跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 好辛苦, 每次想起都想喊

嘩, 你個case 都幾複雜. 我都dun 你辛苦.
你又心軟, 係咁幫你老公. 雖然"寧教人打仔", 我都係覺得你老公幫唔落喎.. 咁你有冇諗過離婚自立? 其實你依家都自立架啦, 離咗婚你會更加好喎..
俾2000蚊你家姐唔係好多. 咁你家姐有乜難處呢? 係唔係佢唔幫你湊, 幫第二個湊會有多d錢收呢? 佢唔幫你湊, 出去做嘢會多d收入? 佢依家勉為其難幫你湊?
如果佢不嬲都係家庭主婦o既話,就同佢情商下, 遲d先俾錢囉...
雖然大家都撐你, 咁你都要爭氣d, 做d嘢出來, 唔好成日淨係諗起就喊... 希望你做咗決定之後可以開心d, b女o既成長都會健康d架.. 假如佢成日淨係見到唔開心o既媽咪, b女都唔會有好多笑容架.. 振作d

大宅

conly,

社工唔一定要你離婚先幫你, 你亦可以申請住綜緩先, 其他野慢慢諗啦. 你生完無耐, 好好休息下, 唔好令自己太難過. 你要記住你仲有囡囡要照顧, 加油呀.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

conly 寫道:
我姐姐收我 $2000 過夜, 佢嗰度冇地方比我住, 搬噃mami 度我唔可以每日見個女, 我會好唔捨得

你家姐收二千係齋湊仔費定係幫你買埋奶粉尿片? 如果包埋奶粉尿片, 其實佢都袋得唔多~
其實媽咪肯俾你搬返去, 你不如辛苦D, 隔日先見囡囡, 留返個錢旁身或俾囡囡用... 始終租樓都要幾千蚊, 慳得個錢得個錢... 捱過呢關仲有美好明天~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

conly,

你要堅強D................, 你可以去社署保障部問一問, 其實你可以申請單親(不過要離婚先及同時可以有租金津貼)或者低收入人士綜援, 都可以幫輕下你, 不過由申請日開始計, 起碼要一個月時間才批, 所以如果你想的話要快 D申請.

男爵府

conly~

我個人意見認為你應該聽其他的媽媽講,

1) 去找社工幫手!
2) 若你有地方住就唔好租樓,慳返幾千元!
3) 你一定要堅強d,就算你老公回來求你,你都唔好返去!因為你真係唔可以再幫落去,你有個bb要照顧,頭幾年會用好多錢的!
4) 好好為自己同bb打算下!

我勸你應該好好想清楚,唔好再拖!

我相信bb將來長大了好明白!

大宅

好混亂呀....我会首先用筆寫低而家有セ問題同點解决
跟住寫自己想要セ野結果,冇咁亂,個人会清醒d
而我响其他topic見過有mami有bb有緊急情況
先去找社工,或者可以揾托兒所幫你政府津貼揍BB
但當然会睇你收入and迫切性同你最終想同老公點解決
bb越大開支会幾何級數咁上,要小心選擇

我exbf都試過欠下成十萬元卡數,每月我同佢嗰時得9000元
我有三千比佢屋企(佢呀媽唔知係我比)
比=千幾還貸款,佢仲囉自己d錢去'倒'通宵
其實有d私人啲嘅問題想問(eg你老公唔問自己屋企)等
,但唔知你介唔介意post 上嚟
你或者可以msn 我傾下啦 [email protected]
加油呀,bb需要你呀

洋房

你可以試下去健康院同姑娘講你有咁既問題,我相信佢地會快d安排倒你去見社工架! 我諗你唔單止要經濟上既緩助,情緒上都可能要人開解,搵姑娘同社工,點都幫倒你架!
至於你老公,我唔係話佢一定無得救,但係唔會係短期內囉,因為佢剛剛做人老豆咁短時間都已經借成三次錢,仲要一次多過一次,賭仔心態可能諗住借多d番身,點知越踩越深...其實你已經做左做人老婆既本份,好叻架啦!支持住呀!

