單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的單親經歷

我於 1/4/07 剛剛誕下女兒芷晴, 完全沒有想過會有這麼大轉變, 我懷有女兒5個月大時丈夫往澳門賭錢並向大耳窿借錢欠下 7 萬元, 當時我真不知怎麼辦, 有想過把女兒打掉, 但自己恨心不下, 終於把用來生女兒的錢幫他還債, 他亦答應不再往澳門賭博, 往後日子真的沒有再發生此事, 我亦漸漸淡忘了; 直至 1/5/07 女兒滿月當日我們兩家人還一起吃飯, 當晚半夜他又往澳門賭錢再次向大耳窿借下 6 萬元, 回來後懇求我再次幫他, 我看在女兒份上幫他向銀行借錢還債, (他是很喜歡小孩的人, 孩子亦是他要求我為他生下的) 亦希望他看在女兒份上能改過, 怎知 7/5/07 他又再次往澳門賭錢, 這次又欠下 10 萬元, 我真的很痛心更不知和女兒往後日子怎過, 女兒才剛剛個多月大, 我又怕那些人找上門把女兒嚇壞, 但我真的沒有辦法幫他了, 我唯有和女兒一起搬了出來租地方住, 現在女兒交給我姐姐照顧, 我自己亦開始上班, 其實我的薪金根本不夠我們母女生活, 再加上之前幫他向銀行貸款的還款, 往後日子不知怎過? 你們教我可以怎樣做? :-( :-(
點解睇唔到??

侯爵府

環保接龍勳章

Re: 我的單親經歷

我咪一樣..生亞仔時佢用我名義炒外匯...當時亞仔未滿月..2001年美國911...個市大跌....因炒大吾見幾十萬....未計之前的數..
佢死性不改...我只好急急攪離婚....為了我之後的生活,我吾想沒工做....我都係向家人/朋友借了....幾十萬,...都未有$還...
已經接近 6年了...我咪一樣過到....
所以妳只要有信心...
單親未必是死路一條,起碼現在比以前開心...吾怕..吾知幾時又多條債....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

但我依家每個月都入不付支, 都唔知可以捱幾耐, 每次唸起都會喊, 又覺得對唔住個女, 我好辛苦呀 :-( :-( :-(
點解睇唔到??

侯爵府

環保接龍勳章

我最差時,都係食住家姐家....一住近2 年,到小朋友返幼兒園,.我和bb2 人住....我的收入不太多...全放在住/小朋友身上,再加朋友幫忙照顧小朋友,我可以安心去返工...自己慳得就慳,..返工衫都是街邊貨,全身都係幾拾元....更何況,一定有人比妳更差....更差....

我的收入只可以平衡日常生活....我都係近2 年先好d...但條數仲是欠家人/朋友..未還

大宅

但我連平衡日常生活都唔得呢, 家姐到又冇地方我住, 我仲要比錢佢照顧呀b, 你教我點好???
點解睇唔到??

男爵府

妳現在這情況,首先不要再借錢幇妳丈夫還錢,如果妳先生真是愛妳和BB,要佢自己付責還.妳不要心軟, 相信佢會改過,有苦只是自己.
至於妳欠銀行啲錢,可否同銀行講攤長還.
以及找社工或家人商量吓妳現在情況?

我在囡囡一歲時搬出來住没有任何人幫,也是咬緊牙關渡,所以没有任何事情解決不到,至重要自己有否面對事情, 到現在囡囡2.5歲,我經濟也是勉強可以,為有在自己方面想辦法慳啲.

洋房

conly,

I dont think your husband really love you and your daughter. You should divorce with him ASAP, so you can have a new life and bright future
Single daddy with 2 years old daughter

大宅

各位支持我的 bk mami 你哋好, 本來打算賣咗層樓同佢分開咗會安定D, 尋晚收到佢電話佢唔知係邊到 check 到我層樓賣咗幾錢, 話要我入噃 10 萬蚊比佢呀媽, 佢話我賣咗層樓攞埋D錢走, 叫我無論如何入噃D錢比佢哋, 如果唔係會搵人攪我父母屋企, 我父母已經 70幾歲喇; 其實D錢係留噃比個女用架, 依家我每日噃工搭車錢要成 20 幾蚊, 放工為咗慳D走去坐船再轉巴士就 10 幾蚊, 每朝早餐食 2-4 蚊, 下午帶飯返食, 我咁樣慳法都係唔想用到賣樓剩噃的錢, 因為我知遲D BB 噃幼稚園要好多錢, 我咁做都係為咗個女, 點解D人要咁對我哋, 我應該做好呀?
點解睇唔到??

