嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

我的bb喊通宵

我bb7個幾星期大,自滿月開始,她每晚都由8時喊到第二朝5時,她其實是扭眼訓,但睡不著,就是妳哄她入睡了,把她放回床仔,她立即醒,總之成晚都吾訓,早上下午也不是睡得"林",我擔心她睡得少會影響她發育,各位媽咪有冇辦法?

別墅

Re: 我的bb喊通宵

417bbs,

會唔會bb :
1.肚仔有風令佢唔舒適??
2.無安全感??
3.瞓覺地方空氣唔流通??
以上是大多數初生bb 成晚喊的原因, 找出原因就能對正下藥啦. 希望幫到你.

大宅

好媽媽勳章

你有無開冷氣?bb穿太多衫太熱or穿得太少覺得涷都會咁ga wor.記住bb適應體溫同大人有少少唔同,例如我地可以穿短袖or無袖衫出入冷氣地方但bb就會覺得涷,要著薄長袖衫先舒服ga.

又可以試下開d音樂.我自bb細2個月大就開同一隻cd陪亞b瞓,而家只要一開隻cd,佢就知道我地要佢瞓覺la.

再唔係開埋支夜燈陪下佢la.

複式洋房

老人家話放小米袋落BB心口可定驚, 試下啦!
不過我B仔就唔得, 無法就抱天光囉,但佢都係3-4am至7-8am啫,無你咁辛苦,加油! 偉大的母愛可抵不眠不休!
我BB未放落床已經喊定先,其實D BB咁細已好醒.

不用擔心睡得少會影響發育,我BB都係少睡一族,只要健康就得啦! You can check with Doctor or 健康院.
辛苦的日子好快過,我記得我bb 2-3イ固月就開始訓好D.
依加7個月夜晚都係訓8個鍾到,白天訓得1-2個鐘,總要係15min/30min果D小睡咋! you see, 佢睇落都肥肥地gar.

我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洋房

我在健康院聽姑娘講過, 如果bb每日定時地喊,
可能係有肚風, 要睇醫生, 醫生會比d藥你滴落
d奶比佢飲, 去d肚風, 你試試問下醫生或健康院.

男爵府

我bb果時2個月都試過有一個星期係晚晚01:00就喊,點都唔收聲,去睇醫生比左d藥係滴落
d奶度既,去d肚風,個名叫wind drops∼
bb真係冇再喊∼

大宅

2019勳章

joesimage,alexmum
真係吾講吾知,我都要問問姑娘,謝謝

大宅

試0下開風筒, 我個女0吾洗三分鐘‘目訓’著!!!!

男爵府

我仔仔一扭睡覺, 我便會將佢放在我博頭.
我會輕輕拍佢背部, 鬆下佢,
等佢 calm down 後, 佢好快睡著的.

首頁

尾頁

跳至