產前產後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

孕婦曬太陽 胎兒智力減

【明報專訊】英國皇家婦產科學院發表研究報告,指高溫會令孕婦感到不適,懷孕初期要更加注意,因首3個月是胎兒急速發育的時期。研究稱,若懷孕3個月的婦女過度暴露在高溫下,嬰兒出生時的體重就會較輕,同時或會出現其他問題,如智力較低、出現學習障礙及行為問題等。

研究員雅各布聲稱,高溫會令孕婦的血管收縮,減少向胚胎輸送養料。「懷孕晚期同時亦要注意健康,高溫或會引致早產及增加流產危機。」但研究員呼籲孕婦毋須恐慌,並稱她們應採取措施保護自己及胎兒,包括出街戴帽、多吃素食、避免做劇烈運動等。

每日郵報/泰晤士報

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 孕婦曬太陽 胎兒智力減

下.....原來曬太陽都會咁

民房

吓, 我5週時仲去左swimming, 但冇搽防曬, 仲曬到脫皮, 驚唔驚呀?

子爵府

份嘢都冇講所為"高溫"=曬太陽,而且佢講嘅"高溫"都唔知幾高為之高,如果曬吓太陽就令個BB智力低同...,咁鄉下落田啲人咪個個都低智力? 而且,HK室外夏天大約31~33度,我沖個熱水涼都用42度喎。 咁美國夏天成40幾度咪...?-( 我覺得份嘢講得唔清唔楚就真。可能份嘢想講唔好入桑拿室咁la。

大宅

同意你既講法 misskwokkwok; 應該係指暴晒同桑拿, 普通出外晒下無防woo

首頁

尾頁

跳至