跳至

首頁

尾頁

大宅

無從入手唔識教,有冇人可以教吓我呀

寶寶都已十三個月大
煩惱1:仲未識講嘢 (爸爸媽媽都未識)
2:唔肯坐塔學大大少少 (寧願死忍唔痾)
3.教佢擺好啲玩具,睇書 (走咗去唔理我)
4.唔願自己用匙食飯 (好懶)
5.成日玩門(我有用門塞頂住,但佢識攞開先玩)
總之佢完全係冇耐性又懶,不過就一啲都唔蠢喎,搞到我都冇晒乎........
:-( :-( :-(

複式洋房

Re: 無從入手唔識教,有冇人可以教吓我呀

gg2000:
1..仲未識講嘢 (爸爸媽媽都未識)--my girl also won't say..only making sound like baba, dada..etc..so i guess not to worry too much
2.唔肯坐塔學大大少少 (寧願死忍唔痾)--my girl also doestn' like so i bought those baby toilet seat to put onto our toilet..she starts to like that one..so u can also try
3.教佢擺好啲玩具,睇書 (走咗去唔理我)--well..this depends on their mood...sometime they will do it after u show them .....also read the books with action to attract their attention..buy those books that ur bb like example 'Cars' and animals
4.唔願自己用匙食飯 (好懶)--did you get him/her own plate or bowl to eat? They may find it's more interesting if they have a set of cutie plate and spoon.teach him scoop once into his mouth and they will feel it's fun to do it
5.成日玩門(我有用門塞頂住,但佢識攞開先玩)--no comment on this one

大宅

==> sophie 之前都係成日玩門, 終於剷到隻腳趾流血, e+ 就好小心咁開門出廳啦!

大宅

gg2000
1:仲未識講嘢 (爸爸媽媽都未識)
樂樂近排都唔係好肯講野, 之前佢識講好多野eg.媽媽,爸爸,姨姨,車車, 旦e+只係講爸爸.........激死

一樣係唔肯坐塔, 試過一路痾一路行, 搞到成地屎屎, 仲要搞到一腳都係, 真係搞到我想死.............

唉...又係教極都唔肯放好d玩具, 次次都行左去唔理我.....

樂樂都係, 唔原渣匙食飯...比佢渣佢只係用嚟玩, 仲不到d飯成地都係.......

總之佢完全係冇耐性又懶,不過就一啲都唔蠢喎,搞到我 :-(
又係鐘意玩門, 試過由佢, 等佢知道痛過, 傷過, 之後都好小玩

大宅

Re: 無從入手唔識教,有冇人可以教

煩惱1:仲未識講

大宅

del

大宅

首先多謝大家嘅意見,我會繼續努力嫁!

1:而家唯有成日都叫佢俾嘢爸爸or媽媽囉,但都得一次成功過
2:開始坐耐少少,但都係唔肯痾,乜坐bb塔同加塊板上大人廁會有唔同咩?
3.玩具都係dum多,書就真係唔鍾意睇,不過開始肯坐定定睇英文兒歌(dvd)
4.都試過捉住佢隻手教佢放入口,都成功過一日食到半餐,但自己就未可以放入口,之後越嚟越唔肯,連捉佢隻手都唔肯,揸住隻匙拷枱or用另一隻手去玩啲飯飯
5.玩門我就真係搞唔掂,打手仔又試過鬧又試過,我真係唔想佢整親先至嚟驚

複式洋房

Re: 無從入手唔識教,有冇人可以教纒我呀

gg2000,
坐bb塔同加塊板上大人廁會有唔同咩---i found it has different..because she really hate to seat on the pot and if i put her on the toilet seat she will poo....maybe more comfortable???

