產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人覺得自己有左bb好無用呀,同埋老公對你無以前咁好呀..............

好唔開心呀.......................
我不是任你處置
專借吾還

別墅

Re: 有無人覺得自己有左bb好無用呀,同埋老公對你無以前咁好呀..............

jjbby:

我同你剛好相反喎! 我覺得自己有用左好多. 因自從過左三個月之後, 為了煮一些自己喜好的食物, 每日放工之後都同老同買晒全家七個人的送,回家係又在廚房教個女傭點煮, 雖然辛苦D,但好有滿足感law..

而老公係知道我有了之後, 就比以前更加就我, 而且對我同肚入面的bb都好溫柔, 我現在差不多四個幾月了!

其實你千其唔好覺得個己無用啊, 你係好叻架, BB靠你先可以健康成長, 如果你覺得老公唔夠關心你, 可以試下同佢講下你的感受law..加油啊!

別墅

Re: 有無人覺得自己有左bb好無用呀,同埋老公對你無以前咁好呀..............

別墅

我有左之後老公更加錫我,我唸你要同你老公講下你既感受,唔好覺得自己無用,因為bb要靠你先會健康成長,

別墅

咁我又無你咁既問題喎,點解會唔開心呀?同老公傾下囉~~我老公對我好左好多,自己亦都開心左~~
有時覆診老公都會請假陪我去添^^

禁止訪問

民房

係呀,千其唔好亂諗嘢呀!
有時男人會比較粗枝大葉d, 所以你要主動d同佢講及你嘅感受!
開心d bb都健康活潑d!

大宅

淨係識訓覺...................開頭都好好,後期佢話要讀書,我都話好...................不過宜家淨係識發脾氣同訓覺........
我憎死佢,我有唸過離家出走,點知自己唔爭氣,0黎2星期不停唔舒適.......................我憎死佢................... :-(
我不是任你處置
專借吾還

民房

離家出走? 點可以咁ga?
你e+做咗人媽媽,你都要好好保護個b ga嘛,點可以亂發呢d脾氣同做d嘢唻鬥氣呢? :cry:
你有冇嘗試過真係好好同佢傾過? 呢段時間可能大家一時未接受到有咗bb嘅呢個改變, 所以大家都要互相諒解同面對ga!

民房

jjbby:

Don't be angry, don't be upset. Your baby depends on you, and is being protected by you. So be happy!
May be your husband is just not knowing what to do; may be he is afraid of being a father. Sometimes men are just thinking in a different way. So take sometime to talk with him. Communicate, communicate.

男爵府

2019勳章

唔好亂諗啦∼∼
我老公有時一日都會電話都沒個比我,可能係忙je,或者佢想努力d,將來先有好家庭比你丫ma.男人有時諗野真係唔同女人ga,唔係唔鍚你啊...
:-D

複式洋房

唔好唔開心啦... 宜家你同BB最緊要... 一定要想辨法令你倆個開心... 至於你老公... 揾日你心情靚... 煮餐飯... 或者約佢出去食... 試吓响氣氛愉快嘅情況下傾吓... 問吓佢係咪返工/讀書壓力好大吖? 又講吓自己其實都好辛苦... 倆公婆.. 大家應該要互相扶持... 記得要心平氣和... 因為你同BB開心最緊要~~ 加油呀~~
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lbdf.lilypie.com/dTm6p8.png[/img][/link]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解會咁諗架 ?

我有左之後老公細心左,自己顧住阿b,所以脾氣好左,但老公就話我懶左咁囉 (一放工就撻o係度,但咁唔代表冇用ga wor!)。

可能荷爾蒙影響情緒,所以先亂諗野,同老公傾下啦! 成日發脾氣對你同bb都唔好架。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

成日瞓覺係因為bb要成長,你唔瞓覺,佢成長得反而無咁好。

先處理好自己情緒,無論如何都要保持心境開朗。你唔開心,第日個b出世後會扭計d架,因為你d情緒都會傳比bb。

然後,再處理同老公既關係。

做得媽媽,就要負番責任,動輒要離家出走,莫非你想bb日後有樣學樣咩?

複式洋房

我而家日日靜係訓訓訓...間唔中會發下皮氣.有時真係唔知點解會好"炆"但係老公都好體諒我仲叫我訓多d食多d..飯都叫我唔好煮喎~你係咪唔開心自己唸埋一邊呀?(我一同老公鬧交都會覺得佢對我唔夠好)...我覺得有勇氣陀bb已經好叻好偉大~d男人唔會理解到我地既心態..試下同佢慢慢傾下同埋體諒下你...
開心d~~

大宅

結果我都無離家出走,因為行完街有D倦,但係真係好嬲嫁,都唔明點解佢可以訓足成日...........................激死我啦....
我不是任你處置
專借吾還

別墅

jjbby
你知嗎?有時男人既壓力好大,你老公可能想比個好d既生活你同bb,所以佢讀書,而且我知道讀書唔係咁易,因為右要工作,右要唸bbd野,因為佢係男人,佢既責任好大,可能太大壓力佢先咁,唔好激氣啦

大宅

我地暫時都無咩事啦,不過我真係好想佢可以幫我分擔d 好辛苦0既家務,因為佢今個月都唔洗加班,如果佢要加班,我都好少叫大少爺做野,原因係叫佢做野,十年都做唔到..............如果唔係我有bb,我都自己做左啦.................
宜家俾佢知道左我post佢d野出0黎tim,真係好死嬲呀嗎.......
我不是任你處置
專借吾還

別墅

jjbby
唉!可能香港d男人係咁呱,我已前個男朋友都係咁,佢好愛我,但一講到做家務,佢就無得傾,佢話男人來家嗎,要我做哩d咁既野.我聽完就好唔開心,好多時我因為佢d大男人而吵架,不過都分左手了,而家我個老公係外國人,佢對我好好,放工回家都係佢照顧我.
其實每個人需要既野都唔同,當你嫁俾佢時,你就要接受佢呢d野,一個人既性格係改唔到既,你如果想去改變佢,而得到既只係吵鬧.這是我已前既經驗,開心d去面對啦

大宅

陪月勳章

你地好呀~起初自己有左BB都覺得自己好無用架,因為家裡有很多野都已經做唔到好埋,同埋起三個半月前都好疲倦咁,成日放左工都好想快瞓覺,同埋又食咩嘔咩好辛苦,但眼見老公放工回來又要做家務又要照顧我其實都好辛苦架,佢同我講辛苦到有壓力呀~跟住我都唔開心因覺得自己真係好無用呀~但之後都無事了,因佢話講左出來好d喎.等我知道佢有幾辛苦喎..其實我自己都有眼見啦..現在我四個月啦..都無咩點嘔,而且又無咁疲倦啦..所以好容易做的家務我都會幫手做吓,佢都好開心見到我唔再勁嘔都開心晒..

首頁

尾頁

跳至