論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔被工人拖行入房

昨晚5歲的阿仔話:
早上因看tv耐(7:30-8:00am),印印工人好惡咁話佢,then仔熄機,阿仔喊,then蹲在小書桌旁看地,工人叫佢入房,and拉佢行,仔未及起身而跪地上,咁就比工人拖行入房,成6、7尺長距離,入到房,阿仔手痛大喊,工人話佢好嘈咪喊,佢即收聲,工人用紙巾同佢抹淚而手甲割到仔面而留下一道6、7cm的血痕.
我問工人,佢話阿仔因唔想做功課而喊,又要訓地,so拖佢"行"入房,亦不知為何仔面有道長血痕!
如果係你,你會點做?
A.即炒,補$$.
B.寫誨過書而留任
C.迫佢resign,即走.

大宅

Re: 阿仔被工人拖行入房

how is her usual performance? your son is old enough to tell you if the maid is good or not

大宅

佢平時對你個仔態度點架,如果你仔仔一直都投訴佢,咁就快D炒佢喇。如果平時都好錫佢,咁就同佢講下道理喇。有時小朋友扭計,我地自己都會情緒失控架。

洋房

call ploice 捉她.約兒不可姑息!

複式洋房

個仔形容得噤detail, 而面又留下一道6、7cm的血痕, 如果係真既, 你工人都好暴力吓 ! ?-( 就算亞仔唔想做功課而喊,又要訓地,都唔需要拖佢"行"入房 ! 5歲人仔唔駛噤push 佢做功課啫, 頂多call 太太 投訢小朋友唔聽話咪等太太跟進囉 !
我最憎工人趁我返工, 之之左左同個小朋友係屋企鬥氣 !!!
我係你會影相, 出warning. 再請定工人 !之後補$$即炒 ! 無得留底 !

大宅

醒目開學勳章

如無記錯,有一單case好似.係告入左,僱主唔使賠錢.
妳最好就係立即報警.等警察告佢虐兒.罪成,咁就一毫子都唔使補比佢.

大宅

大宅

平日工人算好take care阿仔,肯同佢玩,so,我估佢一時過火而pull佢,當然亦不對,而度血痕阿仔話姐姐係唔小心整ge.
今日同個frd.傾起,佢叫我觀察多2日,若佢真係好暴力,阿仔不會敢痴佢,有時小朋友会誇作或講D唔講D,不如睇下阿仔情緒點、二人相處點,可能佢有pull阿仔但冇pull成咁
我見阿仔講比我聽時,冇喊冇惊,又食得落飯,我估當時佢係驚,但不是好上心果種,反而上次人地個工人兇佢,佢冲涼講番都 :-( 晚上又發噩夢
唉,天下鳥鴉一樣黑,送走lei件又要博過,至弊不可自己揍 :-( d衰人又不安份照顧小主人
winghw 寫道:
佢平時對你個仔態度點架,如果你仔仔一直都投訴佢,咁就快D炒佢喇。如果平時都好錫佢,咁就同佢講下道理喇。有時小朋友扭計,我地自己都會情緒失控架。

珍珠宮

2024年龍年勳章

快D裝番個CAM啦!

子爵府

如果咁樣拖行,好容易整親小朋友。

無論乜野理由都好,你今次放過佢,
只會俾個訊息妳容許佢咁對你個仔。
日後佢再做d更離譜野,你只好怨自己。

俾著我,我應會做c。
b完全無用。盞留個炸彈。

唔想做功課而喊,又要訓地,都唔係拖佢"行"入房的理由。
最多佢話返俾你聽。唔可以由她決定出手。

洋房

拖入房實在太過份.雖然冇寫包單下個實好.但呢個實在太差.你吾怕小朋友有童年陰影咩.
一個識得照顧小孩既人吾係單單比3歺佢食要有耐性then愛心.我吾認同你工人takecare個小朋友甘好.係就吾會發生d甘既野
仲算唸住採觀望態度.你都要比佢知道佢既所為係令你幾甘不滿.同埋要比佢知係大忌.間屋裹面え大係我.你冇知格打我個宝貝仔

男爵府

Cyrus123

有一次我仔(又係5歲)在街上撞到個頭, 起左好大個瘤, 我第一時間都係責備個工人, 怪佢唔拖實我仔, 有意外又唔同我匯報(當時工人面色同語氣都好差, 當然我都唔好啦), 所以即時炒左佢叫佢番去agent度。

當晚我仔都好唔開心, 仔話好掛住姐姐, 承認佢自己都有曳, 掛住跑唔比姐姐拖。 咁我問番亞仔姐姐平時對佢好唔好, 仔又話好, 於是過左2日大家冷靜後我再去agent度, 問番個工人願唔願意回我家當無事發生過再做番(工人當然願意啦), 我再次同工人講, 下次有亞仔扭計既情況, 要第一時間打比我處理。 之後, 工人做下做下又一年了, 事實上呢一年工人都有心跟我仔相處, 不過小朋友大左, 精叻左, 有時對工人不滿就要打比我投訴, 但我知有時係我仔扭計, 所以我都唔敢再咩都怪晒個工人, 我會先了解件事, 然後幫亞仔與工人之間佢出調停。

在你呢件事上, 我會要求工人簽下warning letter, 提醒她在什麼情況下都不應整到小朋友, 同時拍下照片備案。 另外你再觀察下工人平時既表現先。

講真, 再請一個新工人回來, 一樣膽博膽, 而且5-6歲開始, 小朋友都識得對人講人話架喇。

男爵府

PINKAVA 寫道:
Cyrus123
不過小朋友大左, 精叻左, 有時對工人不滿就要打比我投訴, 但我知有時係我仔扭計, 所以我都唔敢再咩都怪晒個工人, 我會先了解件事, 然後幫亞仔與工人之間佢出調停。

題外話(唔好意思):我個女又係咁,一日打成幾十個電話投訴工人乜乜乜,攪到我好苦腦,我又唔係現場,都唔知誰是誰非,小朋友又好識見人講人話,我宜家等緊新工人,我都好驚會好似之前咁,工人同細路水溝油咁,cyrus123你有冇好辦法,可以等工人同姐姐

複式洋房

最緊要真係平時亞仔同佢關係係點, 亞仔如果有咩事都會同你投訴, 但你都要同工人講, 唔同咁粗魯對個仔, 如果亞仔下次再曳就叫工人打比你, 你同個仔講數, 起碼佢地有咩事, 你唔會唔知..

複式洋房

我覺得樓主係有需要暗裝眼仔,睇下係自己個仔扭計,定係個工人衰,好過係度估估下.

禁止訪問

大宅

really difficult to handle
if the maid let our kids to do whatever they like, our kids will become very very naughty.
if the maid is tough, we are scare that they will hurt ou kids ... ...

大宅

Thx for all opinions.
I gave the maid one more chance as I found that my boy may tell part of the truth. And he stress that the maid just no good this time and she is good "many times". And they get along well again.
Thx again.
P.S. I've set the IP cam a week ago.

子爵府

畀面勳章

ip cam又真係幾好, 我睇到哂屋企發生的事, 不過又唔出聲住, 到有需要時又會出一兩句聲, 個工人就會乖乖咁做嘢!

首頁

尾頁

跳至