想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

有關人工受孕 / 中醫 問題?

今年35的我已排期睇家計會(6月)及瑪麗醫院(11月), 其實之前已經睇左私家嘅生育指導, 老公嘅sperm 不足夠enzyme 用來進入卵子(5月尾也多做了一次結果相同),當時私家醫生說只有做人工受孕,大概$60,000(似乎西醫的立場是只有人工受孕這個方法)。由於太貴, 所以排期瑪麗醫院。

得朋友介紹, 配睇緊灣仔一住宅的中醫(有香港牌照的, 我比d sperm report 佢都識睇), 專攪生仔的。現每星期兩人要件$1200 連藥費 / 診金 / 煲藥(每月大概要$4800)。 由於每年有做婦科檢查, 另已做了超聲波檢查子宮, 中醫師建議經期後的第三天做hormones 測試 (要大概$2000), 另亦建議我老公都去做hormones 測試

問題:
1) 是否其他地方看中醫都大概這麼貴?
2) 上環吉叔那邊是收費如何?
3) 請問有冇人試過睇左中醫後幾耐先有bb? 是不是連續每個星期睇及食藥?
4) 請問如果排到瑪麗醫院做人工受孕手術, 要幾多錢一次?
5) 因為而家好明顯無論之前做了什麼檢查, 瑪麗醫院都要再做 (例如, 要求我老公第一次去睇醫生時要做兩次sperm test), 我地 而家是否應該按中醫提議去做hormones 測試 ? 是否要睇幾個月至數年的中醫再可以有機會?

多謝各位!!

別墅

Re: 有關人工受孕 / 中醫 問題?

Hi,

做一個test已經這麼貴了, 中醫是調理身體的. 如果是睇西醫才test hormones會更好, 到時才比中醫睇也不遲, 無為浪費$$

別墅

hi memechow,
嘩...你睇個中e真係好貴呀! 一個月成$5000 睇一年都夠做ivf啦!
問題係咪淨係出自你老公, 而你就ok呀? 如果係, 淨係你老公睇中e咪得law...如果都唔係咁清楚...不如你試下睇不育科西e先, 睇下佢要你驗嘜就驗嘜...到時又可以叫e生寫紙比你睇政府, 到睇政府時就可以慳d時間唔使再驗啦...

good luck!!!

男爵府

hi MeMeChow

我睇過吓中醫,希望幫到你!

1)中e有平有貴,豐儉由人.我睇過3個,你可以參考一下價格.一:免診金,每日一劑葯$100(太貴,睇左几次無睇);二:免診金,每週3劑左右,每劑$60;三:吉叔,診金$140,去掛勾的葯房執葯,視乎d葯係咩,約$20-40一劑(但在其他地方執同一劑葯價錢不一樣).

2)$140淨診金

3)睇左半年調理身體,然後轉睇吉叔兩個月,都無聲氣,依家貪快轉西醫.睇中醫預左耐,如果你反正都要等期睇瑪麗,中間睇下中醫調理下都好.就算唔包生仔,都可以改善下體質.

4,5)唔知,無睇過.

我做過hormones test, test左LH,FSH,E2同prolactin,約$1000.問過好多間lab,最貴大約$1800.
你既身體情況如何?年齡大唔大?cycle準唔準?如果答案都係不利生產既,不妨驗一驗.但如果唔係,又明知問題响老公度,可以考慮懢返

別墅

sabinalum 寫道:
Hi,

做一個test已經這麼貴了, 中醫是調理身體的. 如果是睇西醫才test hormones會更好, 到時才比中醫睇也不遲, 無為浪費$$

but Nov 先至排到西醫..gum 而家唔好睇中醫住..

別墅

samman 寫道:
hi memechow,
嘩...你睇個中e真係好貴呀! 一個月成$5000 睇一年都夠做ivf啦!
問題係咪淨係出自你老公, 而你就ok呀? 如果係, 淨係你老公睇中e咪得law...如果都唔係咁清楚...不如你試下睇不育科西e先, 睇下佢要你驗嘜就驗嘜...到時又可以叫e生寫紙比你睇政府, 到睇政府時就可以慳d時間唔使再驗啦...

good luck!!!

thanks.. 直至現在, 暫時只係驗到佢... 已經排左期.. 但要先睇左婦產科 , 佢先至會transfer 去不育科..

當然, 最後可能排到做人工受孕, 但應該要一d時間, 另外, 可以的話, 當然唔想人工.. :cry:

別墅

littlecook 寫道:
hi MeMeChow

我睇過吓中醫,希望幫到你!

1)中e有平有貴,豐儉由人.我睇過3個,你可以參考一下價格.一:免診金,每日一劑葯$100(太貴,睇左几次無睇);二:免診金,每週3劑左右,每劑$60;三:吉叔,診金$140,去掛勾的葯房執葯,視乎d葯係咩,約$20-40一劑(但在其他地方執同一劑葯價錢不一樣).

