香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

睇唔過眼~小學生午膳情況

各位MAMI,

今日同朋友食早餐聽到一件事, 令到我不吐不快...

我朋友個女係大埔一間小學讀到3年班, 個女成日話返到企屋好肚餓, 我朋友就問係咪學校飯盒唔夠食呀?個女話係呀, 學校有個派飯好肥既姨姨唔比人添飯, 又唔比人食生果, 成日都鬧小朋友, 無帶餐具都唔夠膽上去攞, 怕個姨姨鬧喎, 令願唔食, 我朋友一聽之下, 就覺得唔係啩, 再隔幾日個女有係咁講, 個女仲話見到個姨姨唔比添飯, 將個飯盒放落個袋到喎!

我朋友個女話個姨姨比佢地改左個名叫(毛婆), 如果其他姨姨派糖比佢地食, 佢連其他姨姨都會鬧架, 所以佢地個個都唔夠膽出聲...

我聽到之後, 我同朋友講, 唔可以喎, 膳食係家長比, 派飯既職員唔可以一己私慾, 就私自取學校應得既膳食, 如果只亞女所講, 我會向學校同飯盒供應商投訴...

如果係你, 你地會點做...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 睇唔過眼~小學生午膳情況

mrs. so,

如果係我, 我都會投訴!! 不過我會首先攪清楚位派飯呀姨既身份先~~~~~ 因為有d學校有義工家長幫手派飯既, 攪清楚先投訴好d.....以免尷尬嘛~~~~

BTW, 可唔可以PM話我知係邊間學校, 八啩想知道.....

公爵府

YUYUMOTHER,

我都係咁同我朋友講, 佢話送飯個間既姨姨, 係著制服喎!

你CHECK PM...

大宅

mrs.so,

問多幾個同學,了解清楚件事.如真有其事,我一定會向學校投訴!

我都想知係邊間學校,pls pm me

大宅

Mrs So,

請PM告訢我吧,我會找此學校校長或PTA主席問過清楚件事。不一定要去投訴,一定要了解小朋友同派飯個姨姨的口供的。謝謝

別墅

我會先與老師傾傾。

男爵府

mrs.so,

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

mrs.so,

別墅

我都想知係邊間學校,pls pm me!!

禁止訪問

別墅

我都覺得應了解事件, 而且一定要出聲, 如果是供應商的人, 最少在再選膳食供應商事可給學校知道這家有問題, 是否要再續用, 若是學校的人也要讓人知道有這種事情發生, 免得d小朋友受苦, 自己媽咪比錢還需受這樣對待嗎? 有不是要求過份, 只是要求得到應有的對待.....請告知是那間學校, ths.

公爵府

我朋友再同亞女了解事件, 亞女話好多同學都知呢個姨姨好惡, 成日鬧人, 怕佢鬧所以唔同學校講, 而家我朋友話怕學校只覺得單一事件, 未必會去徹查, 不過我地已經知道間供應商名稱, 可能向供應商先反映事件...

別墅

我囡囡在學校也曾經歷不友善對待的遭遇, 話說有一天, 他在校午膳, 半途中, 人有三急, 回來時, 他發現剩下一半的飯餐已不翼而飛, 他說離開前已交待清楚, 還沒吃完, 但這個他還可算數, 他每天自携心愛的餐具, 是他多年前(BB時)去旅遊時在飛機上拿的(911之後唔會再有), 也一併給收起, 他立即去問那負責人幫忙, 那人不單沒有幫忙, 還罵了他一頓, 他要求自己去尋回也不許, 起初, 他跟我們說, 我們還說他可能一時大意, 忘記放在那裡罷了, 半年後, 他在公用餐具裡發現自己的失物, 那天放學時, 很開心地告訴我們, 好像沈寃得雪般.
其實學校就係一個社會既縮影, 小朋友係到長大, 如果學校比唔到一個正確既環境佢地, 會對小朋友既人生觀和價值觀造成深遠影響. 好多時校方視而不見, 可能老師平日工作已經太忙, 無霞照顧這些’芝麻小事’, 這個正正是一個 ‘TYPICAL 香港人’ 的訓練場所-------待人熱誠, 關心社會, 熱衷生活….都欠奉.

大宅

mrs.so,

民房

我個仔都係係呢間學校讀緊五年班,試過比個個肥惡姨姨鬧.事原亞仔有日唔記得帶餐具,走去問肥姨姨攞,個肥姨姨好惡咁話呢度係無餐具供應,叫佢自已諗辦法,正當亞仔不知所措時好彩有個瘦瘦地既亞姨行過嚟比套餐具佢咁先有得食.又有一次亞仔d飯餐唔夠食走去加添,點知個個肥姨又係度,又唔俾佢添飯不得指仲話要記名嚇到亞仔喊.有無攪錯,我地俾錢食飯喎唔係乞食點解要對d小朋友咁惡? :-(

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

colorpig,

If that's the case, why don't you report to the school and file a complaint?

民房

我個小朋友話個肥惡姨姨有一次因為我遲交飯單.佢就好惡鬧我個小朋友話唔比交.唔收佢張飯單.我個小朋友好驚.因為佢細不知點做.但又無飯食.好在另外有個姨姨好好帶我小朋友去找老師.老師便去了解. 我個小朋友咁細個.點識去應付.只知道無飯食好驚

民房

亞仔仲有一年先畢業,佢話下年唔想見到個個肥姨姨,好可怕.希望飯餐供應商可跟進.
ps:賽馬會小學--奮怒的家長

民房

呢d事初頭唔覺得係咩事,只會話可能係自已小朋友既問題.但原來同d 同學仔媽咪講開先知大家d仔女曾經遇過同樣既事.so,現在就要公開討論此事.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至