跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

大家打算幾時開始同bb傾計/胎教?

我睇書話其實第3個月就可以開始,話愈早愈好
我現在同老公都有同阿b傾下計,但唔算多,因為未習慣,
覺得好似好好笑咁,hahaha

但佢真係有反應,次次我老公回來叫阿b,阿b就會勁跳(我放隻手在肚係好強烈感覺到佢心跳的),同埋前幾日同阿媽IDD,講開我老豆病左,阿b又係勁跳。我已托香港家人幫我買兒童聖經故事,等我讀比阿B聽

現在我就成日聽歌,不過我聽流行歌多,因為想自己開心一點,另外又聽自然界音樂(我一向的FAVORITE)

大宅

Re: 大家打算幾時開始同bb傾計/胎教?

我又無刻意同bb傾計,不過會叫大女起身/返學前後同訓覺前同bb講聲,等佢哋慢慢培養感情(唔知有無效),有時會聽吓歌,同每晚指家動作,培大女訓覺時唱兒歌,順便俾小b一齊聽

大宅

畀面勳章

我都無刻意同bb傾計呀.一時時同佢講.bb要健康出來見媽媽爸爸呀.要乖豬呀.lo.我會否好傻呀

複式洋房

bb~~2個月果時我就開始同bb講野架啦.....一般都係講下你要快高長大呀....因為我唔係好食得....成日都怕佢太細粒>.<...我老公都好鐘意同佢傾計架.....快d到4個月...可以feel 到bb 郁就更好啦....我覺得佢會好似識回應我咁...呵呵

大宅

畀面勳章

大家都一起加油啊,因為我看書上的專家說,早期同bb傾計,家長感覺可能怪怪,但其實對bb好好,將來bb會跟父母close一點,同埋如果你地唱歌比佢聽,第日佢一哭,你唱回這歌佢會安定好多ga。

專家說最緊要令bb覺得你好錫佢,有理佢既存在,佢係會feel到ga

洋房

我都係兩個月時已開始同BB傾計喇!
每晚臨訓前都傾,初初都唔知講咩好架!
都係同佢講快高長大、吸收多d營養、我同爸爸都會好錫佢,講講下而家都可以傾好耐架!好由心講出黎,
老公話有時聽到我講都覺我好感動,所以佢而家都慣左要同BB傾左計先訓。

我之前睇書話4個月左右BB就會聽到我地講野架喇!
可以同佢講下媽媽眼見到既野,
佢會同我地一樣感受到架!

不過我仲未feel到佢郁喎~~~
[/url]

大宅

好媽媽勳章

有時我都會同小b傾計ga, 同你地講既野都差唔多好似叫佢乖啲呀, mammy好錫你ga, 夜啦要去訓啦之類囉, 初時老公笑我好似個傻婆咁, 但聽得多佢都會講埋一份, 佢話費事第時小b唔認得佢把聲喎! 我覺得兩公婆一齊摸住個肚傾計好sweet呀~

禁止訪問

大宅

畀面勳章

sarawong 寫道:
係呀, 呢種感覺真係好sweet, 我老公晚晚都要錫下個肚先瞓, 跟住我又會扮呷措, 佢又會錫埋我, hehe

haha我老公又係晚晚都要錫下個肚先瞓, 我成日話佢對小b溫柔過我,趁機要佢錫我更多,haha :lol:

大宅

我3歲既囡囡,知道自己做姐姐...
會成日都錫我個肚...差唔多係晚晚都錫..
有時又會話:佢好似郁緊喎 (其實係佢心理作用)哈哈!
但係見到佢咁我都會好開心..
我地會一齊同小寶貝傾偈,
等佢都認得姐姐把聲...
姐姐成日都同佢講:我好錫你架!

我老公聽完都會學我囡囡...好好笑... 真係好sweet!!!

別墅

現在四個多月,開始聽古典音樂,同佢傾下計.感覺很特別,很想知道bb什麼樣子.