2)$140淨診金

3)睇左半年調理身體,然後轉睇吉叔兩個月,都無聲氣,依家貪快轉西醫.睇中醫預左耐,如果你反正都要等期睇瑪麗,中間睇下中醫調理下都好.就算唔包生仔,都可以改善下體質.

4,5)唔知,無睇過.

我做過hormones test, test左LH,FSH,E2同prolactin,約$1000.問過好多間lab,最貴大約$1800.
你既身體情況如何?年齡大唔大?cycle準唔準?如果答案都係不利生產既,不妨驗一驗.但如果唔係,又明知問題响老公度,可以考慮懢返

1) 吉叔, - 一星期要食幾多次? 7次 / 5次 / 3次?
3) 明白.. 即係唔得.. 遲d轉吉叔..
3) 我 年齡大(coming 35), cycle準•GUM 即係利唔利生產?

thks a lot

男爵府

MeMeChow:

吉叔:以每個cycle計,day2/3去睇,day3連食7劑,之後又睇多次,再食7劑.睇完一個cycle都係$600-$800,唔算貴.但係超多人,好難攞籌,去到又要等1-3粒鐘.佢一個星期只開4日,加上人多,真係未必夾到時間睇架.我本身排卵有障礙,睇咗2個月,當然唔會咁快得啦,但情況已有改善,只係又遠又難book,睇中e都變成一件好大壓力既事,又想快d,所以轉西e囉.

如果cycle準28日左右,m沒有異常(太長/短/多/少),就算無咩問題啦.另外,你要知道自己有無排卵,如果有,又無問題啦.但係最大既問題係年齡.我睇個不育專科話35歲女人既生育能力會下降得好快.就算做iui/ivf,35歲以下做又比35歲後做機會大d.

你睇個c+專科無建議你做iui/ivf咩?如果你排政府,過几個月先有得睇婦科,再排不育科,再等做手術,真係拖到有得生都變無得生喎!我又响第2個topic見過話如果先生都有問題,好似男方又要再排另一條隊喎! (我唔肯定,你問下其他人啦)

如果比得起,會唔會考慮去私家度做?如果唔睇你e+個咁貴既中e,真係懢懢地都可以做ivf囉!同埋可能你都無咁多時間慢慢睇中e喎!

唔好意思,我只係比小小意見,希望你睇完唔好擔心啦!

別墅

吉叔: means around 600-800 一個月..ok..
但係點book 或者點攪? 另外, 男士佢ok 唔ok ga.. 好似大部份人找佢都係女士..

點知有無排卵? 我有check體溫, 有驟降..係咪= 有排卵?
定要check hormones 先知?
我年尾先35..但都冇mud分別啦.. :-(

有..c+專科建議做iui/ivf, 但係你知唔包生仔ga ma!
我老公都係排緊瑪麗.. 佢掛生育科.. 要到11月先有得睇..

:-(

男爵府

睇吉叔,可以
(1) 朝早8:30打電話去協成隆葯房book,然後去葯房攞籌,上去吉叔度報到,再等一段時間先有得睇.但因為好多人睇,聽聞8:25已經無晒位,所以最好早d開始打.但你要响呢間葯房執葯,否則下次佢唔會比籌你.去佢個網站睇下啦 (但應該除咗三,六,仲有一日休息,唔記得咗几時):
Click Here
(2) 朝早去吉叔門口排隊,我未試過,但最好早d去(8點之前啩?)
佢醫婦女不育都好出名,但都有好多男女老少去睇,咩奇難雜症都睇,男士係咪都ok就唔知.但兩個睇同一個ec好過分開睇啦.

如果有排卵,體温會呈高低相向.排卵前低温,排卵當日可能體温特別低,排卵後高温,一般高攝氏0.4-0.6度.到下次mc又再低温.如果你好明顯係呢個pattern,應該有排卵.否則就要check下.

咁你諗瑪麗几時可以比你地做ivf?要等几耐?雖然話係平d,但如果要等太耐就要考慮吓啦.就算你响邊度做,都唔包生仔ga啦,只不過愈早做chance就愈大囉!

我都明你好心煩,但係仲有機會嫁!努力呀!

大宅

我個人意見是,先去睇一個專醫不育的醫生,然後佢會安排你check血,驗精等,太概千零蚊搞掂,不過現在出名的不育醫生很full,有的已排到10月,你可以去:www.infertility.com找專醫不育的醫生、診所及醫院。當你check完晒所有野,dr會建議你做甚麼,由你第一次睇,兼夾埋你m後第二天驗血,過程大概需時2個月。除非你可以m後第二天見到dr,咁就可以快一點。

在這段等的時期,可以找個中醫調理身體,但我都覺得你個中醫太貴,其實中藥不是很貴的東西,不用咁貴。我睇過吉叔接近半年,都真係得個吉,最後我去了看港大中醫,我記得港大中醫有些中醫是專醫不育的,你可以選擇下,不用擔心邊個好邊個唔好,因為他們全是中醫博士,我覺得信得過。港大中醫的診金是$150-200,藥費由$40-70不等,睇你要用甚麼藥。

我最近在天時地理人和下,我做了iui,兼睇中醫,加上祈禱,我已經成功了,現在已經7w啦!希望我的資料幫到你。
休養生息中。

別墅

唔該晒, littlecook!
按你所寫, 我應該是有排卵的!

