論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

印印幾耐要離開香港一次 ?

係唔係完左一張約之後呀?
如果佢選擇唔番老家我洗唔洗比番機票錢佢架 ?
如果佢選擇去其他地方 (例如:馬來西亞探朋友)又得唔得 ?
條數又點計 ?

THANKS!

別墅

Re: 印印幾耐要離開香港一次 ?

係呀完約之後, 如果你同佢續約就可以係一年之內, 如果唔係你要係比張機票係完約後十四天有效, 佢唔番你都要比機票, 其實比機票隱陣 d , 一陣佢去勞工署話你無比機票你就麻煩, 記得要影底機票叫佢係影印本到簽收, 千祈唔好比其它地方既機票佢, 法例規定係要僱主比僱佣原居地的機票, 所以無論你比左張乜野機票佢都好, 如果唔係佢既原居地即印佣返印尼, 賓就返菲, 佢去到勞工署你要比過張機票佢架, 咁你就雙重損失, 千祈唔好受佢地 dump, 你唔知佢地幾時癲, 去到勞工署, 你要依足法例, 就無麻煩, 我岩岩至炒左個工人, 如果我比佢阮到, 相信我而家一身蟻, 所以完約時真係要小心

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

明白
咁成日頭你地講咩要離開香港一轉 (去深圳)又係咩一會事呢 ?
如果我同印印續約而佢決定唔番老家一轉又可以點呢 ?
係唔係一定要佢番呢 ?

伯爵府

照我所知係新visa出左的一年內要離境一次, 佢唔返鄉下的話, 就去一轉深圳囉, 咁都算離過境嘛.

禁止發言

首頁

尾頁

跳至