔夠一個鐘就眼光光,不過佢唔嘈就唔抱佢,我就忍心D,我媽咪同奶奶就忍唔住立即抱,所以阿仔日頭多數要抱住先瞓得好D,但晚上佢就好似知道要瞓咁,會好好瞓,有時19:00瞓到淩晨一點,食完又瞓到五點,跟住又食完瞓到天光,可能佢未出來我已經晚晚同佢話晚上要瞓,到而家都係日日同佢講,所以佢好似識得分日夜,呢個方法我阿嫂教.

別墅

ypjchan 寫道:
大家阿B都好似,我仔仔一個月大,而家日頭7點食完奶之後就唔瞓,到11:00沖完涼食埋12:30嗰次奶就瞓一陣子,唔夠一個鐘就眼光光,不過佢唔嘈就唔抱佢,我就忍心D,我媽咪同奶奶就忍唔住立即抱,所以阿仔日頭多數要抱住先瞓得好D,但晚上佢就好似知道要瞓咁,會好好瞓,有時19:00瞓到淩晨一點,食完又瞓到五點,跟住又食完瞓到天光,可能佢未出來我已經晚晚同佢話晚上要瞓,到而家都係日日同佢講,所以佢好似識得分日夜,呢個方法我阿嫂教.

d bb仔真係差唔多, 仲係有時日頭有時夜晚唔肯瞓, 你就好啦, bb咁識野, 夜晚會乖乖自己瞓, 我就係日頭媽咪黎成日抱bb, 搞到佢兩個week開始已經要人抱, 明明瞓左但一放低就醒同埋喊 :-( 而家乖既時候夜晚可以4個鐘多d先食奶, 唔乖就扭8個鐘都唔瞓 , 搞到我同老公都散哂

洋房

yuenru,

你講嗰d方法都有人教過我,不過最弊的就係日頭我地點"舞"同整阿B都唔醒,咁點同到佢玩呢?

到咗夜晚食奶時,我已經開4oz奶俾BB,之前都試過飲得哂(BB日頭通常飲3oz左右),但係而家好多時飲到一半就瞓咗,又係點"摷"都唔肯醒來再飲,但不出一個鐘就醒同扭計了。真係無符...
我的網上商店,專賣優質精美日本bb用品,click入我的個人網頁參觀下吖!

別墅

唉..真係無晒d bb符啦... 我宜家親亞b一訓我就跟住佢訓...如果唔係夜晚實無覺好訓呀...最慘都係我老公..有時夜晚真係比亞b嘈到訓唔到架..唔知幾多個月大d bb至唔會咁呢....

男爵府

我個B仔自從滿月後就開始心散

別墅

yoyo 宜家好似戎左夜奶,佢宜家既情況係:
07:45 起身,飲奶
08:45 飲好
09:15 再訓
11:45 飲奶
13:00 再訓
16:00 飲奶
17:00 沖涼 之後 唔訓 要抱
20:00 飲奶 要抱 先訓
23:45 飲奶 至 01:30
03:00 訓

基本上佢飲人奶 飲得好慢. 一飲要成粒幾鐘... 夜晚3點後 就一較訓到7點幾.算叫做戎左夜奶lu.

首頁

尾頁

跳至