剛排瑪麗, 我都仲未開始見醫生, 我老公仲要11月先有得見..所以先gum 急..

昨晚跟老公商量, 因為佢覺得個中醫冇調理好佢.. 佢依然覺得頭暈暈..加上, 我來緊兩個星期分別去家計會及瑪麗, 都係去左醫院先檢查...

again, thanks

別墅

VenusTam, 多謝你嘅回覆呀!
我地已經排左..for 瑪麗, 不過要等睇完婦產科先可以internal transfer去不肯科.. for 家計會, 已經番驗左d sperm (依然係morphology index 好低..即係話enzyme inside sperm 不足, 令sperm 進入卵子), 亦都驗過其他d 婦產科野.. so far all OK..

其實大概半年前去左d生育中心..佢地嘅答覆係只有人工受孕這個辦法(因為sperm morphology index )

另外, 我想問..hku 睇中醫.. 是否也是一個星期7 日食藥, 一個月見4 次醫生(我個價錢係gum計出來)

again 多謝你嘅支持!

大宅

memechow,

pls check pm.

其實你在瑪麗內等transfer,唔知要等幾耐,估計至少一年,建議你也去私家dr排住先。若有問題,你可以叫dr直接寫信去排瑪麗不育科。我都係咁。

另外,若果是精子有問題,西醫的方法唯有是iui或ivf+icis。當然,這段時間可以睇中醫,調理一下身體。
休養生息中。

別墅

memechow,

我諗你依家真係會好心煩, 唔知點, 好想嘜野方法都試下..但希望你可以靜低落嚟, 諗清楚,
1. 以你老公既情況, 以西e角度嚟講, 可能真係只可以人工受孕. 其實會唔會想放棄要bb呢? 我估你係唔會放棄la..
2. 排政府做ivf, 可以慳d $, 但分分鐘要等兩年幾, 到時你同你老公既情況,成功率可能會低好多. 就算ok, 你都要到38歲先生得
3. 睇c+係會比較貴, 而且未必一定得..但係就可以快好多, 半年內攪掂. 如果ok, 36就可以做媽咪

其實你可以考慮下c+ / 政府兩邊排, 做一次c+先, 唔得仲有政府後補. c+可以試仁安/董e生, 聽bk sister講, 大約4-5萬, 我覺得都好合理.

至於中e, if 你身體ok, 可以淨係你老公睇, 而你小心飲食咪得囉...

希望你早日bingo!

別墅

memechow,

係呀, 如果情況許可, 我都建議你搵c+做1次ivf先, 又可以雪起d蛋或者有須要再做多次, 同時你又睇中醫條理身體for保住胎兒健康成長, 因為男性精子唔好, 似乎ivf係較好嘅出路, 如果排政府要等2年, 卵子會隨住媽媽年齡增長會赿來赿差, 好似包括受孕能力同bb本身, 35d蛋相信會比37好好多.

別墅

VenusTam,
多謝pm.
其實我老公已經排左第一次睇瑪麗不育科, 要等到11月.. 我就6月尾睇瑪麗婦科..

希望中醫幫到 / 夾到我地啦..

由於老公話而家個中醫唔係好夾到佢.. 另外我6月又會睇家計會及瑪麗婦科, 所以決定暫時唔做個中醫所介紹嘅hormones test..

:-|

別墅

samman

1. 呢一分鐘, 我都仲未放棄.. 下一分鐘就真係唔敢包.. :-(
3. c+ 都要排ga? :-( :-( :-(

別墅

米米女..
你個提議真係好好.. 問題係排到我做d蛋已經赿來赿差..但對我來講真係好貴呀.. :-( :-(

真係要排2年gum耐ga.. 我gum 老會唔會排到我reject 埋我ga! :-( :-(

大宅

MeMeChow,

以我了解,政府醫院係唔會幫年紀較大的夫婦,因為他們的成功率比較年輕的低,咁就會拉低佢地既成功率,這可能會影響他們下年的撥款。當然,以你現在的年紀,相信都會幫你做的,不過,真係要等好耐呀!你真的諗下啦!唔好齋等政府呀!

同埋,我都睇過家計會,我覺得無用兼浪費時間,我睇左四個月後,都即刻轉睇私家了。
休養生息中。

首頁

尾頁

跳至