Don't worry too much i think your bb is not that bad..just need to be patient......spend more time on him/her la..:)

別墅

小B除了肯坐塔外(都係要我捉住佢,但起碼冇發脾氣)
其他全部一樣,開頭乜都去講,呢排乜都唔肯講,成日講(爸爸,爸爸)但係係指住其他野去叫爸爸比佢激死!
餵佢食飯都唔制,更加唔使指意佢自己食飯

大宅

bblucky :

me too :lol:

bblucky 寫道:

小B除了肯坐塔外(都係要我捉住佢,但起碼冇發脾氣)
其他全部一樣,開頭乜都去講,呢排乜都唔肯講,成日講(爸爸,爸爸)但係係指住其他野去叫爸爸比佢激死!
餵佢食飯都唔制,更加唔使指意佢自己食飯

大宅

或者我返健康院時見到同齡嘅都樣樣做到,得我一個咩都唔識,初時仲以為係自己唔識教,原來你哋都有咁情況,我唸我哋都係要繼續努力先得.....加油!! 加油!!

別墅

煩惱1:仲未識講

大宅

Melissa_Tam,
你有冇試過係佢面前飲汽水/果汁? 要用飲管個種?
你可以試俾 d d 佢啜, 又或俾維他奶/益力多等佢試吓, 慢慢就識得啜啦 , 到時你就煩點樣唔係佢面前飲汽水

別墅

煩惱

* 盡 量 找 機 會 和 寶 寶 說 話 , 話 題 可 以 環 繞 周 遭 的 事 物 。
* 洗 澡 、 更 衣 和 餵 食 是 最 佳 的 談 話 時 間 。
* 跟 寶 寶 說 話 時 要 用 詞 簡 短 明 確 。
* 把 握 每 個 機 會 跟 孩 子 談 天 。
* 和 孩 子 一 同 閱 讀 圖 畫 書 和 簡 單 的 故 事 書 。
* 和 孩 子 一 起 聽 和 唱 童 謠 。

There is a leafleft from Health Department teach you how to tech your bb to talk:

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_oty_parenting_p9.html

Click here to read : 親 職 系 列 10 ~ 跟 尿 片 說 再 見

click here to view: 親 職 系 列 8 ~ 正 面 管 教 從 幼 兒 開 始

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_oty_home_hs2.html

別墅

Re: 無從入手唔識教,有冇人可以教?我呀

Thanks Regine,

I have never let my bb tries the other drink except milk and water. Just worry once he tries the tasty / sweet drink, he won't drink water anymore.

Is your girl still drinking water?

大宅

我都以為個b 唔識講, 其實佢哋係非常時刻就會講 eg.成日冇見我, 係間屋周圍搵周圍叫ma ma(我老公講), 但係我返到黎又唔叫, 激死

我個b 都懶自己食嘢架, 我只會俾佢用匙食3-4 匙飯 or 叫佢俾你食, 佢會覺得好 funny, 跟住咪慢慢俾佢用多d, take it easy, 有時餵佢食晒成碗都難, 何況要佢自己食

佢就冇玩門, 不過就玩櫃桶, 仲放晒佢d 玩具落去, 都試過夾到手指, 不過佢會繼續玩, 只係下次close 會 '叔' 開d 手指

只要你覺得佢唔係蠢, 就唔好 stress yourself, 到時候佢就會做, eg. 幸運地我個b 有晚冇啦啦自己攞住樽奶食, 食完就自己係我張床碌碌吓訓咗, 跟住到而家都係咁. HOWEVER 佢到而家都未肯拍手喎, so 我覺得進度呢家嘢係好難講

大宅

Melissa_Tam,
All of our bb are almost 14 months. It can let him/her to try new food or drinks to stimulate his/her appetities; otherwise, he/she may becomes 偏食.
For drinking, i also have your concern when sophie was less than one year old. However, after using 奶管 to let sophie drink water from bottle, she drinks more and around 16oz daily now. For other juice, you can dilute it to let bb tried. Of course, don't let him drink too much. I only give juice or other liquid to sophie twice a week. Actually, my concern now is how to let sophie drink more fruit juice as she don't like it very much. may be she feel a little bit sour for fresh orange juice...

mirrorng,
agreed your point "到時候佢就會做"; e.g. sophie 識得請請係在過年後兩三個月 (已經預早一個月時開始教), 而且係最近才識得拍手.

別墅

Thanks Regine, I will let him tries some juice then, hopefully, he will use the straw.

別墅

Thanks Regine, I will let him tries some juice then, hopefully, he will use the straw.

別墅

首頁

尾頁

跳至