在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有無人係全職太太???

我無做野太約一年了, 尼段時間就全職讀書, 而我暫時都未有小朋友. 唔知有無人好似我噤, 無小朋友, 但又無做野架呢??

大宅

Re: 有無人係全職太太???

how long have you worked before and what's the reason for you to resign and study, stress,...?

And any plan to have a baby during this period of time?

大宅

Ving,
好開心有人覆我丫, 平時無人可以講. 妳都係全職太太丫?? 妳家人有無比壓力妳丫?? 其實我之前做左七年野, 係第一份工轉左出黎之後, 做左兩個幾月都適應唔到同阿頭又唔夾, 所以無做到, 之後都搵過好多工, 但都唔合適. 而讀書我一直都讀開既(我讀夜校的), 只係無野做之後變左專注讀書. 現在我剛好是暑假, 噤諗住再搵野做, 但見左幾份工, 一聽到我下年要返四晚學, 就好大反應, 淨係講 : 噤辛苦丫, 跟住就無下文了, 唉!! 娘家又比好大壓力我, 話要返工, 個人先唔會脫節, 但我都唔想架嘛......

禁止訪問

民房

yes

大宅

1106,

恭喜妳榮升做媽媽!! 妳係因為有左bb先辭職, 唔會覺得可惜嗎?? 家人有無比壓力妳丫??
其實我學歷唔高, 所以咪要不斷進修, 起碼好少少, 第二時要搵工都無噤難丫嘛. 我都唔知點樣先可以令我媽明白, 讀完書先再搵野做都可以, 佢成日話會無人請, 我明白佢擔心到時我搵唔到野做, 但我又覺得係咪真係無僱主肯請呢, 最多咪多我剛畢業個d學生, 人工低少少, 但起碼我唔駛又要就返學又要就公司ot又要趕返屋企煮飯, 不過最好彩的是我老公無咩出聲話我, 所以都好些.

火火山

禁止訪問

禁止訪問

大宅

1106,

哦..原來係噤, 噤緊係專心等個bb出世啦! 大住個肚返工, 我諗會好辛苦架. 係呢, 妳有無諗過係自己揍定還是請工人揍丫??
我一直都有留意part-time既工, 但係好少有的, 就算有都要經驗, 但我又無私人公司既經驗, 所以比較難搵. 我同妳都一樣, 我都無咩大志, 我既志願都係做個煮飯婆, 湊下仔, 開開心心, 簡簡單單噤過日子, 但係人越大就越發覺係件好難既事黎架. 我都有諗過生bb架, 但而家兩個人先岩岩好, 所以都係擱置左, 又或者隨緣啦, 到時真係有意外先生都唔定.
講左噤耐都無答妳添, 我26歲啦, 噤妳呢??
ps 真係好開心係度識到妳!!

火火山

大宅

heiheima05,

我讀緊會計, 諗住都算係d專業知識丫嘛, 但發覺有好多人無讀過都可以做到架, 所以我都覺自己蠢左, 嘻!!
如果我搵工, 我都只係想搵份唔駛噤多ot, 人事唔好噤複雜既工, 不過, 我諗淨係尼兩點都已經好難有啦...一直以來, 我都係因為人事關係而感到頭痛, 好難應付, 所以而家變左專心讀書.

火火山

禁止訪問

大宅

1106,

小朋友始終都係自己揍返好d, 如果我將來有小朋友, 我都會堅持自己揍, 可能我見得太多由菲傭揍既小朋友, 通常都會頑皮d, 不過我都唔排除有好的菲傭, 都會揍得好好既, 尼d真係講彩數啦!
妳都看得好開, 可以噤開心噤面對, 我既性格可能比較悲觀, 所以成日都會諗埋d唔開心既野, 而家我成日希望有一日我屋企人會明白我, 又或者時間可以證明到比我屋企人睇我既選擇係對的.
我八卦想問下, 妳地係咪計劃中要生bb還是意外有左架?? 其實身邊都有好多人問過我幾時生架啦, 但係我又覺得無噤既經濟能力, 同埋我怕我教唔好佢. 而我都同我老公講左好多次, 但佢都話未係時候, 所以咪唔生住, 我都唔希望3x歲先生, 我諗會辛苦好多, 話晒個體力都無年青噤好架嘛. 其實我奶奶都有同我老公講過, 話要生就年輕生, 唔係幾時養到老丫, 骨頭都脆仲要陪個仔周圍跑丫. 不過無辦法啦, 生小朋友要有共識先得..嘻..唯有過下d兩人世界先囉..
唔駛噤緊張, 輕鬆d, 仔女都好, 唔好有壓力!! 噤妳地鐘意仔定女?? 如果係我呢.....我自己鐘意女多d, 女會貼心d架嘛, 仔始終係會無噤貼心的. 係呢, 妳會去私家定政府醫院生丫?? 係咪要經常去產檢架?? 係咪要有左個時要決定係邊間醫院生架?? 尼d我都唔識, 我八卦問下咋. 我住沙田既, 唔知同妳住得近唔近呢??