大宅

畀面勳章

原文章由 雪瑩媽咪 於 07-7-5 21:11 發表
我3歲既囡囡,知道自己做姐姐...
會成日都錫我個肚...差唔多係晚晚都錫..
有時又會話:佢好似郁緊喎 (其實係佢心理作用)哈哈!
但係見到佢咁我都會好開心..
我地會一齊同小寶貝傾偈,
等佢都認得姐姐把聲. ...

wowo真係好sweet啊,我諗你的小b一定好開心:-P
我現在打算開始講下故事...不過總係覺得有點怪怪地,hahaha始終未慣不停對著肚說話

大宅

陪月勳章

我看書同上網話BB16WK可以開始聽到野,所以我就由這時間開始開始同BB傾計同聽吓D胎教音樂,有時仲會彈鋼琴比佢聽添...

大宅

Hi,hi,

我日日都有同bb傾計,宜家19wks,睇書話bb巳經可以聽到我地講野,咁我就周不時都同佢講,佢有時都識得俾反應,會踢踢:-P 我老公就唔係好習慣對住個肚講野,佢最多都係同bb講早晨、早抖之類

同阿bb講得野最多可能係我d貓,佢地日日叫叫,把聲又尖,可能bb第時一出世就識扮貓叫

大宅

陪月勳章

原文章由 cattylui 於 07-7-7 15:03 發表
Hi,hi,

我日日都有同bb傾計,宜家19wks,睇書話bb巳經可以聽到我地講野,咁我就周不時都同佢講,佢有時都識得俾反應,會踢踢:-P 我老公就唔係好習慣對住個肚講野,佢最多都係同bb講早晨、早抖之類

同 ...

cattylui
我老公同你老公差唔多,我成日叫佢同bb傾吓計,12月出世時你同佢講野先會認到佢把聲,佢覺得自己同個肚傾計好似個傻佬咁
佢都係最多同佢講早晨同goodnight咋,不過我叫佢同bb傾佢都會講一,兩句囉

別墅

我都睇過d書講胎教, 可以由六個月開始, 早d就最好。可以同bb講野, 不過音調要柔和, 不宜太大聲及高音, 柔和音樂亦有助bb relax架!
如果你住的地方太噪炒, daddy可以貼近mummy肚皮同bb講野或唱歌, bb會被近的聲音所吸引, 令佢覺得安全平靜。若bb出世後, 有噪炒聲音令bb不安, daddy去安撫下佢, 佢好易平靜返...因為佢會認到daddy的聲音.

原文章由 puffer-fish 於 07-6-13 11:48 發表
我睇書話其實第3個月就可以開始,話愈早愈好
我現在同老公都有同阿b傾下計,但唔算多,因為未習慣,
覺得好似好好笑咁,hahaha

但佢真係有反應,次次我老公回來叫阿b,阿b就會勁跳(我放隻手在肚係好強烈感覺到佢心 ...

別墅

大家會否用最原此的方法[傳聲筒]同BB傾計??

大宅

陪月勳章

我有聽音樂架...但用MP3聽,我老公問我用MP3聽BB聽到嗎??
跟住我話唔知喎....應該聽到架...係咪真係聽到架....:-| 我真係唔知.所以我想請問你地BB係咪真係聽到呢???

大宅

畀面勳章

如果戴著headphone聽我都唔敢肯定bb會聽到喎,我一向都係開speaker播歌。

我諗我的胎教有少少怪,近來係咁播我最喜歡的拉丁音樂,又睇波(我好喜歡睇波),不停同小b講佢大個都要同我一起棒這隊球隊,呵呵
不過我都有唱下歌同埋講故事比佢聽

別墅

我依家每晚臨訓前都會同bb傾計, 一路摸住個肚一路講吓每日我做過的事情, 希望佢聽慣我把聲, 第時出世都聽我話多啲.
我都同puffer-fish一樣鐘意睇波, 有時球賽緊張時我都驚會嚇親bb.

首頁

尾頁

跳至