婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

焦慮,抑鬱

家姐今日同我講佢睇左醫生話佢有 ( 焦慮証 )
醫生宜家開左藥比佢,大約一個月見精神科
唔知點開道佢,因為系單親有一個仔要照顧
可能系佢日日鬱住 情緒低落 佢唔相食野,見到家姐個樣好心痛,但自己有家庭又要工作(因工作時間長 夜收工)無時間同佢傾計唔知點幫佢好 :cry:

請問有好見意~~~~~ 謝謝!

[img align=left]http://www.hellob.com/cache/070613-57588-16443_s3.jpg[/img]

大宅

2019勳章

Re: 焦慮,抑鬱

其實這些問題最重要是家人的關心與支持,當然可以實際支持更大,如幫她湊小朋友,打點一下家務

禁止訪問

洋房

417bbs , yanyanbee , 好多謝回應

其實我一放假都會去睇家姐同飲茶出去玩,屋企d 家務我就幫唔到佢幾多,寫字條比佢我未試過.可能平時好小寫信

以後寫多d 傾聽下 希望可以對佢個病有幫助,

[img align=left]http://www.hellob.com/cache/070613-57588-16443_s3.jpg[/img]

大宅

kittyyuk,

好羨慕你家姐有你呢個細妹,咁關心她!通常有抑鬱及焦慮的人身邊是沒有太多人關心才會咁,身邊人時常感到他們是自己攞嚟,唔應該咁睇唔開!所以佢哋唔會時時都咁關心他們,使他們有好轉時被忽略又會轉壞,所以如果你有時間,希望你不會間斷去關心你家姐,直至她康復便好了!

有時都好無奈,自己唔開心重要去安慰身邊的人,時時都要表現得冇事,真的很倦啊........!(我是指我認識的人,不是你呀,請別誤會!)

kittyyuk, 我見你對你家姐真的好有心,我很開心架!希望她能快些好番啦!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題