禁止訪問

子爵府

火火山 & 1106,

睇完你地d對話, 覺得同你地都有d相似, 我又係好怕攪人事問題, 又係覺得人事關係好煩, 又好唔鍾意扮假, 所以覺得自己好唔識同人相處 :-|
另外我都係鍾意做全職多過返工, 不過我女都已經3歲幾, 遲d小一都可能要再搵下工, 因為我奶奶果邊d人都曾經有說話講過, 雖然近呢2年都無再提, 不過我諗遲d都會有人再提番
不過我已經無做野成4年, 而且年紀又唔細, 又無學歷, 又無咩特別工作經驗, 又有小朋友, 我諗搵到工嘅機會都好細:-|
我都想遲d個女返咗學, 有番d個人時間時, 想拎番d acc再讀, 因為以前都讀過吓, 但有朋友又話, 而家先去讀太遲, 拎倒cert都無咩人會請

大宅

1106,

其實見到我媽既時候, 我都盡量開心d架啦, 唔通比佢識穿左?? 果然係薑越老越辣....嘻
一次bingo, 噤咪好囉, 證明妳同bb好有緣份啦, 不過真係唔好噤緊張, 其實只要bb健健康康咪得囉, 係咪?? 妳要開心d, 睇多d笑片, 個人都開朗d先得架, 尤其孕婦既情緒都幾波動下...要 多d....下年我老公要讀書, 我又要讀書, 我諗都幾難有時間啦, 過多兩年我都年紀大了, 其實我都擔心架, 女人大左就好難生, 男人想生幾時都得架嘛, 佢尼刻唔想要, 到佢大d想要, 我都唔知點算好, 佢又成日用我要讀書黎做籍口唔生住, 等我明天再搵佢傾下先...嘻嘻...妳當初點樣勸服妳老公架?? 等我取下經...
我七點幾就起身煮早餐比老公食, 佢返工之後, 我就上下網, 睇下有咩好工, 洗衫, 之後就去買餸同行下街, 噤都差唔多中午了, 噤就食午餐, 之後休息一會上下網, 又要準備晚餐同做下家務(間唔中, 我都好懶架..嘻, 好彩老公無投訴), 噤又差唔多一天了, 不過有時都會悶架, 都唔知做咩好. 我會開online 既msn架, 我pm我的mail比妳丫...噤得閒我地就可以傾下計, 解下悶...

大宅

yiubb,

係度大家傾下交流下, 可以開心d架! 不過妳都唔駛唔開心丫, 妳照顧小朋友其實比返工更加辛苦, 24小時on call喎, 係咪?? 到時小朋友讀書, 妳顧佢讀書, 測驗同做功課, 會唔會仲忙丫?? 其實妳唔做野, 都係為小朋友好遮, 妳老公點睇丫?? 我無做野尼件事, 我老公都唔敢同佢屋企人講丫, 都係怕有說話聽, 所以我成日都好鬼鼠噤, 就算出街都唔敢去奶奶屋企附近的地方行架...不過都無計啦, 我奶奶真係一件極品!!
其實做邊行都無講幾多歲既, 噤妳之前都做過野架嘛, 咪當自己轉行, 搵份近屋企, 人工低少少既, 總會有人請既, 有好多僱主都鐘意穩定有家庭的女人, 因為唔會成日轉工丫嘛, 有需要先有供給嘛, 大家互相鼓勵啦!!! 嘻...

大宅

係你老公唔比你做定係你自己唔想做呀? 如果你老公搵到養得你起又供得到你讀書,prefert 啦... 羨慕!!

火火山 寫道:
我無做野太約一年了, 尼段時間就全職讀書, 而我暫時都未有小朋友. 唔知有無人好似我噤, 無小朋友, 但又無做野架呢??

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

火火山,
我都覺得做全職真係辛苦過番工, 由其我同我mami住得都幾遠吓, 有咩事都無人可以幫倒手, 有唔舒服要睇e生時, 都要睇吓老公有無得放早先可以去睇, 已有足3年無試過, 一個人同d fd去街, 有時真係覺得好累......所以當有人話我做全職好嘆呀, 揍女揍得唔好時, 我就會好易唔開心, 好down :cry:
我老公都無咩野, 因為係佢o係我搵工期間要求我生bb先&揍一段時間, 不過大家都估無到, 一揍就揍咗3年, 一切都唔係預計之中
我以前係做開秘書, 不過我都唔想再搵番呢行(想搵都未必有人請), 因為人事方面真係好惡頂, 公司有咩事, 又會第一時間諗到你, 好唔鍾意 :-x

首頁
12345...6

尾頁

跳至