大宅

我 mami 住將軍澳, 家姐住大埔如果跟本平日跟本冇可能見到呀 b 架, 比 $2000 係淨湊呀b奶粉尿片要自己買, 雖然係咁但我見家姐湊得呀b好好, 而且佢老公都好錫呀b; 我見好多單親 mami 都話 d 社工冇咩用, 而且我跟本申請唔到低收入綜緩, 其它就一定要離婚先可以做, 依家唯有自己慳 d, 希望可以啱啱應付到啦.
我係放產假期間已經做咗好多嘢喇, 依家叫做安定少少, 有時夜晚會唸自己做錯咩會有今日咁o家結果 :cry:
點解睇唔到??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好責怪自己,每個人都有唔同的經歷,當中總有開心和唔開心,放開d比自己開心d啦!柳暗花明又一村....努力呀!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

conly:

有無考慮搬返去同媽咪住, 然後BB放育嬰園? 維景灣畔有間, 如果係你要排定隊, 佢好多人排O架... 咁你夜晚接芷晴返媽咪度過夜, 你既可以慳返屋租, 又可以日日見到BB... 不過返工放工要趕接送囉... 如果你唔使返shift, 呢個都不失為一個好方法~

你唔好亂諗, 係錯都係男人的錯, 係佢唔珍惜呢個家, 佢當你係人肉提款機... 不過你依家斷佢大水喉, 希望佢真係知錯... 就算你O地做唔成夫妻, 佢都仲係BB個爸爸, 佢有責任照顧個囡O架!!

大宅

希望佢真係負責任啦, 前天同佢講我維持唔到生活費, 叫佢無論如何多多少少入d比我, 佢尋日卒之入咗 $2000 比我, 咁都叫做有幫助, 至少可以幫呀b買奶粉同尿片 :lol: , 我唸住到時如果唔夠的話, 假期可能出嚟揸的士幫補吓, 依家見步行步啦 :cry:
點解睇唔到??

王國長老

conly 寫道:
我唸住到時如果唔夠的話, 假期可能出嚟揸的士幫補吓, 依家見步行步啦 :cry:

嘩, 你好強呀, 連的士牌都有? 好似唔易考O架喎~

大宅

好易o架, 好似讀書咁就得o架喇, 如果連放假都要做就更加無時間見呀b喇 :-( :-(
點解睇唔到??

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

conly,

我覺得你好勁, 好堅強, 你要繼續努力呀, 加油.............

大宅

希望自己捱得過, 總有一天會晴天
點解睇唔到??

複式洋房

conly: 你要加油!!咩唔好既事都會過去!

伯爵府

好媽媽勳章

將軍澳有育嬰院 http://www.y28kids.com/cgi-bin/baby_index.pl 再睇下有冇準貼. 另外, 育嬰院要入表排隊先, 你可入左表先算.

香港保護兒童會陳坤標紀念基金日託嬰兒園
西貢將軍澳翠林村秀林樓3字樓321至326室
tel:27053366 (2歲以下)

你又可搵下有冇d日託嬰兒園近你返工, 一齊同亞b返工/放工. 好多媽咪都係咁, 苦盡甘來.

複式洋房

conly,

妳真係好堅強, 加油ar!!! add oil!!

沒有解決不到的事情, 慢慢來...

王國長老

elainehopl 寫道:
將軍澳有育嬰院 http://www.y28kids.com/cgi-bin/baby_index.pl 再睇下有冇準貼. 另外, 育嬰院要入表排隊先, 你可入左表先算.

香港保護兒童會陳坤標紀念基金日託嬰兒園
西貢將軍澳翠林村秀林樓3字樓321至326室
tel:27053366 (2歲以下)

我諗呢間已經無O左, 同維景灣畔o個間合併了...
呢間雖然叫幼兒學校, 但係佢有收0-2歲嬰園生O架~

維景灣幼兒學校
九龍調景嶺澳景路八十八號維景灣畔第三期LG2
電話: 2709 0307

大宅

thanks alot
點解睇唔到??

首頁

尾頁

跳至