在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Re: 有無人係全職太太???

1106,
我都係咁諗, 揍小朋友最好都係自己揍, 就算自己爸媽都係, 因為佢地都係寵多過教, 我奶奶就更甚
我女d床仔同bb車比咗人好耐喇

子爵府

係呀, 如果你地都重讀緊書就唔好要bb住喇, 因有咗真係好難再專注讀書架~
你地轉咗去傾msn喇, 唔再o係呢度傾呀 :-|
1106 寫道:
火火山,

原來你地兩個都要努力讀書,咁生bb真係未係時候喇!其實我都無講咩特別野勸服我老公架,都係之前同你講果d道理囉,年紀問題,幾時都要捱架喇,唔通儲到100萬先生咩?我表明我真係好想好想,而佢都鍾意小朋友,同埋我事業又失意(之前好鍾意既工都因為人事問題而辭左),所以覺得呢刻係好適合囉,我話如果試3個月都唔成功,我會做番野囉!
你好勁呀,咁早起身...煮咩早餐俾你老公食呀?佢多唔多返屋企食晚餐架?我地同奶奶住得好近,所以我會返去食飯囉,唔洗煮,好多時老公又唔返去食,搞到我都唔知同佢講咩好!
我save左你左email address喇,一陣見啦!

禁止訪問

大宅

waiwing,

其實我每次都係因為人事問題, 做得好唔開心, 所以要辭職, 說實在我老公都好無奈, 但好在佢無咩出聲話我, 佢都係話搵岩先做. 所以我一直都有搵工, 但奈何真係好難搵到.

禁止訪問

大宅

1106,

真係恭喜妳丫, 唔駛再為左d人事問題而頭痛, 而唔開心. 其實我同我老公都唔係十分喜愛小朋友, 我老公d耐性更加低丫, 所以生得小朋友, 我都預左我要自己攪掂. 有時有d奇想都會諗下, 不如生個小朋友, 噤咪唔駛再比人話我大食懶囉, 但都係諗下好了, 小朋友唔可以做一個籍口!
而家我無做野, 所以樣樣慳得就慳, 無辦法. 我通常都係煮下通心粉, 米粉, 麵, 或者整d三文治比佢食囉, 好彩佢都ok, 唔係每朝出去食都好貴架嘛. 我地而家晚餐多數都係自己煮黎食, 除左有野慶祝會出去會之外., 通常佢都會返黎食, 如果佢唔返黎食, 我就慘啦, 因為我同我媽和我奶奶都住得唔近. 噤妳咪好好囉, 唔駛煮飯, 夏天煮飯好熱架, 次次煮完都一身汗(我本身係大汗既人), 所以有時都會想偷下懶架...嘻
剛才我出左去見工丫, 間公司好似都幾鐘意我噤, 話會下星期初覆我, 唔知得唔得呢, 不過我都擔心會適應唔到, 而家起碼唔駛煩人事丫嘛....

大宅

yiubb,

要自己一個揍bb真係好困身, 同埋有時同人講, 人地真係未必明白架, 始終要親身試過先知箇中滋味. 每次妳覺得好累既時候, 只要望住個小朋友, 就會覺得充滿力量, 全職媽媽係最偉大架, 要放棄好多野先做到架喎. 噤咪好囉, 妳老公都無咩野, 又係佢叫妳自己揍既, 噤就無問題啦, 又或者到妳要返工個時, 老公想妳繼續揍都唔定架嘛.
妳好勁丫, 秘書好難做架, 公司事無大小都係會搵秘書架喎. 如果要搵工既話, 咪做個文員仔, 起碼有個工作範圍先, 唔駛咩都關自己事先丫嘛. 我都係諗住搵d文員做, 近屋企d既, 不過唔知大公司好d定細公司好d呢??

禁止訪問

大宅

yiubb,

但係呢, 有時見到d同學仔有左bb, 都有少少羨慕架, 好似好幸福噤, 不過見到佢地真係好辛苦, 又要返工, 放工又要返學, 十點先放學, 真係好佩服佢地噤有毅力. 我真係未必頂得到...嘻嘻

大宅

1106,

我仲有一年半要讀丫, 仲要返四晚, 所以都怕自己頂唔頂得順架, 不過到時頂唔順都要唔做野啦, 無計, 我點都要讀埋尼年半先..
其實我係某程度上都係逃避面對人, 人真係好麻煩, 是非多多! 哈哈...我已經比我老公叫做張摺枱, 話我自閉喎, 我都費事彩佢丫! 妳老公係咪要去應酬或者約朋友丫?? 我老公就唔鐘意應酬既, 佢最多係放工去做運動, 之後都係返黎食既, 因為佢唔想係街食丫嘛.
ps我上一上黎覆下妳地, 我而家要去煮飯啦, 遲d再傾過啦!!

禁止訪問

子爵府

thanks
我女一直都係同我地瞓, 起初因為餵人奶貪方便, 之後錫佢都唔肯走 所以想當年張床直情係99.999%新咁比咗人
1106 寫道:
yiubb,

你女女好得意呀!
床仔果d我都係問下架咋....你女女幾多歲唔洗用床仔架?幾大可以同爸爸媽媽一齊瞓呢?
我地都會上來同你傾架

子爵府

有好多已經係mami(在職有工人or有人幫果d)都唔會明白我地呢d全職又無人幫果d mami, 其實真係慘過做賓賓, 佢地成日會覺得我地好嘆好得閒 你未做mami都可以有咁嘅諗法, 真係
我老公唔反對我揍個女, 係因為佢有眼睇個女, 根本就唔會跟其他人, 但當個女升上小一時, 佢就有可能同佢果邊屋企人諗法一樣, 人又唔係好老, 做咩唔去打番份工 但佢地唔會諗吓, 去番工之後, 放工後重要攪屋企同個女, 又無人幫, 隻佬又唔係成日o係屋企, 個人真係會癲架(好似我有個fd咁, 超慘 )
我想當年只係d cheap cheap sec, 一d都唔勁 但氣就受好多, 穫又易有, 又要做所有呀4嘅工作, 所以我一向覺得自己唔似sec, 似一個坐o係老細門口嘅打雜 :lol:

