論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

有事急問請教? 工人問題!

我工人剛到了我家做了12日, 極度唔掂, 想問工人係唔係冇試用期架, 即係無論做了幾多日, 都要俾一個月通知or貼一個月加機票請佢走呀?機票是否要來回架? 需要通知入境處嗎? 煩請告知我應該要做既手續, 因為我第一次請工人同埋第一次要攪到炒人, 唉..好煩.

大宅

Re: 有事急問請教? 工人問題!

真係好同情你。工人係冇試用期架, 即係無論做了幾多日, 都要俾一個月通知or貼一個月加機票請佢走。機票單程就得喇。需要馬上通知入境處。仲要佢簽收晒所有文件。最好通知agent俾佢幫你喇。

pigletcoco 寫道:
我工人剛到了我家做了12日, 極度唔掂, 想問工人係唔係冇試用期架, 即係無論做了幾多日, 都要俾一個月通知or貼一個月加機票請佢走呀?機票是否要來回架? 需要通知入境處嗎? 煩請告知我應該要做既手續, 因為我第一次請工人同埋第一次要攪到炒人, 唉..好煩.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pigletcoco,
1.工人係唔係冇試用期架.......yes
2.無論做了幾多日, 都要俾一個月通知or貼一個月加機票請佢走........yes
3.機票是否要來回架......你系米 overseas 請 gar?通常 agent fee 已包黎 hk 既機票,所以你只需比返歸果程,不過你最好問清楚你 agent la。另外仲有 travelling allowence。
4.需要通知入境處......即管 fax 去 immigration。
順便提你,記得叫工人簽收 wor。

洋房

甘要睇你同agent点傾.because我え前妙件印都係1个月都冇.但係agent話只係出十幾日人工+機票就ok

別墅

啱, 有d agency真係有辦法同個工人傾到唔洗補一個月, 所以要睇你個agency可以傾成點.

ballchi 寫道:
甘要睇你同agent点傾.because我え前妙件印都係1个月都冇.但係agent話只係出十幾日人工+機票就ok

首頁

尾頁

跳至