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢d真係勁pk.
叫你比返d錢佢.咪又係拎去過大海
佢再叫你比錢,你叫佢還返哂你幫佢借果d先
未叫佢還佢仲叫你比返佢?
如果佢再嚇你搞你屋企人,就同佢講你錄左佢音
已經去左警局備案,我屋企人有咩事警察第一個查佢
佢嚇你.你要更嚇佢.佢問你拎錢,你要更問佢拎返錢

話你知呢d男人.汁倒都喊3聲
自己老婆同個女搞成甘.佢無反應之餘仲要甘
正一死賤精.
你要+油.千其唔好留情

大宅

呢d 咁既人...根本就唔係真心對你..佢只係知你心軟...咁幫佢還$$$..講真..如果佢真係有良心既..點會咁呢???佢係一個點樣既人..你都好清楚啦,,係唔係???

佢仲要咁同你講...話攪你屋企人...佢真係太過份啦...我覺得你真係唔好再理佢啦..由佢啦..快d 搵社工睇下可以點做....唔好再浪費時間啦...對你對個女都好...

講真我自己都係過來人...只要你有信心既...冇野話唔得既...我都係同我個女自己住..每個月都冇謄養費...我咪又係咁過..係唔係???

你自己諗下啦..你再唔同佢分開...你咪又係要比 $$$$佢...同佢分開左..起碼你只係自己同個女2個人用...唔洗比多個人..係唔係先????講真..你自己都知點做啦....你叫佢唔好害你地啦..係愛你既...就比你地走....

侯爵府

環保接龍勳章

記住吾好理佢....香港係有法治,佢有乜小動作,妳都可以報警,老人家都''蝦''..正pk...

大宅

我已經去咗備案, 但D差人話無咩可以幫我, 叫我自己小心D, 因為就算佢搶走個女都冇犯法, 始終依家佢仲係 BB 的老豆, 咁我可以點做?
點解睇唔到??

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

conly 寫道:
我已經去咗備案, 但D差人話無咩可以幫我, 叫我自己小心D, 因為就算佢搶走個女都冇犯法, 始終依家佢仲係 BB 的老豆, 咁我可以點做?

你識唔識得 做律師既朋友 你可以透過律師出面 申請禁制令 話佢會做出一d傷害到兒既事 萭一佢帶個女走 佢就犯法 你就可以報警

大宅

但 police 唔係咁同我講, 因為佢始終係 bb 爸爸, 佢抱走唔屬於犯法, 我問過律師喇佢哋話申請禁制令作用唔大, 而且要成 2 萬蚊, 叫我將個女收係d佢搵唔到的地方仲好, 依家同佢離婚又要比好多$, 因為佢一定會同我爭個女撫養權, 到時離婚+法庭費要 6-7 千再+上庭每次 8 千, 條數好大架, 我又申請唔到法援更加唔會因為咁而遲咗份工唔做, 你哋教我點做 .......... :-( :-( :-(
點解睇唔到??
nicolachik 該用戶已被刪除

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係呀...可以揾社署幫手架!
我朋友同你都差唔多,因為佢老公爭人好多財仔,仲要佢還!(因為係用我朋友個名借,仲成日有日嚟拍門添!)佢老公仲要走咗去同第二個女人一齊!跟住佢去揾社署幫手,仲攞埋綜援添,又租埋屋比佢同個仔住,又幫佢申請埋公屋!佢媽咪又可以掉遷,見到佢依家比以前好咗好多喇!(因借錢住址係報佢媽咪嗰度架!)
nicolachik 寫道:
找社署就全部問題可幫妳解決或轉介…
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

社署要唔要限制收入?
點解睇唔到??

別墅

再唔係你可以搵社工傾下,你而家咁既問題,
住屋十分危險,睇下可唔可以幫你上d中轉屋or公屋先
,如果唔得,快d搵就近村屋or平平地既搬啦,d野慢慢慢慢咁搬~唔好比佢知,之後改埋電話唔冼煩,我有個fd之前都係咁,
佢本身住市區之後搬番黎屯門區,就係咁到而家同個仔好開心咁生活,無再見過對方,對方亦搵佢唔到!

珍珠宮

conly 寫道:
社署要唔要限制收入?

申請好多服務都有入息限制, 而且佢地動作好慢!

[quote]
conly 寫道:
但 police 唔係咁同我講, 因為佢始終係 bb 爸爸, 佢抱走唔屬於犯法, 我問過律師喇佢
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至