子爵府

某程度上,我覺得自己唔做野係逃避面對人,我都怕自己會自閉呀!>>>>>簡直係我嘅心聲
我老公成個星期, 多數只係得放假果日可以一齊食dinner

火火山,
我都祝你見工成功
1106 寫道:
火火山,

希望你見得成呢份工啦!其實只要有人,又有人事問題,唔驚得咁多架喇,做好自己咪得囉!
某程度上,我覺得自己唔做野係逃避面對人,我都怕自己會自閉呀!
你老公都好痴家喎,我老公一個禮拜都有2-3晚唔返來食架,我全日響屋企悶到抽筋!
ps.點解msn唔見你online既?

子爵府

想當年我就係見身邊d fd都有bb, 覺得羨慕, 先發現自己開始想做mami, 之後先聽隻佬講, 不理一齊生咗先算
火火山 寫道:
yiubb,

但係呢, 有時見到d同學仔有左bb, 都有少少羨慕架, 好似好幸福噤, 不過見到佢地真係好辛苦, 又要返工, 放工又要返學, 十點先放學, 真係好佩服佢地噤有毅力. 我真係未必頂得到...嘻嘻

子爵府

你老公真係好乖仔呀
火火山 寫道:
1106,

我仲有一年半要讀丫, 仲要返四晚, 所以都怕自己頂唔頂得順架, 不過到時頂唔順都要唔做野啦, 無計, 我點都要讀埋尼年半先..
其實我係某程度上都係逃避面對人, 人真係好麻煩, 是非多多! 哈哈...我已經比我老公叫做張摺枱, 話我自閉喎, 我都費事彩佢丫! 妳老公係咪要去應酬或者約朋友丫?? 我老公就唔鐘意應酬既, 佢最多係放工去做運動, 之後都係返黎食既, 因為佢唔想係街食丫嘛.
ps我上一上黎覆下妳地, 我而家要去煮飯啦, 遲d再傾過啦!!

民房

我也是個全職的媽咪加太太, 每天都生活的很快樂喔!!!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我由識我老公到而家8年,都冇做嘢,當時好多時都係行街買嘢及同呀媽飲吓茶,夜晚等老公放工出街食飯,其實真係幾悶吓,好彩而家有仔仔唔使悶,但有時真係幾辛苦

yiubb 寫道:
有好多已經係mami(在職有工人or有人幫果d)都唔會明白我地呢d全職又無人幫果d mami, 其實真係慘過做賓賓, 佢地成日會覺得我地好嘆好得閒 你未做mami都可以有咁嘅諗法, 真係
我老公唔反對我揍個女, 係因為佢有眼睇個女, 根本就唔會跟其他人, 但當個女升上小一時, 佢就有可能同佢果邊屋企人諗法一樣, 人又唔係好老, 做咩唔去打番份工 但佢地唔會諗吓, 去番工之後, 放工後重要攪屋企同個女, 又無人幫, 隻佬又唔係成日o係屋企, 個人真係會癲架(好似我有個fd咁, 超慘 )
我想當年只係d cheap cheap sec, 一d都唔勁 但氣就受好多, 穫又易有, 又要做所有呀4嘅工作, 所以我一向覺得自己唔似sec, 似一個坐o係老細門口嘅打雜 :lol:

大宅

1106,

妳老公都係唔想妳噤辛苦, 所以出街食, 都唔想妳煮, 大熱天時, 煮飯真係幾辛苦架. 其實每日我要諗煮咩餸諗到頭都大埋, 又唔可以成日食個幾味, 同一款成日煮我老公會話嘜又係尼味丫...噤我就叫佢幫手諗下食咩, 佢就會知原來好難諗, 不過我都係離不開蒸下餸同炒菜, 始終係屋企係家庭小菜, 好難好似係街食個d噤多款式. 我都唔係煮得好食架, 初初唔識煮真係好難食架, 而家煮得多, 練得多, 先叫做好返d咋. 成日出街食真係對身體唔係噤好, 噤妳咪煲返d愛心湯比佢返黎飲下, 補返下...
當我見到我老公返工噤辛苦, 所以有時有唔開心, 或者有事發生, 都會自己攪掂, 唔想再加重老公既負擔, 但有時屈屈埋埋又會脾氣差d. 唔知妳有無噤既情況呢???

大宅

yiubb,

都唔知係咪我考慮得太多野呢, 所以諗黎諗去都係唔生得住, 唔係因為尼樣就因為個樣. 有時真係覺得凡人係煩人, 好多野要諗...
可能我比較懶, 我而家淨係要做家務同煮餸, 都已經覺得好忙噤, 如果再加多一個人仔, 可想而知, 係人會發瘋架!!!
其實妳唔好諗噤多先啦, 諗得多左返而令自己唔開心, 不如直接問下妳老公, 同佢傾下囡囡升小一時既安排, 噤咪唔駛自己估下估下. 我同妳一樣都好介意人地係點諗架, 成日都會因為別人的說話而唔開心, 但要學下唔好理人講咩(我都係學習中...), 因為把口始終係人地度, 佢地鐘意講咩咪講咩. 妳需唔需要成日去老公個邊屋企度架?? 如果唔駛, 更加唔駛理佢地講嘜, 始終上一代同我地尼代諗既野真係唔同...真係好難令佢地明白我地諗緊咩 :-|

首頁
12345...6

尾頁

跳至